Candid. Platform
for growth.

Gaan podcasts de muziekjournalist weer belangrijk maken?

de-machine

Door de komst van Spotify en andere streamingdiensten is de functie van de muziekjournalist natuurlijk flink veranderd. Dat stellen tenminste kenners als Pepijn Lanen en Kees de Koning. Maar kunnen gave podcastformats de journalist weer belangrijker maken (ook als marketinginstrument)?

Rappers Pepijn Lanen (van De Jeugd van Tegenwoordig) en Sef hebben alweer een tijdje een interessante podcast bij de VPRO. Elke maand nodigt het tweetal een gast uit en dan praten ze een uurtje of twee, drie over het leven, media en vooral over hun vak. Struinend door die slechte podcast-app op mijn iPhone kwam ik de oude aflevering tegen met platenbaas Kees de Koning van Top Notch. Ondanks dat De Koning en de mannen elkaar natuurlijk heel goed kennen (De Jeugd zit ook bij Top Notch), leverde dat een heel aardig gesprek op.

Het ging bijvoorbeeld over de platenindustrie en de rol van de journalistiek daarin. De Koning werkte immers eind jaren tachtig bij het VPRO-programma Midnight Hour van Hans Dulfer waar hij wekelijks iets vertelde over de nieuwe rapplaten die waren uitgekomen. Ook schreef hij voor Oor over dit genre. Destijds hadden Oor en VPRO veel invloed; als journalisten van die media zeiden dat je een nieuwe plaat snel moest kopen dan pakten de fans van het medium al hun fiets uit hun oranje nieuwbouwschuurtjes.

De Koning zelf vond die invloed wel eens te ver gaan. ,,Ik vond alle recensenten stom omdat ze niet mijn mening deelden.'' En ze bleven te lang hangen: ,,Ja, je hebt de eerste dingen van Radiohead gezien, maar je bent niet meer jong en enthousiast.''


Journalist als….influencer

Die functie van de journalist als muziekinfluencer is natuurlijk anders geworden, legt Lanen dan ook uit. Als een plaat uitkomt staat het direct op Spotify en je hoeft dus niet meer overtuigd te worden. De Koning: ,,Je mening wordt gevormd door je sociale omgeving; iedereen heeft de plaat dan al geluisterd.''

Vanuit marketingperspectief klopt dat natuurlijk. De klassieke muziekmedia spelen tegenwoordig een kleinere rol bij het nemen van een aankoopbeslissing. Muziekjournalisten hebben het dan ook lastig, gaan nog wel eens iets anders doen met hun leven of beginnen er niet aan. Aan de andere kant zie je nu steeds meer podcasts ontstaan waar je ook inspiratie kan opdoen voor nieuwe of oude muziek.

Een van de initiatieven die de mannen noemen is de 'Popcast van New York Times', een podcast met een overzichtelijk format. Host van de show is Jon Caramanica, popjournalist van de New York Times en hij bespreekt wekelijks een onderwerp en nodigt mensen, vaak journalisten uit die verstand hebben van het onderwerp. Zo kan het gaan over de Whitney Houston, Guns 'n Roses en Aretha Franklin.

Dus wat is er dan precies veranderd? Dat de popjournalistiek veel duiding en achtergronden biedt, maar niet langer voorzegt wat je moet kopen. Dat bepalen mensen liever zelf (of Spotify). Eerst was er iemand die je hoog had zitten, een journalist, die je wees op de goede muziek en nu is die club van mensen met die functie misschien wat groter geworden en speel jezelf daarin een grotere rol. Vanuit marketingperspectief kun je zeggen dat het vak van het promoten van artiesten daardoor wat ingewikkelder is geworden. Waar je als platenmaatschappij eerst je platen plugde bij een tiental journalisten en deejays die ertoe deden, moet je nu een iets grotere poule benaderen van mensen die invloed heeft via mond-tot-mond-reclame en social media.

Niet veranderd is het belang van het opbouwen van een publiek rondom de artiesten. Maar terwijl je dat vroeger deed door massamedia als kranten en radioprogramma's in te schakelen, doe je dat nu via social media. Iemand als De Koning vindt dat wel prettig. Je zou kunnen zeggen: de macht ligt wat meer bij de artiesten zelf doordat ze zelf de mediatouwtjes in handen hebben.


Nieuwe invloed
door podcasts?
Maar zou die invloed van journalist niet een beetje terugkeren door de opkomst van podcasts waarin muziek centraal staat? Check bijvoorbeeld De Machine (vernoemd naar een plaat van De Jeugd van Tegenwoordig. Over invloed gesproken), de podcast van muziekjournalist Atze de Vrieze en muziekmarketingexpert Niels Aalberts, de oude manager van Kyteman. Deze podcast gaat wat meer over de industrie. De mannen hebben het bijvoorbeeld over YouTubeMusic.

Conclusie is dat de basisprincipes van het promoten van een plaatje niet zo heel anders zijn. Vroeger had je genoeg aan wat deejays en journalisten en nu moet je meer mensen overtuigen en gebruik je daarvoor je eigen kanalen. Maar het blijft: een publiek opbouwen, deze fans vasthouden en daar je spullen aan verkopen. En als er straks een Spotify-podcast komt met een show waarin goede popjournalisten praten over hun afspeellijsten dan zijn we gewoon weer terug bij de basis. Precies dat…dat een muziekjournalist gewoon weer een baas is. 


Beeld: VPRO

Extra fields