Candid. Platform
for growth.

Laten we kappen met ‘360 graden marketing’

shutterstock_388666444

Jeuktermen Deel 2

Marketing is een mooi vak, maar ook een vak met termen, woorden en uitdrukkingen die iedereen teveel gebruikt. Iedereen praat elkaar na, maar niemand weet wat die termen nou echt betekenen. Ons advies: stop er gewoon eens mee. Deel 2 uit onze nieuwe serie over marketingjargon waar je jeuk van krijgt: 360 graden marketing.

Veel teksten op sites over marketing beginnen met de zin: het marketingvak verandert razendsnel. Ja, dúh! Dus ben je natuurlijk niet alleen ontzettend agile bezig. Maar als je echt een beetje mee wilt doen, dan kom je ook met een geïntegreerd marketingplan. De foute term 'geïntegreerd' laten we nu even zitten, want er is een term die nog erger is: 360 graden marketing. 

Wat is dat ook alweer? De consument is de baas, zo weet de marketeer van nu. Die consument kiest zelf haar of zijn mediakanalen: de tijdlijn van de sociale media, de mobiele apps die hij of zijn heeft gedownload, een tv-programma, een radioshow, bezoekt een evenement, enzovoort. Als marketeer wil je deze consument dus volgen en bereiken (inderdaad we proberen de term 'customer journey' te vermijden). Dus zorg je voor consistentie in je boodschap (sorry!), want je stemt alles op elkaar af om de merkbeleving (excuus!) te vergroten. Het gaat dus om een holistische (kuch!) aanpak. 


Je gaat van ontdekking tot aankoop tot terugkerende klant. Elk medium wordt gebruikt - televisie, mobiel, digitaal en social - in een consistente marketing- en merkstrategie. Je zet het merk in op alle punten van contact met de consument.

Zo'n aanpak helpt merken natuurlijk wel. Neem Old Spice. Deze wat muffe ouwemannengeur was nodig aan een herpositionering toe. Dat deed het aftershavemerk met onder meer de briljante commercial 'The man your man could smell like' en voerde deze man consequent door in alle uitingen.

En toch klinkt de term een beetje sneu. Want 360 graden is ook op een punt beginnen en daar weer uitkomen. Op punt nul dus in feite. In cirkels ronddraaien. En we hebben eigenlijk geleerd dat je de cirkel moet doorbreken om verder te komen.

Extra fields