Candid. Platform
for growth.

Trash: video monteren met kunstmatige intelligentie

video_monteren

De nieuwe start up Trash kan je helpen videoshots tot iets moois te maken. Geen zorgen meer over video editing: als je mooie shots hebt, laat je de app het werk doen. Dat gebeurt met kunstmatige intelligentie waarbij je de app laat analyseren welke shots het beste bij elkaar passen.

Iedereen herkent het: je hebt prachtige beelden gemaakt, maar hoe maak je daar vervolgens een spetterende video van? Hannah Donovan, CEO van Trash, is als geen ander thuis in social video en kent het probleem. „Soms hebben mensen perfecte camera's in hun tas. Maar bij het editen haken ze af: Oh nee, daar ben ik niet slim en technisch genoeg voor."

Donovan vermoedde dat de computer dat misschien zelf zou kunnen. „We kunnen techniek inzetten om beelden te analyseren en een video samen te stellen." Ze ging ermee aan de slag en het resultaat is de Trash-app. Het geheime wapen heet 'computional cinematography'.


Muziekvideo met grote diversiteit aan content
Onlangs demonstreerde ze de app op de redactie van TechCrunch. Ze maakte een paar shots op het kantoor en zette de app aan het werk er iets moois van te maken. „Het was nog niet de allerbeste video," zegt een medewerker van het techmagazine, "maar wel veel beter dan wat ik zelf had kunnen maken. We moesten wat dingen aanpassen, zoals de muziek en de snelheid. Dat kan binnen de app en vervolgens kan je de video op Trash en andere sociale netwerken posten."

Mede-oprichter van Trash is wetenschapper Genevieve Patterson, die eerder voor Microsoft werkte. Patterson legt uit hoe de app technisch werkt. Eerst is er de analyse, waarbij een neuraal netwerk de beelden analyseert en elementen identificeert, zoals gezichten, bepaalde acties en typen shots (zoals close-ups). Dan worden shots samengebracht. „De app zoekt naar de coolste en spannende delen om daarmee een kleine muziekvideo samen te stellen met een grote diversiteit aan content."


Van Hollywood-stijl tot smartphone clips
,,De app zal in de loop der tijd beter worden als hij meer data krijgt om mee te werken," vertelt Patterson. Bij AI of kunstmatige intelligentie hoort een leerproces. „Aanvankelijk werkten we met beelden in Hollywood-stijl. Nu er meer gebruikers zijn, leert de app beter omgaan met videobeelden van smartphones."

Hannah Donovan was eerder hoofd van video-app Vine, die werd overgenomen door Twitter. Met Vine kon je video's van zes seconden maken en posten. Twitter besloot uiteindelijk met Vine te stoppen.

Trash gaat veel verder dankzij kunstmatige intelligentie. „Het doel is mensen te inspireren om mooie dingen te maken," zegt ze in The Guardian. „Soms lijkt het alsof social media verzadigd zijn met content. Maar ik denk dat mensen altijd nieuwe dingen gaan delen om zich te uiten, de vraag is hoe ze dat gaan doen."

Trash is te downloaden in de App Store. Het is de bedoeling dat er op termijn ook een Android-versie komt. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.