Candid. Platform
for growth.

'Geen probleem dat andere platforms Snapchats features kopiëren'

Snapfilter2

Snapchat lijkt weer te groeien in gebruik en is onlangs internationaal uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf. Wat kunnen merken er mee? Veel volgens Tim van der Wiel (GoSpooky) en Sjef Kerkhofs (dailydialogues). 'Waar normaal gesproken advertenties als vervelend worden ervaren, zie je dat op Snapchat advertenties juist een meerwaarde kunnen zijn voor gebruikers'

Volgens recente cijfers van Newcom stijgt Snapchat in het aantal gebruikers in 2020 naar 2,7 miljoen in Nederland (dagelijks gebruik steeg naar 1,5 miljoen). Daarmee is het procentueel (13 procent) een van de hardst groeiende social media. En dat ondanks de snelle opkomst van TikTok, wat ook heel populair is onder jongeren.

Volgens Sjef Kerkhofs van
full service social mediabureau dailydialogues, kunnen verklaringen voor de groei van een kanaal best lastig zijn. ,,Welk jongetje/meisje in de klas ineens populair is hangt altijd af van veel factoren. Maar ik vind het niet correct om TikTok als de meest directe concurrent van Snap te zien. TikTok kent een veel jonger publiek dan Snapchat. Een kanaal dat veel meer vergelijkbaar is qua leeftijdsopbouw van haar gebruikers, is Instagram. En daar ligt ook de meest logische verklaring voor de groei van Snap. Instagram lijkt namelijk, ondanks dat het snel groeit, terrein te verliezen in de leeftijdsgroep 15-19 jaar. Je ziet het vaker bij social mediaplatformen: zodra de gemiddelde leeftijd begint op te lopen, haken de jongeren deels af. En juist daar, in de groep van 15-19 jaar, zien we bij Snapchat de sterke groei. De een zijn dood is de ander zijn brood zullen we maar zeggen, al hoeven we met Instagram geen medelijden te hebben."


Cijfers

Tim van der Wiel van social first agency GoSpooky - ooit het eerste Snapchat marketingbureau van Nederland - kijkt liever in 'de advertising manager' van Snapchat voor cijfers. Hij geeft aan dat het platform in Nederland maandelijks een bereik van bijna 7 miljoen mensen heeft. Van der Wiel: ,,Dagelijks zijn dit ongeveer 2.5 miljoen gebruikers. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Instagram, dan liggen de platformen erg dicht bij elkaar."


Echte vrienden
De groei van Snapchat is volgens hem door meerdere factoren te verklaren. Allereerst de verschuiving in de manier waarop we zijn gaan communiceren: in plaats van geschreven communicatie via bijvoorbeeld Whatsapp, zien we steeds meer visuele communicatie. Snapchat loopt hierin al ruime tijd voorop. ,,Ze investeren al jaren in hun camerafuncties en in visuele technologieën zoals augmented reality. Dat betaalt zich nu uit." Ten tweede: het feit dat privacy op social media steeds belangrijker wordt. ,,Gebruikers willen niet alles meer met ál hun vrienden delen, maar delen liever iets met een kleiner groepje mensen. Snapchat is vooral gericht op communicatie met je echte vrienden. Deze ongefilterde manier van communiceren trekt steeds meer mensen aan."

Daarnaast heeft Snapchat recent een verbeterde app voor Android gelanceerd. Tot voor kort was de ervaring op Androidtoestellen een stuk minder goed dan op iOS. ,,Dit opent in Nederland, maar ook vooral wereldwijd, een deur naar een hoop nieuwe potentiële gebruikers."


De Snapchat doelgroep
Snapchat lijkt wereldwijd inmiddels ook wat oudere doelgroepen aan te spreken, constateert Van der Wiel. In Nederland wordt Snap boven de leeftijd van 40 nu nog maar weinig gebruikt. ,,In de Verenigde Staten groeit de doelgroep boven 35+ op dit moment het snelst. Ik verwacht dat we in Nederland ook steeds meer oudere gebruikers gaan zien." Dat verwacht ook Kerkhofs. ,,Het ligt wel voor de hand dat Snapchat hetzelfde patroon zal volgen als Facebook en Instagram en dat de gemiddelde leeftijd dus zal gaan oplopen."


