Candid. Platform
for growth.

'Fysieke winkels blijven, webshops niet'

Amazon_webwinkels_fysieke

Een bloedbad, zo omschrijft retailexpert en onderzoeker Hans van Tellingen de situatie waarin de webshopwereld zich begeeft. Ja dit geldt ook voor grote spelers als Zalando, Bol.com en Coolblue. Hoe sympathiek ook. In Waarom Stenen Winkels Winnen doet hij hier letterlijk een boekje over open. Voor frank.news alvast een voorproefje.

Een webshop is per definitie een sterfhuisconstructie, aldus Hans van Tellingen (foto onder). En als retailexpert en algemeen directeur van onderzoeksbureau Strabo weet Van Tellingen waar hij het over heeft. In zijn eerste boek #WatNouEindeVanWinkels voorspelde Van Tellingen het al, en in zijn nieuwste boek Waarom Stenen Winkels Winnen gaat hij hier, op basis van de nieuwste ontwikkelingen en onderzoekcijfers, nog verder op in. Eén van zijn opvallendste standpunten: ,,Met een webshop als pure player kun je eigenlijk geen winst maken. Het is per definitie een sterfhuisconstructie."


Korte kassabon-principe
Dit heeft met verschillende factoren te maken. Te beginnen met het korte kassabon-principe. Van Tellingen: ,,Als je online iets aanschaft, doe je vooraf goede research en koop je vaak niet meer dan dat ene product. Terwijl als je naar de fysieke winkel gaat voor een bepaald product, je negen van de tien keer met nog veel meer naar buiten komt."


Slechts 9 procent online
De cijfers bevestigen dit, aldus Van Tellingen. Ook al heeft 80 procent van de mensen weleens iets online gekocht, toch is de fysieke winkel nog altijd de place to be. ,,Het is zelfs zo dat 93 procent van het totaal aantal aankopen fysiek wordt gedaan tegenover slechts 7 procent online in 2015. Dit verbaast een hoop mensen, omdat er al tijden gedaan wordt alsof de webshopwereld een soort hosanna is. Maar onderzoeken zoals die van Thuiswinkel.org met groeipercentages van 22 procent moet je niet geloven,'' stelt Van Tellingen.


Stunten met de prijs
Waarom lijken online warenhuizen als Bol.com en Coolblue dan zo succesvol? ,,Doordat er vaak duizelingwekkende omzetcijfers, maar geen winstcijfers worden gecommuniceerd. Die laatste zijn er in veel gevallen namelijk niet. Daarbij concurreren de grote spelers elkaar de pan uit door met prijzen te stunten,'' vertelt Van Tellingen. Met verlies als gevolg. ,,Hoe sympathiek we Pieter Zwart (van Coolblue, KB) en zijn goede klantenservice ook vinden, als hij die laptop tegen een inkoopprijs wegdoet, verdient hij er toch echt niet aan. Maar de prijs verhogen is ook geen optie, want dan loop je klandizie mis. En dan moet het product ook nog eens worden bezorgd."


Gratis verzenden is lijden
De distributie is een belangrijk pijnpunt voor de online retailmarkt. ,,Het is goedkoper om duizend mensen naar je winkel te laten komen dan bij duizend mensen te laten bezorgen. Alleen al omdat die eerste groep met 5000 producten de deur uitloopt en je aan de thuisbezorggroep meestal niet meer dan 1000 verkochte producten overhoudt."

Hoe zit het dan met die populaire gratis verzenden en retouren-optie van een grote online speler als Zalando? ,,Daarmee krik je de omzetcijfers dan wel omhoog, het is ook die optie die voor een immense kostenpost zorgt die vervolgens weer resulteert in verliescijfers voor de online retailer. Overigens liegen de retourcijfers van Zalando er ook niet om: zo'n 70 procent van de aankopen wordt weer teruggestuurd." Gratis dus. Voor de consument, maar niet voor de retailer.
'Ik ben ervan overtuigd dat Bol.com en Coolblue meer bestaansrecht hebben als gewoon warenhuis'

Amazon gaat voor fysiek
Het is niet voor niets dat een grote internationale speler als Amazon ook steeds meer in fysieke winkels investeert. ,,32 procent van het bedrijf is inmiddels een fysieke aanbieder. Over vijf jaar geloof ik dat dit naar 50 procent is gestegen,'' voorspelt Van Tellingen.


Steel de show met je showroom
Voor Coolblue en Bol.com zou dit ook de toekomst kunnen zijn, beaamt Van Tellingen. ,,Coolblue doet dit in feite al met hun fysieke winkels. Ik ben ervan overtuigd dat ze meer bestaansrecht hebben in de vorm van een gewoon warenhuis. Een beetje de hippe variant van de Mediamarkt en BCC. Als ze dat verder uitrollen, kunnen ze het nog wat jaren uitzingen."

