Candid. Platform
for growth.

DroneX Pro: uitgekiende marketing voor een niet bestaand product

drone_X

Een ideale drone voor je kinderen waarmee ze prachtige foto's kunnen maken. En dat voor honderd euro. Rond de DroneX Pro is een ingenieuze marketingcampagne bedacht, inclusief aanbevelingen van experts en een professionele video. Alleen, de drone bestaat niet.

De Consumentenbond waarschuwde al eerder voor sites die producten aanbieden die je nooit zult ontvangen. Trap er niet in, vooral in december slaan zulke websites hun slag. Een stap verder gaat het nog als voor een niet bestaand product een uitgekiende marketingstrategie wordt opgetuigd.


Alles lijkt keurig geregeld
Er zijn meerdere websites die de DroneX Pro aanbieden en die zien er goed uit, zoals deze site van het bedrijf Hyperstech. Mooie foto's en heldere teksten, logo's van bedrijven en aanbevelingen van bepaald niet de minste experts. De site heeft ook keurige voorwaarden over garantie en richtlijnen voor het terugsturen als het product niet bevalt. Natuurlijk is er ook een privacy statement. De meeste indruk maakt de video, kennelijk door een professioneel bureau gemaakt. Vooral door die video ga je denken dat het wel goed zit.

Laten we maar met de deur in huis vallen. Die video blijkt een kopie van een bestaande video van een veel goedkopere drone die gewoon in de handel is, de Eachine E58. De shots met naam ontbreken in de kopie en de tekst aan de bovenkant is er afgesneden. Hier staat de oorspronkelijke video van Eachine. De grotendeels zelfde video over de niet bestaande DroneX Pro is onder andere hier te zien (intro en muziek zijn anders). Ook de foto's zijn gekopieerd.


Storytelling om een fake product
Even verder kijken. De citaten van de deskundigen over de DroneX Pro blijken nergens terug te vinden. Ook de logo's van vooraanstaande techbedrijven lijken domweg gekopieerd, maar geven wel autoriteit aan de site.

Ook storytelling wordt ingezet om het verhaal van de drone geloofwaardig te maken, zoals waar de drone vandaan komt. Twee Noorse ontwerpers en droneliefhebbers zouden deze excellente drone hebben ontworpen. Een van hen heet Nils Lasznuson, die in deze post wordt geciteerd (een andere site waar alleen producten van Hyperstech op staan).

Op de reviewsite Trustpilot (die moet je wel weten te vinden) regent het klachten over niet geleverde drones en andere problemen met het bedrijf Hyperstech. Sommige klanten hebben de veel goedkopere Eachine ontvangen. Er zijn ook enkele vijfsterren reviews waarbij alles geweldig is (je kan zelf bedenken wie die heeft geschreven). Het bedrijf voelt zich niet uit het veld geslagen, maar reageert op kritiek dat aan een klacht wordt gewerkt. Hyperstech doet aan marketing en webcare volgens het boekje en komt daardoor in eerste instantie als volledig betrouwbaar over.

De teksten op de sites van de DroneX Pro zijn onder meer in het Nederlands en Portugees. Er is ook een customer team geregeld en daarvoor moet je mailen of bellen naar Engeland of Brazilië. Het hoofdkantoor zit in Hongkong en er is een Europees kantoor in Estland.

Toch maar even gebeld naar hun nummer in Londen. Een professionele stem namens Hyperstech. Er volgt een keuzemenu. De klantenservice (24 uur bereikbaar) heeft alleen muziek. Maar bij 'overige vragen' wordt opgenomen. Ik krijg nadere uitleg over de drone. De Eachine is bij hun onbekend, vertelt de vrouw. Nee, ze kan niets zeggen over overeenkomsten tussen de drones.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.