Candid. Platform
for growth.

Facebook komt met cryptomunt voor wereldwijde e-commerce

cryptomunt_FB

Het zoemde al een tijdje van de geruchten, maar nu is er ook een planning: Facebook komt begin volgend jaar met een eigen cryptomunt. Het bedrijf wil zo betalingen binnen en buiten het eigen netwerk makkelijker maken. Facebook voert daarover overleg met enkele grote financiële instellingen.

Global Coin is naam van de cryptomunt die Facebook intern hanteert. De munt komt het eerste kwartaal van 2020 in een tiental landen in roulatie. Het bedrijf, waar ook WhatsApp en Instagram onder vallen, hoopt zo bestaande financiële netwerken te ontregelen en transactiekosten voor consumenten te verminderen, meldt onder meer de BBC.


Virtuele Facebook-muntook voor e-commerce
De virtuele munten kunnen straks gebruikt worden om te betalen voor bijvoorbeeld een hotelkamer, maaltijden of zelfs een huis. De digitale munten worden bewaard in online wallets (digitale portemonnees) en kunnen anoniem tussen gebruikers worden verstuurd. „Het moet net zo makkelijk worden om iemand geld te sturen als een foto," verklaarde CEO Mark Zuckerberg onlangs op een Facebook-conferentie.

Als Facebook hierin slaagt, zal dit een bedreiging zijn voor de traditionele e-commerce en zal het waarschijnlijk de enige mainstream toepassing worden van een cryptomunt, schrijft The Wall Street Journal.


Zuckerberg overlegt met Bank of England
CEO Mark Zuckerberg heeft met topmensen uit de bankwereld overlegd, onder wie gouverneur Mark Carney van de Bank of England. Ook is het bedrijf in gesprek met firma's als Western Union, dat wereldwijd geld verstuurt.

Het is de bedoeling dat de cryptomunt niet beperkt blijft tot binnen Facebook, maar ook de standaard gaat worden voor andere e-commercebedrijven. Dat blijkt uit bronnen binnen het bedrijf, waarover Mashable bericht.

Het gaat zelfs verder: het bedrijf wil de cryptomunten straks koppelen aan je Facebook-identiteit: nu kan je op veel andere websites al inloggen met je Facebook-gegevens, straks kan je met je Facebook-inlog overal betalen.


Libra Networks: nieuw techbedrijf van Facebook
Om de cryptomunt te lanceren, heeft Facebook een nieuw techbedrijf opgericht in Zwitserland: Libra Networks, dat valt onder moederbedrijf Facebook Global Holdings. Het nieuwe bedrijf werd op 2 mei geregistreerd, meldt persbureau Reuters, en gaat zich bezighouden met betalingen, financiering, identity management, big data, blockchain en andere technologieën. Facebook zou bezig zijn daarvoor een miljard dollar aan investeringen binnen te halen.

Het techbedrijf wil de nieuwe cryptomunt ook koppelen aan advertenties. Bijvoorbeeld: als een gebruiker klikt op een advertentie en een product koopt met de Facebook-munt, dan kan de verkoper die cryptomunteninzetten voor extra advertenties.

Facebook zou de cryptomunt ook willen gebruiken om mensen te belonen die op een advertentie klikken. Ook wie gebruik maakt van bepaalden diensten van Facebook, kan daarvoor een beloning krijgen. Het is de omgekeerde wereld: gebruikers krijgen betaald als je van een dienstgebruik maakt, schrijft Mashable.


Amerikaans Congres wil opheldering
Facebook ligt momenteel sterk onder vuur vanwege misbruik van persoonlijke data van gebruikers. De introductie van een cryptomunt gaat het bedrijf nog veel meer data opleveren. Het zijn niet de minsten die kritiek leveren op de komende cryptomunt.

Amerikaanse Congresleden hebben Facebook een open brief geschreven om opheldering te krijgen (geciteerd door Coindesk). Ze wijzen erop dat Facebook tientallen financiële firma's en online verkopers heeft benaderd om te helpen bij de lancering van een betaalsysteem met een cryptomunt.

Vorig jaar vroeg Facebook Amerikaanse banken om gedetailleerde financiële informatie over consumenten. De parlementsleden willen van Facebook weten om wat voor informatie het gaat en wat met de data is gebeurd.

Steeds vaker hoor je mensen die vinden dat Facebook te groot is en moet worden opgesplitst. Dat vinden bijvoorbeeld presidentskandidaat Warren en mede-Facebook oprichter Chris Hughes. Bij Facebook zelf zien ze dat anders. De cryptomunt met alles eromheen is een van de meest ambitieuze ideeën bij Facebook ooit. Als het gaat lukken, zou een cryptomunt voor het eerst mainstream kunnen worden. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.