Candid. Platform
for growth.

#Media-enmarketingmoment 2018: John de Mol koopt StukTV

StukTV

In deze tijden van lijstjes kunnen wij niet achterblijven. Frank.news-journalisten, collega's en fans beschrijven de komende weken hun 'media- en marketingmoment' van 2018. Dat kan de aankoop van HEMA door Marcel Boekhoorn zijn, #sorryJohan of het optreden van Mark Zuckerberg in de senaat. Aan het einde van de serie zetten we deze momenten op een rijtje en laten we jullie 'het media- en marketingmoment van 2018' kiezen.

Voor mij was het media- en marketingmoment van 2018 zonder concurrentie de aankoop van StukTV door John de Mol/Talpa. Toen ik dat hoorde, deed het me echt even iets als medialiefhebber, maar nu moet ik het nog even uitleggen natuurlijk.


Hoe Jason Nash rijk en beroemd werd

Ik kan dat het beste door het verhaal van Jason Nash, de Amerikaanse YouTuber van midden veertig die samen met David Dobrik de geweldige podcast Views maakt. Nash is een acteur, schrijver en vooral comedian die het wilde maken in LA. Hij bedacht allerlei shows, deed mee aan comedianwedstrijden en speelde rolletjes in de harde film- en mediawereld vol acteurs en andere ambitieuze mensen in LA. Af en toe had hij een leuk klusje, verdiende wat geld, maar om te overleven moest - oh klassieker – hij nog wel eens een ander baantje accepteren dan wat hij voor ogen had.Altijd voegde hij zich naar de wetten van Hollywood en hij redde het net.


De ontmoeting met een twintiger die de online wetten snapt

Totdat hij in 2016 begin twintiger David Dobrik ontmoette die al een tijdje bezig was op YouTube en Vine. Dobrik had wat karakters nodig voor zijn YouTubevideo's en David was, als uitgesproken, relatief oude man tussen de twintigers - natuurlijk perfect. Hij vertegenwoordigt de oude mediawereld waar het gaat om 'ons kent ons', om 'iemand anders zijn dan je bent' en om 'aardig doen voor je bazen'.

Dobrik nam hem, met zijn ongelooflijke werkethos, bij de hand en liet hem shinen online. Nash kreeg zijn eigen kanaal voor een iets oudere doelgroep, nog eentje over zijn eigen familie (Nash is gescheiden en heeft twee kinderen die zijn grote helden zijn) en bovendien werd de Views-podcast superpopulair in de VS. Nash en Dobrik gingen zelfs op tournee door de VS met de podcast en wat extra YoiuTubers erbij.


Genoeg geld voor Nash

Twee zaken raken mij in de transformatie van de oude Nash tot de nieuwe. Als eerste zijn de geldproblemen voorbij voor de acteur en schrijver en krijgt hij overal kansen. De website Naibuzz berekende dat zijn kanaal met ongeveer 650.000 views per dag zo'n 1200 dollar per dag van YouTube moet opleveren (op basis van opbrengt van tussen de 2 en 5 dollar voor 1000 views, YouTube zelf houdt 55 procent, BH). Bovendien heeft hij regelmatig reclamedeals en haalt hij voor de podcast, waar vaak een stuk of drie commercials in zitten, ook geld binnen.

Het tweede element is echter in mijn ogen iets belangrijker; David Nash is volkomen zichzelf online en juist dat karakter spreekt mensen aan. Hij vertelt in zijn films openhartig over zijn scheiding, de liefde voor zijn kinderen en datzelfde geldt voor de podcast waar hij regelmatig boos wordt op millennial David die de ene na de andere auto ophaalt bij de autodealer. Heel belangrijk in zijn show is de knipperlichtrelatie die hij heeft met de excentrieke Trisha Paytas, de vrouw die door David voor de grap wel eens een pornoster wordt genoemd.


YouTube-wereld bouwen
Zo kom je vanzelf op de reden dat de aankoop van De Mol door StukTV mij ontroerde. Het is een teken dat de oude wereld vol overbetaalde presentatoren erin en overbetaalde reclamebureaus aan het wegglijden is. De revolutie komt eraan. Het gaat de komende jaren in de mediawereld om 'jezelf zijn als allerhoogste', om samenwerking (met andere YouTubers), om precies je achterban kennen en vooral om zelf doen. Giel de Winter kent die wereld goed en hij gaat die wetten van 'normaal doen' introduceren in de oude wereld.

Want dat kopen door Talpa van StukTV op zich is niet zo interessant, maar het gaat erom dat De Mol daarmee Giel de Winter heeft binnengehaald. Die is - als het goed is - nu druk bezig met een plan waardoor hij bij Talpa de perfecte omgeving voor YouTubers gaat neerzetten. Eentje waar geld is om mooie dingen te maken, waar de vrijheid heerst die bij YouTube hoort, waar adverteerders perfect kunnen samenwerken met YouTubers op basis van gelijkwaardigheid en waar oog is voor online toptalent.

Hij zal een 'wereld' bouwen waar YouTubers een plek krijgen die ze - op basis van hun vermogen om wel jongeren te bereiken - allang verdienen. Een wereld vol creativiteit waar ze kunnen experimenteren en advies kunnen krijgen van formatbedenkers (want er is ook overlap tussen oude en nieuwe school). Een wereld waar mensen die echt iets kunnen kansen krijgen op basis van hun kwaliteiten. Een wereld zonder tafels die je moet betalen om een prijs te winnen. Een wereld kortom waarin het leuk is omdat iedereen er gelijke kansen krijgt en de mensen die de dingen maken ook het geld krijgen.
Of is dat een soort Utopia?
 

Extra fields