Gammele webshopconstructie
Dat Bol.com hier niet al meer op is ingesprongen, verbaast Van Tellingen. ,,Natuurlijk zijn er wel de pick-uppoints in Albert Heijn, maar dat is niet genoeg." Er moet snel iets veranderen. ,,Door de slechte cijfers van Bol.com denk ik dat Ahold binnen een jaar of twee afstand zal doen. En dan is het nog maar de vraag of de zeer gammele webshopconstructie standhoudt en interessant genoeg is voor andere partijen."


V&D terug in straatbeeld
En dat het geen goede zet is om V&D terug te laten keren als online shop, is voor Van Tellingen natuurlijk een inkoppertje. ,,Online wordt een ramp. Daar houden ze misschien een paar klantjes aan over, maar een winstgevend plan is het allerminst." Er is maar één oplossing: ,,V&D moet terug in het straatbeeld. Zoals ik al eerder heb getipt aan Hudson's Bay, zij moeten de rechten van V&D kopen en de winkels weer terugbrengen."

Waarom Hudson's Bay? ,,Zij leggen het op dit moment af tegenover de Bijenkorf met hun luxe assortiment en zijn met hun huidige winkelconcept in de verste verte niet succesvol te noemen, maar hebben wel geschikte panden." Volgens Van Tellingen kan deze keten het tij keren door zich op de grootste groep Nederlanders te richten: de middenconsument. ,,Die kan nu nergens terecht, terwijl die groep 80 procent van de Nederlanders beslaat. Natuurlijk: V&D moet een stuk leuker dan het was de laatste jaren. Maar het 'middenconcept' zal aanslaan."


Richt je op de middenconsument
De retailexpert noemt die middenconsument de vergeten consument. ,,Ook wel bekend als de V&D- en Blokker-consument." Over die laatste gesproken, dankzij hun nieuwe strategie gelooft Van Tellingen dat het wellicht weer iets kan worden. ,,Het knusse, gezellige komt weer terug. En het belangrijkste: meer keuze in het assortiment. Dat is wat die middenconsument wil: een keuze aan vijf soorten waxinelichtjes en Swiffers. En niet maar één soort in de winkel en een verwijzing naar de webshop."

Zo raak je je klanten kwijt, en dat is precies wat er bij Blokker de afgelopen jaren is gebeurd dankzij het gekrompen assortiment en webshopbeleid. ,,De webshop is in dit geval het extra setje naar faillissement." De reden? Die is voor Blokker hetzelfde als voor andere retailers die het online wel even denken te winnen. Van Tellingen legt uit:,,Een webshop leidt per definitie tot verlies. Een winstgevende, op zichzelf staande webshop is vrijwel niet mogelijk. Ik raad alleen financieel sterke retailers aan om een webshop te runnen. Het kan namelijk wél een extra service element zijn voor jou als aanbieder. Maar er moet altijd geld bij. Als je financieel zwak bent ga je dus meer verlies lijden terwijl de zaken al niet florissant zijn. Gevolg: een eerder faillissement."


Geloof in online
Toch schrijft Van Tellingen de webshops niet per definitie helemaal af. ,,Ik geloof wel degelijk in online en dan vooral in omnichannel. De webshop is een perfecte manier om de klant naar je fysieke winkel te halen. Laat de consument online bestellen en ophalen in de winkel." De retailexpert noemt het: 'een mooie communicatietool en trigger om tot nog veel meer aankopen over te gaan. In die fysieke winkel dus.


Blurring
Want echt winkelgedrag vindt nog altijd plaats in de fysieke winkel in zijn ogen. ,,Dat was zo en is nog steeds zo." Eén van de trends van dit moment: blurring. ,,Een mix van horeca met winkels. In de winkel mag je ook een lekker drankje verstrekken. En in horecagelegenheden kun je ook prima spullen verkopen. Mensen vinden het leuk om naar die plek te komen om iets te consumeren én te kopen."


No parking is no business
Verder noemt Van Tellingen parkeerbeleid als belangrijke en niet te onderschatten succesfactor binnen de retailmarkt. ,,No parking betekent no business: de meeste winkelende Nederlanders komen nog steeds met de auto." Dat moet je als winkelier ook willen, want die groep besteedt 2,5 keer meer dan de consument op de fiets. ,,Dus ben je als winkel slecht bereikbaar met de auto dan kost dit je klandizie en omzet." Het parkeertarief is hierbij ook van belang. ,,Consumenten gaan anders altijd op zoek naar het dichtstbijzijnde winkelgebied met gratis of goedkoper parkeertarief."


Mannen blijf thuis

Tot slot nog een ander belangrijk gegeven uit het boek van Van Tellingen: 60 procent van alle aankopen wordt door vrouwen gedaan en 85 procent van alle aankopen wordt door vrouwen beïnvloed. ,,Het is zelfs beter voor de retail als mannen niet meegaan. Die zijn namelijk veel sneller klaar met winkelen en willen weer naar huis. Je hebt veel meer aan groepen vrouwen: of het nu vriendinnen of familie zoals moeder-dochter zijn. Ze blijven langer winkelen. En wie langer winkelt, besteedt meer.".

Extra fields