Candid. Platform
for growth.

Impact logo’s in video’s voor het eerst meetbaar

Impact logo’s in video’s voor het eerst meetbaar
Door Herman Vissia

 

Belangrijk kenmerk van ‘millennials’ en nóg jongere generaties is dat ze visueel zijn ingesteld. Dus graag naar video’s kijken, maar tegelijkertijd snel afhaken zodra ze doorkrijgen dat iets reclame is. Dit zorgt ervoor dat slimme adverteerders al begrepen hebben dat het geen zin meer heeft om (lange) verhalen te houden.

 
Niet alleen prikken jongeren sneller dan ooit door gekleurde dan wel eenzijdige verhalen heen, het vertellen van een verhaal neemt ook nog eens zoveel van hun kostbare tijd in beslag, dat ze er óf niet aan beginnen óf snel afhaken. Hoe zijn jongeren dan wel te raken? Of te beïnvloeden? Door ze visueel te prikkelen, maar op een subtiele manier, die elke betweterigheid ontbeert.

 
Krachtige logo’s  
In deze ‘strijd om het onderbewuste’ spelen bedrijfslogo’s een steeds belangrijker rol. Denk alleen maar aan hoe krachtig de logo’s van bijvoorbeeld Apple, MasterCard en McDonalds zijn. Hoeveel consumenten hebben niet meer vertrouwen in het afgebeten appeltje, de twee door elkaar lopende cirkels en de beide gele heuvels, dan in sommige van hun eigen gezins- of familieleden? De steeds grotere impact van bedrijfslogo’s ten opzichte van verhalen en woorden, wordt wel de ‘symbolisering’ van de marketingwereld genoemd. Logisch dus dat marketeers erop gebrand zijn om de impact van hun bedrijfslogo zo nauwkeurig mogelijk te meten. En logisch ook, dat ze die impact vooral willen meten als het om video’s gaat: met afstand het snelst groeiende medium in het digitale tijdperk.

 
Red Bull begrijpt het nieuwe spel 
Eén van de wereldmerken die dit nieuwe marketingspel al behoorlijk goed in de vingers heeft, is Red Bull. Het investeert niet zozeer in allerlei promotie- en campagnefilmpjes, die uitleggen hoe lekker het is om een blikje Red Bull achterover te slaan. In plaats daarvan sponsort het bedrijf extreme sporten, waarbij het zorgt dat op de sporters, hun attributen of de omgeving waar ze hun prestatie leveren, zo vaak mogelijk de rode stier van Red Bull te zien is. Met andere woorden: Red Bull houdt zich amper bezig met een rationeel verhaal over waarom je Red Bull zou moeten drinken, maar creëert vooral ervaringen waarbij het Red Bull logo zó vaak in beeld verschijnt, dat de ‘coolness’ van de ervaring als vanzelf overslaat op het merk Red Bull en ze vervolgens samen ‘één worden’.

Kijk maar eens naar het YouTube kanaal van Red Bull, t.o.v. Coca-Cola of Pepsi, je ziet daar dat Red Bull over de 6000 filmpjes heeft staan, Coca-Cola iets over de 1300 en Pepsi iets over de 100!
 
Hoe meet je logo in beeld 
Prachtig, natuurlijk (en slim), maar omdat Red Bull miljoenen uitgeeft aan sponsoring wil het - liefst per video - weten wat de impact op de kijker is, zowel kwantitatief (hoe vaak en hoe lang verschijnt ons logo in beeld?) als kwalitatief (in hoeverre verschijnt het logo in beeld op een manier die daadwerkelijk de aandacht trekt?). Alleen al het kwantitatieve meten was tot voor kort zeer complex omdat het logo vaak in het beeld ‘verstopt’ zit: er geen sprake is van een egale achtergrond waartegen het logo helder afsteekt en zodoende gedetecteerd kan worden. Voeg daarbij de rekenkracht die nodig is om aantallen beeldjes met het gewenste logo te tellen en vervolgens te vertalen naar een geloofwaardige index die inzicht geeft in de impact en je begrijpt dat dit geen mensenwerk meer is, maar voer voor computers: een uitstekende gelegenheid om kunstmatige intelligentie aan het werk te zetten.

 
Visuele impact als ‘nieuwe valuta’
Door toenemende rekenkracht en snelle vorderingen op het gebied van ‘deep learning’, wordt het mogelijk om met uitzonderlijke precisie (elk seconde bestaat uit 26 afzonderlijke plaatjes) te berekenen hoe vaak en hoe lang een logo in beeld verschijnt. Dit verschaft niet alleen mogelijkheden aan de adverteerder om sponsorbudgetten op een meer empirische manier te verantwoorden. Voor videoproducenten kan het eveneens een nuttig instrument zijn, bijvoorbeeld als ze van een sponsor de opdracht krijgen om met hun logo in 20% van alle frames van een film zichtbaar te zijn. Met andere woorden: als visuele impact door kunstmatige intelligentie kwantificeerbaar wordt, misschien wel tot meerdere cijfers achter de komma, kun je in zekere zin spreken van een ‘nieuwe valuta’. Sponsordeals over evenementen en videomateriaal dat ervan geschoten wordt, zullen niet langer natte vinger werk zijn, maar berekend kunnen worden in eenheden logoherkenning en merk impact. Dat kan allemaal met logodetectie.
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.