Candid. Platform
for growth.

Hoe drones het nieuws veranderen

Hoe drones het nieuws veranderen

Het is een kleine revolutie in de wereld van nieuws: het gebruik van drones. Waar je vroeger als verslaggever het overzicht miste, kan je de drone laten kijken vanuit de lucht. De nieuwste trend zijn drones met 360 graden-camera’s. Dan kan je als nieuwsconsument ook nog prettig in het rond kijken.

 
Om te beginnen een spectaculaire video van het. Een surfer wordt gegrepen door een gigantische golf, de redding mislukt aanvankelijk, maar lukt uiteindelijk toch. De drone volgt het precies. De video van Daniel Neves en Pedro Miranda won in de News & Docs category.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=84&v=aSO1gltbg0o

 
Journalisten maken al langer gebruik van drones en dat gebeurt steeds professioneler. Josh Haner reist voor The New York Times de wereld rond met een drone als zijn vaste maatje. Haner gebruikt de drone voor verslaggeving. Bij een natuurramp kan hij precies zien hoeveel huizen zijn beschadigd. Op het platteland kan hij vanuit de lucht tonen hoe gewassen er voor staan.

 
Op reis over de ijskap in Groenland ontdekte hij met zijn drone een rivier van smeltwater, waarmee hij de gevolgen van het broeikaseffect in één keer vastlegde. Dat deed hij ook in Bolivia door een luchtfoto te maken van een immens verdroogd meer met een schip dat daar was gestrand.

 
Dronebeelden live op internet
Waar ter wereld hij zich ook bevindt, zijn beelden zijn na enkele seconden al te zien op internet. Haner ontwierp daarvoor een systeem met de naam ‘remote streaming backpack’. Aanvankelijk een heel pakket, maar inmiddels is het klein en praktisch om mee te nemen op reis. Voor de krant is het zaak beelden snel te verspreiden. Bij een ramp kan snelle informatie zelfs levens redden.

 
Veiligheid moet voorop staan
De belangrijkste zorg bij drones is de veiligheid. Elk land kent daarvoor eigen regels. In Amerika is veel mogelijk; in Nederland zijn de regels strenger. Een drone bij een (spoor-)weg of luchthaven kan tot gevaarlijke situaties leiden en mag dus niet. Ook boven groepen mensen of aaneengesloten verbouwing vliegen is niet toegestaan. Het zou niet voor het eerst zijn als een drone om wat voor reden uit de lucht valt. Voor Nederland staan de regels uitgelegd op deze site van de overheid.

 
Haner merkt dat beelden veel impact hebben op consumenten, maar ze zullen het nooit volledig overnemen van tekst. Ideaal is een combinatie. Laat auteurs en visuele journalisten samenwerken, dat levert de beste verhalen op. Maar hij ziet ook dat fotografen en videojournalisten een steeds groter deel van de krant vullen. Tekst blijft nodig voor de uitleg, maar beeld is wat consumenten raakt.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.