Candid. Platform
for growth.

Hoe Amazon een Amsterdamse startup naar zijn hand zet

amazon

Startups die scoren met digitale innovaties hebben een term bedacht voor wat Amazon hen aandoet: strip-mining. Amazon kopieert innovaties van andere bedrijven en verkoopt die dan zelf. In een artikel van deze week beschrijft The New York Times hoe Amazon zo aan macht wint in de wereld van technologie en digitale marketing.

Elastic is in 2014 een software startup in Amsterdam. De zaken gaan zo goed dat het bedrijf snel honderd mensen in dienst heeft. Elastic ontwerpt geavanceerde programma's voor zoeken en data-analyse. Maar dan komt Amazon langs.

Het is oktober 2015 als de clouddienst van Amazon aankondigt dat het een gratis software tool van Elastic kopieert en zelf gaat verkopen. Voor Elastic is de gratis software een manier om klanten naar het bedrijf te trekken, maar daar heeft Amazon geen boodschap aan.

Amazon verdient aan gekopieerde software
Al binnen een jaar verdient Amazon er fors aan door de tool te koppelen aan andere eigen aanbiedingen. De Amsterdamse startup komt uiteindelijk met extra premium onderdelen die minder makkelijk over te nemen zijn. Maar Amazon kopieert ze toch en biedt ze gratis aan.

Afgelopen september slaat Elastic terug en begint in Californië een rechtszaak tegen Amazon. Door het product onder de oorspronkelijke naam te verkopen, misleidt Amazon klanten, staat in de aanklacht. Maar Amazon zegt dat het niets verkeerd heeft gedaan. De rechtszaak loopt nog. In het uitgebreide artikel beschrijft The New York Times dat het voorbeeld niet op zichzelf staat. Amazon doet het ook bij andere startups. En dat gebeurt zo vaak dat de getroffen bedrijven er een term voor hebben bedacht: strip-mining. Het staat voor de praktijk dat een techgigant innovaties van jonge startups voor hun eigen ogen wegkaapt.


Bedrijven hebben Amazon ook nodig
Het roept de vraag op of Amazon zijn macht niet ernstig misbruikt. Amazon is volledig dominant als het gaat om clouddiensten. Afgelopen jaar haalde de dienst AWS, Amazon Web Services, 25 miljard dollar binnen. Miljoenen mensen gebruiken dagelijks AWS als ze films streamen op Netflix of foto's plaatsen op Apple'scloud, diensten die beide draaien op de machines van Amazon.

Concurrenten overwegen nu meer rechtszaken en leden van het Amerikaanse Congres onderzoeken of Amazon zijn boekje te buiten gaat. „Mensen zijn bang dat de ambitie van Amazon geen grenzen kent," zegt directeur Matthew Prince van Cloudflare, een concurrent van Amazon die websites beveiligt.

Het lastige is dat de bedrijven die het slachtoffer zijn van de praktijken van Amazon tegelijkertijd gebruik maken van de diensten. Sommige bedrijven waarvan Amazon software heeft gekopieerd, doen het toch goed mede dankzij de diensten van Amazon. Ze maken groei door dankzij de clouddienst AWS. Ook de startup Elastic, inmiddels gevestigd in SiliconValley, heeft niet te klagen. Het bedrijf ging vorig jaar naar de beurs en heeft nu 1600 werknemers in dienst.


Amazon wijst kritiek van de hand
Anderen zeggen dat de kopieerpraktijken van Amazon hen veel geld kost. Maar het is moeilijk te bepalen hoeveel verlies ze hebben geleden en of investeerders erdoor zijn afgeschrikt. The New York Times interviewde daarover tientallen huidige en voormalige medewerkers van Amazon, de meeste op voorwaarde van anonimiteit.

In een reactie noemt Amazon het idee van strip-mining 'dwaas en verkeerd'. Amazon wijst erop dat het flink heeft bijgedragen aan de digitale industrie en dat het altijd handelt in belang van klanten. 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.