Innovaties, kracht of zwakte?
Onlangs werd Snapchat uitgeroepen tot most innovative company. Van der Wiel vindt dat het platform al jaren voorloper is in social media. Zo werden Stories en Lens rechtstreeks gekopieerd door Instagram en die werden er ook succesvol mee. Die kracht lijkt dus tegelijkertijd ook een beetje de zwakte? Van der Wiel: ,,Ik zie het voor Snapchat niet als een probleem dat andere platformen hun features kopiëren. Je ziet dat de cultuur die heerst op Snapchat echt verschilt van andere platformen. Instagram is bijvoorbeeld vooral een platform waarop je status en een betere versie van jezelf laat zien. Snapchat is er vooral op gericht om jezelf zo goed mogelijk te uiten. Je kunt de features van een platform wel kopiëren, maar de cultuur bijna niet."

,,Innovaties zijn eigenlijk altijd een kracht", zegt Kerkhofs. ,,Maar ook Snap heeft te maken met een inmiddels sterk uitgekristalliseerd social medialandschap waarin de Facebook netwerken een enorme machtspositie hebben. Met de massa die daar aanwezig is, kun je innovaties succesvol kopiëren. Alleen is het Snapchat natuurlijk niet voor niets als - misschien - wel enige gelukt serieus de concurrentie met Facebook aan te gaan."


Sterkste innovaties
Op de vraag welke Snapchat innovatie beiden het sterkste vinden noemt Kerkhofs
de nieuwe feature Snapkit. ,,Die is erg tof. Snapkit bestaat uit meerdere integraties buiten Snapchat om. Zo kun je Stories delen in andere apps (App Stories), kun je hetgeen je kijkt op Netflix delen in je Snapchat Stories (Creative Kit), je Bitmoji ook op andere platformen gebruiken (Bitmoji Kit), op andere apps inloggen met je Snapchat account (Inlog kit) en worden Snapchat advertenties op meer plekken getoond dan alleen in-app (Ad kit)."

Van der Wiel noemt de camera binnen de app. ,,Deze kan ondertussen al veel meer dan alleen foto's en video's maken. Gemiddeld gebruikt meer dan 75 procent van Snapchat's 218 miljoen dagelijkse gebruikers de 'AR lenses' iedere dag. Daarbij introduceerde Snapchat recent 'Scan'. Daarmee herkent de camera producten (die je gelijk kunt bestellen), objecten, muziek en zelfs hele gebouwen (Landmarkers). De camera kan zelfs een rekensom voor je oplossen. Die features zijn niet onopgemerkt gebleven. De Snapchat camera is de meest populaire camera ter wereld. Er is geen camera die meer wordt gebruikt, zelfs niet de standaard camera app op je telefoon."

Interessant voor merken?
Goed om te weten voor merken is dat gebruikers enorm loyaal zijn. Van der Wiel gebruikt het zelf bijvoorbeeld al acht jaar. ,,Een hele doelgroep is Snapchat gaan gebruiken tijdens de middelbare school, gaat binnenkort afstuderen en al die tijd heeft die groep Snapchat gebruikt. Dit is gelijk de doelgroep die de komende vijf jaar begint aan zijn eerste baan, op zoek gaat naar hun eerste huis of een eerste auto gaat kopen. Enorm interessant dus voor merken."

Voor elk merk? ,,Ja,'' zegt Van der Wiel. ,,Snapchat heeft een grote en gevarieerde gebruikersgroep binnen Nederland en biedt uitgebreide advertentiemogelijkheden. Een groot voordeel is dat het platform erg toegankelijk is geworden voor merken. Je kunt campagnes tegenwoordig heel goed doormeten, en de resultaten en hoeveelheid aandacht die je kunt krijgen voor een x-bedrag is veelal beter dan op andere platformen."

