Candid. Platform
for growth.

National Geographic: 5 miljoen volgers op Snapchat

National Geographic: 5 miljoen volgers op Snapchat

National Geographic, bekend van expedities en natuurseries, scoort geweldig op Snapchat, het social network waar veel jongeren zitten. Ooit een wat belegen tijdschrift met natuurfoto’s, toen kwam tv en nu een trendy kanaal op Snapchat. Drie maanden geleden gooide NatGeo de aanpak radicaal om met als resultaat: 3 miljoen nieuwe volgers.

National Geographic begon in 2015 op Snapchat’s Discover (naast CNN en Vice). Afgelopen zomer had NatGeo een kleine twee miljoen volgers, meldt Adweek. Dat was al niet verkeerd, maar door een nieuwe strategie met nadruk op beeld en graphics, is het aantal volgers in korte tijd opgelopen tot vijf miljoen.



Het succes van verticale video’s
National Geographic wil jongeren voor zich winnen met spannende flitsen van expedities, wetenschappelijke hoogstandjes en beelden van uitzonderlijke natuur. De headlines schudden je wakker, zoals in een special over het Amazonegebied: ‘De Amazone is de nieuwe frontier voor dodelijk wildlife toerisme’. Je krijgt schokkende beelden te zien van zwemmende toeristen die een rivierdolfijn in de verdrukking duwen. Bij Snapchat draait het om verticale video’s. Aanvankelijk probeerde NatGeo liggende beelden uit op het social network, maar die werden nauwelijks bekeken. Met verticale video’s schoten de bezoekcijfers omhoog.

Fotografen en filmers van National Geographic hebben opdracht gekregen rekening te houden met Snapchat en geschikte video’s daarvoor te leveren (dat kan bijvoorbeeld door zo te filmen dat je een verticaal beeld uit een liggende video kan snijden). Filmers maken inmiddels ook aparte content voor Snapchat, dat uitgegroeid is tot het belangrijkste social network van National Geographic (naast Instagram dat ook goed loopt). Een team van tien mensen is verantwoordelijk voor de visuals en graphics op het social network. De nieuwe strategie is niet alleen goed voor het aantal kijkers, maar levert ook de helft meer inkomsten op, die worden verdeeld tussen Snapchat en NatGeo.

Probeer cover images uit
National Geographic probeert veel uit op Snapchat om te kijken wat het beste werkt en dat vervolgens te kiezen. Zo maakt het team voor elk item vier cover images en headlines die gedurende drie uur online gaan. Het beeld dat de meeste kijkers trekt, blijft uiteindelijk staan. Dat is een groot verschil met de begintijd, toen NatGeo eigenlijk maar wat deed op Snapchat. Het team had toen geen goed idee wat de jongere doelgroep wilde. „We dachten aanvankelijk dat de audience niet zoveel zou geven om high-quality visual storytelling, maar dat bleek juist wel het geval te zijn,” zegt Jonathan Hunt, afkomstig van Fox Media.

Jane Goodall
Opvallend is ook hoe National Geographic zich op zijn website presenteert. Ook daar gaat het niet alleen om natuur, maar ook om spanning en de wereld rechtvaardiger maken. In een video heeft CEO Gary Knell het over ‘de kracht van storytelling, om te inspireren en de wereld te veranderen, om de planeet te beschermen en onrecht te bestrijden.’

Die gedrevenheid voor natuurbescherming spreekt jongeren aan. En het helpt als bekende rolmodellen van zich laten horen. In de video waarin NatGeo zich presenteert, komt Jane Goodall, beroemd door haar onderzoek onder chimpansees, aan het woord: „Kinderen zijn snel van begrip. (…) Ik denk dat het bij jongeren overkomt dat elk individu elke dag opnieuw een verschil kan maken.” En dat tegen een achtergrond van spectaculaire natuur en dansende kinderen. Zo komt je boodschap wel over.

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.