Candid. Platform
for growth.

Huawei: topsmartphones of iets te dicht op de Chinese overheid?

huawei

De smartphones van het Chinese bedrijf Huawei zijn zo goed geworden, dat een miljoenenpubliek niet anders meer wil. Grootse campagnes geven het bedrijf nog meer vleugels. Maar inlichtingendiensten in Groot-Brittannië en de VS zeggen dat de smartphones niet veilig zijn. Australië wijst Huawei de deur: het bedrijf mag niet meedoen met de ontwikkeling van het 5G-netwerk.

De nieuwe Huawei P20 Pro kan zich volgens reviews meten met de beste smartphones van Samsung en Apple. Het scherm is mooi, de basisfuncties werken prima en de smartphone is voorzien van Leica-lenzen die dankzij artificial intelligence prachtige foto's opleveren. Huawei krijgt er een prestigieuze EISA Award voor. Volgens de jury, afkomstig van tijdschriften uit 25 landen, is de Huawei P20 Pro 'innovatief' en 'technisch superieur'. Het toestel wordt gezien als trendsetter in de mobiele fotografie. De lancering gaat samen met een aantal commercials, zoals met model en fotografe Helena Christensen.

https://www.youtube.com/watch?v=dRd8EmY5MdU[/embed]

Huawei maakt vooral in Europa een enorme groei door. In het eerste kwartaal van 2017 verscheepte het 3,6 miljoen smartphones naar Europa; in het tweede kwartaal van 2018 lag dat op 6,7 miljoen. Het bedrijf heeft in Europa momenteel een marktaandeel van 24,8 procent, schrijft The Verge.


VS en Groot-Brittannië: Huawei brengt risico's mee
Maar overheden in veel westerse landen zijn minder enthousiast over Huawei. Het bedrijf, dat is opgericht door een ingenieur afkomstig uit het Chinese Volksleger, heeft banden met de Chinese overheid. ,,Amerikaanse inlichtingendiensten zien de gigant als bedreiging voor de nationale veiligheid. Ze claimen dat Huawei banden met de regering heeft en betrokken is bij spionage,'' schrijft de krant South China Morning Post.

Brits onderzoek, dat vorige week naar buiten kwam, spreekt van 'risico's voor de telecomindustrie'. Eerder gaven de FBI en CIA in de VS het dringende advies geen smartphones van Huawei te gebruiken. De Australische regering besloot vorige week dat Huawei niet mag meewerken aan de ontwikkeling van het 5G-netwerk, meldt onder meer de NOS. Australië vindt de risico's te groot, omdat het bedrijf verplicht kan worden gevoelige data met de Chinese overheid te delen.

Huawei is een grote speler in de telecomwereld. Het is de grootste leverancier van telecomnetwerken ter wereld, een plek die 2012 werd overgenomen van het Zweedse Ericsson. Het bedrijf richt zich ook steeds meer op de consumentenmarkt. In 2004 ziet de eerste mobiele telefoon het licht; in 2009 volgt de eerste smartphone. Op de campus in Shenzhen dicht bij Hongkong werken inmiddels zo'n zestigduizend mensen. Busjes rijden af en aan tussen de verschillende gebouwencomplexen; de werkruimtes en kantines lijken eindeloos zoals deze verslaggever van CNBC laat zien.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=38&v=n_nJWCtivPc[/embed]

Grootse marketing stuwt Huawei de hoogte in
Huawei geldt inmiddels als serieuze concurrent van Apple en Samsung. Die positie, schrijft Forbes, heeft het bedrijf te danken aan de snelle verbetering van de kwaliteit van de smartphones en aan grote advertentiecampagnes. Het Amerikaanse zakenblad viel het in 2016 al op: van de trams in Rotterdam gehuld in Huawei-ads tot levensgrote banners in Berlijn. Huawei sponsort bovendien grote voetbalclubs als Arsenal, AC Milan en Paris Saint-Germain.

In 2017 stuurt Huawei voor het eerst een digital marketing team naar Europa. Veel succes heeft een marketingcampagne met actrice Scarlett Johansson en topvoetballer Lionel Messi. In een commercial met Messi lukt het een fotograaf maar niet een goede foto maken. Gelukkig heeft Messi de juiste smartphone bij de hand en dat levert het perfecte plaatje op. Het uitgangspunt is van alle tijden: Huawei zoekt uit waar Europeanen van houden en plakt zijn logo erop.

https://www.youtube.com/watch?v=ZeSlgmWetdI&feature=youtu.be[/embed]

In 2004 breekt Huawei door op de Nederlandse markt met een miljoenenorder van Telfort. De eerste smartphones kampen met veel kinderziektes, maar dat is inmiddels voorbij. Het bedrijf levert ook netwerken voor T-Mobile en KPN.


VS vermoeden spionage
Het succesverhaal van Huawei staat haaks op de terugkerende berichten over de vermeende onveiligheid en het doorspelen van gegevens aan de Chinese overheid. In de VS vermoeden politici al snel spionage vanwege de eerdere functie van oprichter Ren Zhengfei als hooggeplaatste ingenieur in het Chinese Volksleger, maar ze komen niet met bewijs. Huawei komt later in het nieuws omdat het de sancties tegen Iran zou hebben omzeild. Er is ophef in Canada over de vraag of Huawei mee mag doen met de aanleg van een communicatienetwerk (Huawei trekt zich terug). Het is een lange lijst met incidenten die je op internet tegenkomt, maar bewijs voor het doorspelen van gegevens is er niet.

Huawei spreekt zulke berichten tegen en verwijst naar de unieke structuur van het bedrijf. Huawei is voor 98,6 procent in handen van de werknemers. Zij bezitten de aandelen van het bedrijf, al hebben ze geen stemrecht. De Chinese overheid is dus niet de eigenaar. Maar contacten zijn er genoeg. Oprichter Ren Zhengfei heeft in 1994 al een ontmoeting met president Jiang Zemin en ook daarna is er veel overleg met de regering. Sinds vorig jaar is er wel iets veranderd, schrijft The Guardian. Chinese bedrijven kunnen nu verplicht worden data te verzamelen voor de inlichtingendiensten als gevolg van nieuwe wetgeving.


Consumenten willen helderheid
Het contrast is enorm. We zien glitter en glamour bij de lancering van een fantastisch product. En we horen steeds weer - en niet van de minsten - dat Huawei niet veilig is, dat je je gegevens te grabbel gooit. Beijing weet straks meer over jouw bedrijf dan de Nederlandse overheid in Den Haag, is de gedachtelijn. Huawei slaagt er niet in zulke claims afdoende te weerleggen. Zonder openheid van zaken te geven, blijft dat rondzingen. In de VS krijgt Huawei al moeilijk voet aan de grond. Nu zijn het Australië en Groot-Britannië waar kritiek klinkt. Daardoor gaan consumenten aarzelen, cijfers kunnen lager uitvallen en voor je het weet is ook de goodwill in Europa verspeeld. Huawei doe er wat aan, ga desnoods de productie deels verhuizen en geef echte openheid. Want alleen dan zijn zulke trends te keren. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.