Aanrader voor merken
Kerkhofs: ,,Als je een evenement organiseert, een jonge doelgroep wilt bereiken of juist een leuke lens of filter wil toevoegen, zou ik Snapchat zeker aanraden voor ieder merk. Snapchat maakt gebruik van fullfunnel marketing en dat houdt in dat je jouw merk onder de aandacht kunt brengen om je imago te vergroten of juist een app wilt promoten. En voor elk onderwerp is een doelgroep, als je maar slim genoeg omgaat met targeting."


Advertisingmogelijkheden
Je hebt binnen Snapchat veel manieren om je doelgroep te bereiken, van awareness tot conversie. Grofweg zijn er vijf 'smaken'qua advertising: Snap ads, Collection ads, Story ads, filters en lenzen. Allemaal dienen ze hun eigen doel. Story ads zijn bijvoorbeeld meer om te inspireren, filters en lezen zijn volgens Kerkhofs 'greatfun', collection ads zijn gericht op conversie. ,,Ik zie bij veel bedrijven dat momenteel vooral de AR/VR features zoals lenzen en filters heel populair zijn, maar e-commerce merken gebruiken juist graag collection ads."

Een voordeel van de advertentiemogelijkheden op Snapchat vindt Van der Wiel dat deze goed passen bij het natuurlijke gebruik van het platform. ,,Waar normaal gesproken advertenties als vervelend worden ervaren, zie je dat op Snapchat advertenties juist een meerwaarde kunnen zijn voor gebruikers. Als je als merk een relevante lens of geofilter maakt, kun je letterlijk onderdeel worden van de conversatie op het platform. Met advertising op andere platformen is dit een stuk lastiger."


Do's en don'ts
Dan zetten we de do's en don'ts voor merken op Snapchat volgens Van der Wiel en Kerkhof even op een rijtje.
Van der Wiel: ,,1.
Houd het kort en relevant. Maak content die direct in het oog springt en opvalt. Je zult zien dat dit veel betere resultaten oplevert. Voor de Snap Ads kun je bijvoorbeeld het beste testen met verschillende lengtes van een advertentie. In plaats van al je USP's in 10 seconden proppen, kun je het ook spreiden in meerdere video's.
2. Kijk daarnaast als merk vooral goed naar je doelgroep, naar de manier waarop de app wordt gebruikt en probeer meerwaarde te bieden voor de gebruikers. Dit geldt overigens niet alleen voor Snapchat."

Kerkhofs: ,,1. Een unieke kans om een jonge doelgroep te bereiken die anders lastig te vinden is.
2. Gebruik geolocaties (filters) om offline aan online te koppelen.
3. De kosten om te adverteren zijn (nog) relatief laag. Een prima kanaal voor merkbekendheid doeleinden dus.
4. Ads zijn volledig mobile first, full screen en daarmee krachtiger dan in veel andere kanalen.
5. Op Snap word je als merk, meer dan op andere kanalen, afgerekend door het publiek als je te commercieel of te weinig inhoudelijk aanwezig bent. Zorg dus voor inspiratie/informatie in je campagnes.
6. Short is key! Zorg dat je content kort maar krachtig is.
7. De gouden regels voor Snap zijn nog niet volledig bekend. Laat je inspireren door succesvolle cases."


Cases

Wat vinden ze een sterke Snapchat case?
Van der Wiel: ,,
Recent hebben we voor Pathé een Snapchat Lens ingezet om jong personeel te werven. Pathé zoekt elk jaar veel jong personeel en het sturen van een CV is iets van het verleden. Via een unieke Lens konden jongeren daarom 'auditie doen' voor een baan bij Pathé. Ruim 23.000 mensen hebben uiteindelijk gebruik gemaakt van deze Lens.


Kerkhofs: ,,We hebben recent een campagne gedraaid voor Wecycle, waar we een full funnel insteek hebben gehanteerd met onder andere ook een Lens. Voor Tikkie van ABN Amro hebben we ook een Lens gelanceerd. Door deze cases zijn we als agency ook officieel partner geworden van Snap in het Lens creative partner programma.
De case van Wecycle staat hier.

Extra fields