Candid. Platform
for growth.

Waarom Snapchat het helemaal niet zo slecht doet

waaromhetsnapchat

Snapchat lijkt wat aan populariteit te hebben ingeboet, maar volgens specialist Peter Evers van A bigger circle valt dat erg mee. Ook dankzij het technisch vernuft van het techbedrijf. 'Qua innovatie op augmented reality vlak is Snapchat nog steeds een absolute frontrunner'. 

Snapchat kwam vorige week met cijfers waaruit bleek dat het aantal gebruikers wereldwijd aan het teruglopen is. Maar het lijkt eigenlijk wel mee te vallen. Begin dit jaar was er reuring rond de tweet van Kardashian-telg Kylie Jenner die zich afvroeg wie er überhaupt nog op Snapchat zit. Dat alles had te maken met het nieuwe design, waar de gebruikers zacht gezegd nogal aan moesten wennen.
Jenners tweet kostte de techgigant naar verluidt 1 miljard dollar aan marktwaarde. Dat werd later ontkracht door databedrijf SimilarWeb. En Kylie twitterde er ook nog achteraan dat Snapchat haar eerste liefde was en ze er nog steeds van houdt.

Maar terug naar de recente cijfers die Snap zelf naar buiten heeft gebracht. Het afgelopen kwartaal daalde het aantal gebruikers per dag naar 188 miljoen, een daling van een luttele drie miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Over het hele jaar was er een groei van 7 procent.

Door grotere advertentie-opbrengsten kwam de omzet uit op 262 miljoen dollar, een groei van 22 procent.

Re-redesign
Er lijkt bij Snapchat sprake van een remmende groei. Peter Evers, COO van bureau A bigger circle, gespecialiseerd in communicatie met de Nederlandse 'always on' generatie, deed begin dit jaar onderzoek naar het gebruik onder jongeren en concludeerde dat de groei bij Snapchat groter is dan Instagram en Facebook. Evers: ,,Ik moet wel zeggen dat ons onderzoek over een andere periode gaat dan het laatste nieuws van Snapchat. Maar het laat zien dat het volume in gebruik van Snapchat onder Nederlandse jongeren in het vierde kwartaal van vorig jaar en eerste kwartaal van dit jaar is toegenomen."
Dat het laatste bericht vanuit Snapchat een daling in actieve gebruikers laat zien, heeft volgens Evers te maken met het redesign. ,,Daar hebben ze inderdaad behoorlijk wat kritiek op gehad. Dus kwam er een re-redesign, maar hier hebben ze wel behoorlijk wat gebruikers op ingeleverd. Voor Snapchat is het te hopen dat we dit over een tijdje vergelijken met de toenmalige kritiek op de launch van Facebooks news feed, die achteraf een enorm succes is gebleken."

Augmented reality
Evers heeft er wel vertrouwen in en ziet ook een aantal nieuwe trends die Snap weer verder kunnen helpen. ,,Sinds een paar maanden zijn er Snappables. Dat zijn een soort mini-AR games, vaak ook multiplayer en te spelen via direct messaging. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe succesvol deze zijn, maar de komende tijd komen hier in de Verenigde Staten steeds meer branded versies van die Snapchat samen met merken heeft ontwikkeld. Daarnaast wordt de Bitmoji volop doorontwikkeld. Fantastisch om te zien hoe een virtuele versie van jezelf de gekste dingen uithaalt met de virtuele versie van je Snapchat-vrienden. Qua innovatie op augmented reality vlak, zeker met betrekking tot jongeren en social media, is Snapchat nog steeds een absolute frontrunner."

E-commerce
Ook adverteerders blijven volgens Evers niet achter. Snapchat kwam recent zelf met een blog waaruit zou blijken dat het bereik in Nederland rond de 4 miljoen ligt. Sinds vorig jaar is er in Nederland ook een saleshuis voor Snapchat. ,,Het gaat steeds beter met de adverteerders.


De augmented reality features laten je consument met je merk spelen. Wij zien in sommige campagnes een gemiddelde engagement van bijna een halve minuut . Dat is nog altijd ongeëvenaard door welk ander social kanaal dan ook. Wij hebben zelf onlangs campagnes ontwikkeld voor KPN, Ouwehands Dierenpark en Temptation Island, maar ook is Bacardi op dit moment erg goed bezig met Snapchat. Daarnaast zijn de eerste stappen die Snapchat richting e-commerce neemt veelbelovend." 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.