Candid. Platform
for growth.

‘Wij doen niet aan reclame, je komt toch terug’

‘Wij doen niet aan reclame, je komt toch terug’

Ik ken een werkplek voor zzp’ers in Amsterdam waar ze nagedacht lijken te hebben over wat zzp’ers willen. En waar ze goed snappen hoe je online én offline verbindt. En je betaalt er met je kennis.

 
Als (bij voorkeur niet-thuiswerkende) zzp’er is het vinden van de ultieme werkplek (bij voorkeur gratis of voor weinig én bij voorkeur met goeie wifi en okeëe koffie) een uitdaging. Na een tijdje werken in koffietentjes speelt mijn selectieve, maar steeds groter wordende geluidsintolerantie me parten. Ben er niet trots op. In de bieb kun je niet bellen en zit er altijd een meneer tegenover me die zijn cappuccinoschuim met zorgvuldige traagheid uit zijn glas schraapt. Tot op het laatste belletje. En op veel van die hippe clusterplekken voor zzp-meisjes barst het van de ingelijste unicornquotes en gebruiken ze de betuttelende hashtag ‘bossbabes’ voor elke vrouwelijke freelancer. #Allergischvoor. Jazeker, ik zie in alle bovengenoemde voorbeelden zelf ook mijn patroon trouwens.

 
Betalen met kennis
Waar maken ze mij wel blij? Bij Meet Berlage, de Seats2Meet-locatie in de Beurs van Berlage. Ik zit hier tussen andere zzp’ers te werken en ervaar er vrij weinig van bovengenoemde irritaties. In de twee jaar dat ik hier regelmatig kom, is er in Amsterdam bij mijn weten nog steeds geen concept bijgekomen dat dit overtreft, vandaar dit blogje. Aan reclame en marketing geven ze zelf ook nul euro uit, want mensen die hier eenmaal geweest zijn, komen toch wel terug, is het idee. Meet Berlage heeft 5G wifi, gratis koffie, thee en muntwater, een lunch voor bijna nop en uitzicht op Centraal Station. Je mag er gewoon zitten om te werken, maar kunt er ook ideeën uitwisselen met gelijkgestemden. En dat gebeurt ook daadwerkelijk. De sfeer is er professioneel, gevoelsmatig wordt hier ‘serieus ge-zzp’t’. Dit is een plek met een open ecosysteem, oftewel: iedereen is er welkom. Als je maar openstaat voor ontmoetingen met andere professionals, want betalen doe je hier met je kennis, niet met cash. Verdienmodel? Kudos van de zzp’ers die zorgen voor een kruisbestuiving naar de vergaderruimtes of werkplekken (waar je wel met cash voor betaalt).

 
Artificial intelligence
Wat ik waardeer aan dit concept is de combinatie van een online slim systeem met offline waardes. Via de website van Seats2Meet boek je snel werk-, vergader- en kantoorruimtes. Je geeft aan wat je die dag komt doen en over welke kennis je beschikt. Zo word je online ‘gekoppeld’ aan een persoon die interessant voor jou kan zijn, zonder dat je hier zelf bewust van was. Dat gebeurt laagdrempelig trouwens. Je ziet dit als je inlogt in je mijn-omgeving en op een groot scherm dat op de locatie zelf hangt. Geen vervelende push-meldingen verder. De intelligente software achter dit systeem is zelflerend. De marketingmanager van locatie Meet Berlage heeft me ooit eens verteld dat ze steeds meer naar een systeem gaan dat artificial intelligence gebruikt. Geef je aan dat je bezig bent met een marketingplan word je automatisch gekoppeld aan ‘een’ marketeer. Met die ai-toevoeging kan de verbinding veel specifieker gelegd worden. Tussen marketeer en Adwords-specialist of contentmanager. Door middel van technische scores en ratings kunnen zo de juiste personen aan elkaar worden gekoppeld.

 
Ongeveer één op de zes mensen houdt een betaalde opdracht over door te werken bij Seats2Meet en open te staan voor werk. Dat blijkt uit terugkerende onderzoeken van de Erasmus Universiteit. Kennisdelen wordt ook offline actief gestimuleerd. Op dagen waar helemaal geen sprake is van enige interactie (gebeurt niet vaak weet ik uit ervaring) laten de mensen van Meet Berlage gebruikers samen een opdracht uitvoeren, waardoor je toch met elkaar in contact komt. Nu haak ik zelf af bij oefeningen die beginnen met de woorden ‘stel dat je een boom was….’. Maar wat ze ook doen is vragen aan een willekeurig aantal mensen om op te schrijven wat ze graag nog eens zouden willen doen. Hoeft niet eens werkgerelateerd te zijn. Ook zo worden gebruikers dan weer met elkaar in contact gebracht en dat kan best effectief zijn.

 
Sharing is caring
Tot slot is er de ‘Deelwinkel’. Een aandoenlijk, positief ingestoken initiatief, een promopodium voor alle gebruikers van Meet Berlage. Terwijl we hier allemaal direct met elkaar linken op LinkedIn hangt er dus ook gewoon dit ouderwetse prikbord. Volgeprikt met briefjes, of vouchers eigenlijk. Daarop geven de zzp’ers die hier werken een cadeautje binnen hun expertisegebied aan andere gebruikers: gratis voedingsadvies, een coachingssessie met behulp van VR, een inleidende workshop website bouwen, draaitabellen maken, mindmappen. En een gratis overnachting op een idyllische farm. In Kenia, dat wel.