Candid. Platform
for growth.

De denkfout van ‘Hilversum’ en Martijn Koning

De denkfout van ‘Hilversum’ en Martijn Koning

Op mijn Facebook timeline komen veel filmpjes van politieke partijen in Houten voorbij. Jonge, oude mannen en vrouwen vertellen iets (saais) over een fietsbrug of een fietspad naar Utrecht (het gaat in Houten veel over fietsen). De filmpjes zijn soms redelijk suf, maar ze zitten ook wel eens aardig in elkaar. Gewoon; een onervaren iemand vertelt iets voor een camera. Niks bijzonders.

 
Omdat we deze week een verhaal hadden waarin deze filmpjes aan bod komen, zat ik even naar stukjes uit Jinek te kijken waarin cabaretier Martijn Koning het online campagnemateriaal bespreekt. Jullie weten toch? Hij doet net alsof hij alles heeft bekeken (daar zijn redacties voor mensen) en lacht om Juffrouw Jannie van de PvdA uit Delfzijl die niet te verstaan is omdat haar microfoon scheef zit. Dat is best een keertje leuk hoor, maar na drie van die bijdragen begint het allemaal een beetje te irriteren.

Waarom? Om allerlei redenen.
 
Lekker makkelijkHet is te makkelijk. Je kunt best een keertje lachen om mensen die iets minder goed kunnen dan jij, maar je kan ook overdrijven. Ik heb ze toch allemaal zien staan op die zaterdagmarkten…in de regen….Mensen van de SGP die ijsjes scheppen en steeds weer hun ‘vijf punten plan’ moeten vertellen. En dan schraapt zo’n lokale club een klein beetje budget bij elkaar om de buurjongen te vragen een video in elkaar te zetten en dan zeikt ‘Hilversum’ dat af. Terwijl zij in lelijke jacks op winderige vinexpleinen wachten wie die zelfgebakken Participizza opknaagt, draait Eva zich nog even lekker om in haar woning in Amsterdam-Zuid (want ze heeft even lekker twee maanden vakantie).

 
Lekker ondernemendHet is toch ondernemender om met een groepje vrijwilligers een video te maken dan jezelf in de taxi hijsen om je naar een verwarmde studio in Amsterdam te laten rijden? De mensen hebben liefde voor de stad of het dorp en ze hopen op zoveel mogelijk stemmen. En video werkt goed natuurlijk want via Facebook kun je perfect targeten op woonplaats. Vroeger zaten ze hele avonden folders te vouwen en nu maken ze een script voor de video. Nee, ze krijgen geen 1000 euro voor tien minuten werken of precies de Ruttenorm, ze krijgen helemaal niks. Natuurlijk zijn er ook een paar ijdele snuiters bij, maar er zijn ook genoeg die zo’n dorp een beetje mooier willen maken.

 
Neerkijken op de provincieEr zit in sommige bijdragen over de gemeentepolitiek best wat dedain voor de provincie. Check maar eens deel 5 van de verkiezingsvlogs van de NOS. Dan gaan die mannen naar Enschede en alles wat daar gebeurt is eigenlijk maar raar en te klein voor woorden. Dat gaat vaak ongemerkt; bijvoorbeeld over de lange reis en dat ze zo lang achter een tractor moeten wachten. Maar ja, over de afstand zong Daniel Lohues al mooi in Hier kom ik Weg. ‘Jij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land. Dan zeg ik ‘eensgelijks, u ook, als je t ziet van deze kant’.

 
Denkfout van Martijn Koning
Er zit een denkfout in het mediaverdienmodel van Martijn Koning, een hele aardige gast trouwens, niks mis met dat ventje (en afkomstig uit Zwolle). Hij doet net alsof de aanpak van die filmpjesmakers zwaar gedateerd is, maar zij hebben juist het model van de toekomst in handen. Terwijl de ‘Hilversumse’ visie op het medialandschap over een tijdje misschien wel stuk is. Want ja, jongeren kijken allemaal naar collega-YouTubers en de kwaliteit wordt steeds beter. Martijn Koning verdient zijn geld, behalve met optreden, nu met aanschuiven in studio’s van RTL en de NPO, maar dat publiek is straks nog maar lastig te vinden. Als hij écht met zijn toekomst bezig was, zou hij een podcastformat en een eigen YouTube-kanaal lanceren. Hij heeft immers goud in handen; is grappig, weet hoe je goede verhalen moet maken en heeft toegang tot de techniek. Nu vertrouwt hij qua inkomsten op anderen, maar waarom zou hij niet een beetje ondernemender worden? Hij kan eens goed naar de Amerikaanse comedian Joe Rogan kijken die een podcast begon waar tegenwoordig meer dan een half miljoen (en soms 3,5 miljoen) mensen naar luisteren/kijken. Aan de slag Martijn, die taxi uit en filmpjes maken.