Candid. Platform
for growth.

Danny Oosterveer: 'Data ook goed te begrijpen als je minder thuis in tech bent'

data-marketingklein

Hij heeft een passie voor marketing en techniek en dat komt goed uit als je veel met data bezig bent. Maar elke marketeer kan leren hoe data werken. Data gedreven marketeer Danny Oosterveer schreef er daarom een praktijkgericht boek over: 'Data-bedreven marketing'.

Meer nog om techniek gaat het bij data om goede communicatie. Een analist moet aan anderen kunnen uitleggen waar het om draait.Voor een marketeer is het handig in elk geval basiskennis over data in huis te hebben. „Dan kunnen ze er samen over praten en de juiste beslissingen nemen."

Digitalisatie bij Burgers' Zoo
Danny Oosterveer adviseert bedrijven over onder meer data en met zijn boek kunnen mensen zelf de basis onder de knie krijgen. Tijdens ons interview komen voorbeelden langs. Leuk is zijn samenwerking met Burgers' Zoo in Arnhem waar de digitalisatie nu snel gaat. „Dat heeft deels te maken met de coronacrisis. Nu moeten bezoekers ineens online reserveren. Het heeft de digitalisatie en toepassing van data een duwtje in de rug gegeven."

Data met een verhaal
Een eenvoudige gouden formule is er niet, maar Oosterveer laat wel zien hoe je het beste met data aan de gang kan. Bedenk eerst wat je wil weten, welke data je nodig hebt en hoe je data bij de analyse kan combineren. „Je moet het verhaal erbij vertellen. Welke verbanden zijn er en hoeveel conversies heeft het opgeleverd? Wat vertellen de data over kansen die je hebt gemist? Wat kan je een volgende periode verbeteren? Als er voldoende communicatie over zulke data is, levert het resultaten op." Oosterveer geeft er handvatten voor in zijn boek.

Goed gebruik van data vraagt soms een cultuuromslag binnen een bedrijf. Marketeers, de bedrijfstop, allemaal moeten ze erbij betrokken zijn. In zijn boek legt Oosterveer uit hoe je kan zorgen voor een data-bedreven werkwijze en cultuur. „Het is een omslag die veel bedrijven moeten maken."

Algoritme Facebook slaat eigen weg in
Oosterveer ziet dat bedrijven zich soms laten inpakken door techgiganten als Google of Facebook. „De techbedrijven hebben eigen belangen die niet altijd in lijn zijn met die van jouw bedrijf." Soms slaat het algoritme van Facebook de plank is. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een advertentie van Calvin Klein met een foto van een schaars geklede dame met een bh die in de verkoop was. „Die advertentie werd voor 80 procent door mannen bekeken. Het algoritme bepaalde vervolgens dat de advertentie verder vooral aan mannen moest worden getoond. Terwijl de kopers juist vrouwen waren, maar dat nam het algoritme van Facebook niet mee.''

Ook bij Google kan je bedrogen uitkomen. „Je krijgt bijvoorbeeld data over een klik op een advertentie die aan een verkoop wordt gekoppeld. Maar misschien heeft die gebruiker eerst bij webwinkels gezocht en al lang bepaald waar hij of zij een product gaat kopen. Dan is de verkoop dus niet het gevolg van die advertentie. Daar kom je achter door ook andere data te gebruiken."

Dashboards bieden overzicht
Handig is de ontwikkeling van dashboards, waarin data uit verschillende systemen samenkomen, zoals van Google Analytics, social media, e-mailmarketing en advertising. Zo heb je een handig overzicht en kan je data combineren. Maar er zit ook een addertje onder het gras. „Soms kom ik bij een bedrijf met een prachtig dashboard en dan blijkt er maandenlang niemand op gekeken te hebben. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je zulke waardevolle gegevens goed gebruikt."

Al is het vak data niet nieuw, de opleidingen lopen er wat achteraan. „Je ziet wel dat er steeds meer digitale scholing komt, ook in traditionele marketingopleidingen. Specifieke opleidingen voor werken met data komen er langzaam bij (zoals GrowthTribe in Amsterdam of de hbo-master Data Sciencefor Businessin Utrecht). Wie de kennis in huis heeft kan jaren vooruit, het aantal banen in de sector zal naar verwachting alleen maar toenemen."


FOTO SHUTTERSTOCK

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.