Candid. Platform
for growth.

​Gaat Apple of Toyota Tesla overnemen?

ElonMusk

Het gaat niet zo goed met Tesla en voor je het weet liggen kopers op de loer. De New Yorkse hoogleraar Scott Galloway verwacht dat Tesla niet lang meer zelfstandig zal blijven. Onlangs werd bekend dat Apple al een serieus bod op Tesla heeft uitgebracht.

Marketinghoogleraar Scott Galloway van de New York University denkt dat de aandelen van Tesla dit jaar de helft in waarde kunnen dalen. Galloway, bekend om zijn podcasts en provocerende uitspraken, heeft het al eens eerder bij het rechte eind gehad bij voorspellingen over overnames door Amazon. Onlangs liet hij zichover Tesla uit. „Mijn voorspelling is dat Tesla binnen een jaar is overgenomen."

De New Yorkse hoogleraar, zelf eigenaar van een Tesla Model X, zegt dat hij erg bezorgd is over de lage omzet van het bedrijf en over de CEO, die „absoluut geen controle heeft over zijn emoties."


Tesla is interessante overnamekandidaat
Galloway denkt dat als de aandelen verder dalen Tesla een interessante overnamekandidaat wordt. Er circuleren namen als Toyota en Daimler. Maar de hoogleraar verwacht dat het voor autofabrikanten lastig zal zijn om het geld bij elkaar te brengen. „Tesla is een groots merk, het is een groots product," zegt Galloway in Business Insider. „Het gaat autofabrikanten waarschijnlijk niet lukken om Tesla te kopen. Zij hebben er het geld niet voor."

Hij ziet een rol voor de grote techbedrijven. Apple en Google hebben het geld wel. Ze zijn bezig met zelfrijdende auto's. Een bedrijf als Tesla past daarbij, maar ze willen wel winst kunnen maken. „Gaat Google de auto inzetten als een platform voor meer advertenties?," vraagt Galloway zich af.


Apple en Tesla beide sterk in hardware
„Apple is de frontrunner als een overname van Tesla op tafel komt," zegt Galloway in The Observer. „Het is de belangrijkste organisatie als het gaat om tech hardware en je kan ook de producten van Tesla zo zien. Als je kijkt naar het product heeft een overname door Apple zin."

Ook zakensite MarketWatch ziet overnamekansen. Apple is al lang bezig met zelfrijdende auto's, hoewel die plannen steeds worden bijgesteld. Onlangs verklaarde CEO Tim Cook dat Apple „elke twee tot drie weken" een ander bedrijf overneemt. Dat gaat om kleinere ondernemingen dan Tesla, maar Apple heeft de middelen daarvoor wel in huis.


Apple bracht in 2013 bod uit op Tesla
In 2013 heeft Apple al een bod uitgebracht op Tesla, schrijft CNBC. Dat bod lag toen hoger dan de huidige beurswaarde van Tesla. Craig Irwin is analist bij Roth Capital Partners en hij vertelt dat het bedrijf van Elon Musk zes jaar geleden in handen van Apple had kunnen zijn. „Apple bracht toen een bod uit op Tesla. Ik weet dat uit verschillende onafhankelijke bronnen." Apple en Tesla wilden niet reageren op het nieuws.

Irwin is ervan overtuigd dat Apple nog steeds interesse heeft, mits voor een goede prijs. Volgens Irwin gaat Apple's autoproject in het geheim door. Het bedrijf zou in Californië enkele grote 'dry rooms' geschikt maken voor de productie van Lithium-ion batterijen.

In 2014 bracht een krant in San Francisco al het nieuws dat Elon Musk bij Apple een ontmoeting had met degene die over overnames gaat en vermoedelijk ook met CEO Tim Cook.


Elon Musk: onvoorspelbare factor
Maar wat te doen met de onvoorspelbare Elon Musk van Tesla mocht het tot een overname komen? Het zou vanwege Musk zijn dat in 2013 de deal niet doorging.„Ik heb begrepen dat Apple wilde dat Musk zich zou terugtrekken en dat dat de deal killer was," zegt Irwin.

Ook anderen wijzen erop dat Musk de wild card is. Hoe briljant hij bij Tesla ook begonnen is, het bedrijf zit nu in een andere fase. Je kan niet om Musk heen, want hij heeft een deel van de aandelen. „Hij zou zijn ruwweg 22 procent moeten verkopen en dat zal hij alleen doen als uiterste middel om Tesla te redden," zegt analist David Whiston in Fortune.

Op Wall Street is ook scepsis te horen. Een medewerker van zakenbank Morgan Stanley noemde een overname van Tesla door Apple onwaarschijnlijk.

Extra fields