Candid. Platform
for growth.

Vive mobiel light

Vive mobiel light

In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring of -ergernis. Vandaag André Oerlemans over het belang van lichte websites met lichte advertenties in het smartphonetijdperk.

 
Op vakantie op een berg in Frankrijk, zonder 3G of 4G en met een wifi die óf uitvalt óf gebrekkig werkt, waan je jezelf even terug in de jaren ’80 of ’90. Door de millennials onder ons ook wel aangeduid als het stenen tijdperk. Een tijd zonder internet of smartphones, waarvan zij zich afvragen: ,,Is dat echt waar, pap? Hoe konden jullie dan overleven? En met elkaar communiceren?”

 
Geen bereik
Zonder dieper op die vraag in te gaan (,,Weten jullie wat praten is?”) maakt een dergelijke situatie op vakantie op schrijnende wijze duidelijk dat we weer vervallen tot Neanderthalers als we geen bereik hebben.

Want in de Randstad mogen we dan de snelste mobiele netwerken hebben en worden in allerijl kleine zendmasten bijgeplaatst zodat providers aan onze datahonger kunnen voldoen, op het Groningense of Drentse platteland is het bereik soms al een stuk minder. Om nog maar te zwijgen van een berg in Frankrijk, desolate streken in Spanje of Griekenland of pakweg India of China, waar de smartphone tegelijkertijd voor PC, tv, radio en bank moet spelen.

 
Te zwaar
Daar gaat het mis. Nieuwssites willen niet laden vanwege zware foto’s en filmpjes, maar vooral door lijvige advertenties en pop-ups. Ook webshops zijn te zwaar, net als veel apps die dankzij advertenties niet te laden zijn. Goddank bestaat er nog zoiets als de NOS-app, die geen advertenties stuurt en zelfs bij 1 procent wifi vertelt dat Dafne die nacht geen goud heeft gepakt.

 
Geen geduld
De smartphone is nu al het belangrijkste communicatiemiddel voor mensen en merken en dat belang en het gebruik zullen in de toekomst alleen maar verder toenemen. Bijna de helft van de millennials doet al zijn aankopen online via zijn mobieltje. Jongeren – inclusief oudere jongeren – gaan echt niet wachten tot een website na twee minuten eindelijk is geladen op hun telefoon.

Willen webshops iets online verkopen, willen websites en apps bezoekers trekken en willen adverteerders hun klanten mobiel bereiken, dan zullen mobiele websites en reclames een stuk lichter uitgevoerd moeten worden. Wie buiten de Randstad nog steeds zijn doelgroep wil bereiken zal online flink moeten afslanken en moeten kiezen voor mobiel light.