Candid. Platform
for growth.

National Geographic ‘kaapt’ het nieuws van Tesla’s ruimte-avontuur

National Geographic ‘kaapt’ het nieuws van Tesla’s ruimte-avontuur

Stunten met marsmannetjes. Het was een variant op een aloude marketingtechniek die bekend staat als ‘hijacking the news’, op het grote nieuwsmoment van je laten horen. Bij National Geographic hebben ze dat goed begrepen.

 
Terwijl in de hele wereld kijkers zich vergapen aan de Tesla van Elon Musk die door de ruimte reist, stuurt de redactie van National Geographic op dat moment een onweerstaanbare nieuwsbrief met een video. Natuurlijk zitten veel mensen met hun smartphone in de hand naar de beelden van de Tesla in de ruimte te kijken. Het is spectaculair, maar je bent ook snel afgeleid want zoveel is er niet te zien en de beelden lijken wel foto’s, zo weinig dynamiek zit erin. Maar je wil er wel meer over weten. Op dat moment komt National Geographic met zijn nieuwsbrief en indringende video over aanstaande marsreizigers.

 
Enkele reis Mars: belangstelling genoeg
Wie wil er nu een enkele reis naar Mars? Dat is precies wat dan door je hoofd speelt. In de korte docu ‘Mars one way’ van NatGeo komen aspiranten aan het woord, ze vertellen waarom een reis naar Mars een droom is die kan uitkomen, waarom ze bereid zijn hun geliefde voor altijd vaarwel te zeggen, hun familie de rug toe te keren en hun kinderen aan hun partner over te laten. Sommigen lijken wat zonderling, anderen staan midden in het leven en mochten ze de kans krijgen, kiezen ze voor een enkele reis Mars. Aan serieuze kandidaten geen gebrek.

 
‘Mijn vriend is er niet blij mee’
Neem de mooie jonge haarstyliste Kitty. Ze wil meedingen om als astronaut naar Mars te gaan. „Mijn vriend is minder enthousiast over dit idee,” zegt ze. „Hij probeert me wel te steunen, hij weet dat het mijn droom is.” Ze realiseert zich dat ze hem er pijn mee kan doen. Haar vriend weet dat het plan serieus is. „Als ze wordt geselecteerd, gaat ze het doen, ze gelooft erin.”

Dan volgen beelden van een vader die met zijn kind in de sneeuw speelt. ,,Mijn plan brengt spanning in mijn relatie,” zegt hij. Een keer kwam zijn zoontje op hem af met de woorden ‘ga niet’. Het raakt hem. Hij kan zich voorstellen dat hij nog van gedachten verandert. „Maar aan de andere kant, dit is zo’n unieke kans die ik niet graag wil laten lopen.”

 
Eerlijk gezegd volg ik de Mars-serie op NatGeo niet, maar ze als me op het juiste moment weten te vinden, hap ik toe. De korte docu blijkt enige tijd geleden te zijn gemaakt, maar dat maakt niet uit, het verhaal is er niet minder indrukwekkend door.

 
Hijacking the news, op het juiste moment van je laten horen. Of je nu een verhaal publiceert of een product aan de man brengt, er is altijd maar één beste moment. Dat is het moment dat je content of product ineens ‘viraal’ kan gaan. De verspreiding gebeurt ineens supersnel, simpelweg omdat niet alleen jij, maar ook zoveel anderen er op dat moment volledig voor open staan.

 
Hijacking the news
Het mooiste voorbeeld van hijacking the news dateert van een tijd terug. Misschien herinner je je de groep Chileense mijnwerken die wekenlang onder de grond gevangen zat. Het was de vraag of ze het zouden redden en in de hele wereld werd met ze meegeleefd. Uiteindelijk kwam het grote moment. Maar de aandacht ging niet alleen uit naar de mijnwerkers, maar ook naar het slimme bedrijf dat het moment had weten te kapen. Uitgedost met donkere en trendy zonnebrillen, de mijnwerkers leken uit een andere wereld te komen. Hoe kwamen die mijnwerkers ineens aan die zonnebrillen die hen beschermden tegen het daglicht dat ze al weken niet meer gewend waren? Het bedrijf achter de marketingstunt maakte zichzelf maar al te graag bekend en niet zonder succes, want wie wilde nou niet ook zo’n zonnebril waarmee je kennelijk een leven kon redden?