Candid. Platform
for growth.

De overeenkomst tussen Apple en Zusss

De overeenkomst tussen Apple en Zusss

Niet alleen met trends of mode meegaan, maar op een eigenwijze manier je eigen product ontwikkelen. Nauwelijks media inzetten maar via mond-tot-mondreclame en 77.000 ambassadeurs op Facebook je merk promoten. Een productgeoriënteerde ondernemersstijl maakte niet alleen internationale merken als Apple of Ben & Jerry’s groot, maar brengt ook het Nederlandse lifestyle-merk Zusss succes.

Het merk is bezig aan een enorme opmars. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby van de zussen Femke van der Hoef en Sietske van Hartingsveldt is uitgegroeid tot een bedrijf met ruim dertig medewerkers. Met een assortiment van 600 verschillende artikelen, van fashion tot keuken- en woonaccessoires. Met 450 verkooppunten in Nederland en al vijftien in België. Zusss is na jaren verhuizen en uitbreiden neergestreken in een nieuw hoofdkantoor in Ridderkerk, dat al weer te krap lijkt. Wat is de formule voor dit succes?

Productoriëntatie
Eerder schreven we al hoe productoriëntatie en merkauthenticiteit het succes van merken als Apple en Tony’s Chocolonely verklaren. Dit als tegenhanger van consumentenoriëntatie. De bedenkers of makers volgen hun eigen koers en passen zich niet steeds aan de veranderende wensen en behoeften van de consument aan. Het levert authentieke merken op, gerund door gepassioneerde en eigenzinnige managers. Leiders die veel aandacht aan de kwaliteit van hun producten besteden.

Liefde en passie
Ook het verhaal van Zusss past in dit plaatje en zou als succesvolle case in een handboek voor marketing niet misstaan. Alles begint er bij het product en de eigen visie daarop. Van der Hoef en Van Hartingsveldt begonnen met het kopen en vermaken van oude spullen. Zo maakten ze van een stapel oude postzaken met veel liefde voor stoffen en gevoel voor sfeer hippe kussens en tassen. Die verkochten ze tijdens een yardsale met vriendinnen. Het tuinfeestje werd een avondje in een bedrijfspand van een kennis. Ook daar liep het storm, net zoals op de stand op het inkoopcentrum in Utrecht. De grote kracht van het merk zit volgens Van der Hoef in het eigen ontwerp van alle producten. ,,We kopen geen producten van de plank in China in Azië en hangen daar ons eigen labeltje aan. We ontwerpen het helemaal zelf, tot aan de mallen toe, en laten het vervolgens in Azië maken om het betaalbaar te houden,” legt ze uit.

Merkbekendheid
In 2013 huurden ze hun eerste bedrijfspand en werd het serieus. Als groothandel leverden ze vanaf dat moment hun artikelen aan winkels en daarnaast hadden ze een webshop. Het assortiment groeide hard, net als de merkbekendheid. Van der Hoef: ,,Zusss heeft zich ontwikkeld tot een degelijk merk en dan kun je eigenlijk van alles ontwerpen. We zijn nu zelfs bezig met houten tandenborstels. Onze slogan luidt: Basic, stoer, uniek en een tikkeltje eigenwijs. Als je daar trouw aan blijft kun je heel veel leuke dingen ontwerpen. Het is een beleving. We lopen niet alleen maar met trends mee en blijven eigenwijs koppig in wat we mooi vinden. Verder zijn we perfectionistisch ingesteld: het moet kloppen.”

Nauwelijks media
In het bouwen van een succesvol merk hoefde Zusss opvallend weinig media in te zetten. ,,We krijgen heel veel positieve mond-tot-mondreclame,” stelt Van der Hoef. ,,We plaatsen weinig advertenties, maar veel bladen vragen ons wel om een redactioneel stuk te mogen schrijven. We hebben 77.000 volgers op Facebook en 35.000 volgers op Instagram die een community vormen. Dat zijn onze ambassadeurs. Deze groep groeit met de dag.” En dan is er nog een laatste overeenkomst met een succesvolle bedrijven als Apple en Ben & Jerry’s: de werknemers zijn gek van hun eigen producten. Van der Hoef: ,,Onze medewerkers zijn zelf fan van Zusss.”