Candid. Platform
for growth.

Hoe legt het groene Vandebron de overname door grijs Essent uit aan haar klanten?

windmolen_Vandebron

Kan je als relatief kleine speler eigenlijk wel je eigen karakter behouden als je gaat samenwerken met een club die wezenlijk anders is?

Vandebron heeft als Unique Selling Point het duurzame karakter van het bedrijf en is daardoor populair bij klanten die juist dat belangrijk vinden. Klanten mogen zelf kiezen van welke windmolen of welk zonnepark ze hun stroom willen hebben. Het bedrijf werkt samen met ruim tweehonderd Nederlandse opwekkers van energie, vaak boeren met een windmolen of zonnepanelen. Een manier om te laten zien dat het bedrijf hart heeft voor duurzame stroomopwekking en weg blijft van sjoemelstroom, vergroende stroom met nietszeggende certificaten uit het buitenland.

Het in 2014 opgerichte Vandebron heeft ongeveer 200.000 klanten. Essent levert stroom en gas aan ruim 2,5 miljoen klanten in Nederland. Het bedrijf is onderdeel van het Duitse E.ON, Europa's grootse energieleverancier. Essent scoorde een 4,6 in de jaarlijkse stroomranking, waarin energiebedrijven worden beoordeeld op duurzaamheid. Van de Bron net niet de gewenste 10, maar wel een 9,7.


Klein en principieel
Blijf je klein en principieel? Hoe red je dat financieel? Dat is de vraag waar veel activistische startups mee te maken krijgen. Grote bedrijven zijn maar al te blij een succesvolle kleine concurrent op te kopen. Als je dan toch, al dan niet noodgedwongen, kiest voor een sterke partner, verkoop je dan je ziel of vergroot je je bereik? En hoe ga je een dergelijke overname als purposemerk uitleggen aan je klanten?

Vandebron is niet de eerste die hiermee te maken krijgt. Kijk bijvoorbeeld naar de overname van xs4all door KPN en de Vegetarische Slager door Unilever. Xs4all bleef lang als eigen merk bestaan onder KPN. Hoewel het merk activistisch wilde blijven, hield dat geen stand onder het grote moederconcern (het laatste nieuws is trouwens wel dat de bestaande klanten hun xs4all-account kunnen behouden).


Vegetarische Slager
De recente overname van de Vegetarische Slager door Unilever lijkt meer levensvatbaar. ,,Het was niet de grote zak geld die lokte, maar de invloed,'' legde oprichter Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager destijds uit. Dankzij de overname kon de Vegetarische Slager een veel groter publiek bereiken. ,,Het is de Ambitie van De Vegetarische Slager om dieren uit de voedselketen te halen door een volledig en lekker alternatief te bieden voor vlees. Dankzij de overname door Unilever wordt de afzetmarkt voor de producten enorm vergroot en komt het idealistische doel van de "slager van de toekomst" juist dichterbij.''


Een nieuwe purpose
Hoe zit dit bij Vandebron? Willen ze impact maken met een groot bedrijf? Of was het toch een broodnodige kapitaalinjectie die ze over de streep trok? Hoewel Vandebron een aparte dochteronderneming blijft, is het maar zeer de vraag of ze hun activistische karakter kunnen blijven houden. Anders dan Unilever heeft Essent maar één product: energie. Daar waar bij Unilever vleesvervangers groot kunnen worden naast de reguliere rookworst, is dat bij Essent lastiger.

Vandebron bedient op dit moment een aparte groep energieconsumenten. Het is een consument die ervan overtuigd is dat het anders kan en moet. De energietransitie is een noodzakelijk proces en de groene stroom van de grote leveranciers is niet duurzaam genoeg. Deze consument is bereid te betalen voor een bedrijf dat het anders en beter doet.

Zelf zegt Vandebron dat ze hun missie van binnenuit willen gaan aanjagen. Maar het kleine Vandebron zal niet de kans krijgen een energiereus als E.ON binnen korte tijd te veranderen in een ander bedrijf, met kleine stroomproducenten als leverancier. Op zijn best kan het bedrijf voortbestaan zoals het nu doet.

De energiemarkt is met tientallen spelers extreem competitief. Overstappen is gemakkelijk en steeds meer Nederlanders zijn zich ervan bewust dat geld kunt besparen door regelmatig te wisselen van leverancier. Als Vandebron haar Unique Selling Point verliest, is er niets wat klanten zal weerhouden te vertrekken naar een ander stroombedrijf.

Vandebron zal een manier moeten vinden om te vertellen hoe de fusie tussen het kapitaal van Essent en hun idealisme ervoor kan zorgen dat heel Europa groener wordt. Want nu blijf je zitten met het gevoel dat er een nieuwe purpose is gevonden: geld. Misschien onvermijdelijk om te blijven bestaan, maar leg het maar eens aan je klanten uit.