Candid. Platform
for growth.

Met Lens Studio maak je zelf lenzen voor Snapchat

Met Lens Studio maak je zelf lenzen voor Snapchat

Snapchat viel al langer op door de augmented reality lenzen die je over een beeld kunt plaatsen. Nu is er een app waarmee je zelf zulke lenzen kunt maken. Gebruikers, ontwikkelaars en adverteerders kunnen ermee aan de slag. Hoe creatief je met augmented reality bezig kunt gaan, was al te zien in een project van Snapchat met kunstenaar Jeff Koons. 

Lens Studio is een desktop-app voor Mac en Windows die lijkt op de eigen tools van Snap om augmented reality lenzen voor Snapchat te maken. De app moet leiden tot een nieuwe stroom aan AR-lenzen, waar de zeventig miljoen dagelijkse gebruikers van Snapchat mee aan de gang kunnen. „Het is een eenvoudige tool voor creators om op Snapchat aanwezig te zijn,” zegt Eitan Pilipski van Snap in magazine The Verge. Lens Studio biedt templates en richtlijnen om een AR-lens te maken, zowel voor twee- als driedimensionale ontwerpen.

 
Dancing hot dog
Snapchat is een voorloper met AR-lenzen, zoals de vrolijke regenboogtong, die bij een jonge doelgroep aanslaat. Er zijn inmiddels zo’n drieduizend verschillende lenzen. Snapchat wil dé plek zijn waar je terecht kan voor virale AR-ervaringen. De concurrentie ligt wel op de loer. Ook Facebook, Google en Apple hebben al AR-platforms opgetuigd.

Met de nieuwe app kunnen gebruikers zelf ‘world lenses’ maken, waarmee je bewegende objecten in de wereld kan plaatsen. Hoe dat eruit ziet? Kijk bijvoorbeeld naar deze YouTube-compilatie van Snapchat’s dancing hot dog.

Snapchat werkt verder samen met zeven advertentiebureaus die ‘face filters’ (gezichtsfilters) maken en waarvan adverteerders tegen betaling gebruik kunnen maken. In Nederland werkt Snapchat samen met MediaMonks.

 
Virtueel vandalisme
Het verst gaan locatie afhankelijke lenzen die alleen werken op een bepaalde plek. Zo kan je kunstwerken van artiest Jeff Koons te voorschijn laten komen op beroemde plekken bij de Eiffeltoren in Parijs of in New York’s Central Park. Soms staan er tientallen mensen met hun smartphone te zoeken en ineens komt het kunstwerk te voorschijn met keurig de Eiffeltoren op de achtergrond. De lens van Jeff Koons werd zo populair dat er klonen verschenen. Ineens dook niet alleen het kunstwerk op, maar bleek dat onder de graffiti te zitten. Virtueel vandalisme, kopte The New York Times met ironie.

Graffiti artiest Sebastian Errazuriz plaatste zijn versie van het beeld van Koons op dezelfde plek in Central Park als waar de Snapchat-versie te vinden is. Om de graffiti-versie te bekijken is een app nodig die door Errazuriz is ontwikkeld. De actie heeft een serieuze ondertoon, want Errazuriz vindt dat techbedrijven zich niet moeten bemoeien met kunst in de openbare ruimte. Daarmee heeft hij een punt, maar wat vooral bijblijft is de humor in zijn actie. Vooralsnog blijft augmented reality vooral om mee te spelen. Dat is precies waar ze bij Snapchat goed in zijn.
Jeff Koons over zijn project met Snapchat:
https://www.youtube.com/watch?v=d5z9-JLIuis

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.