TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Boeken lezen over personal brands? Leer van André van Duin

AndrevanDuin

Natuurlijk zijn er hele goede boeken geschreven over het opbouwen van je personal brand. Maar je kan ook gewoon de allergrootste merkpersoonlijkheid van Nederland analyseren; André van Duin.

Niet zo lang geleden was ik onderweg naar een afspraak voor een interview. Het interview was in Oud-Beijerland dus ik had alle tijd om in de trein naar Rotterdam een beetje kansloos door LinkedIn te struinen. Als je die zakelijke heldenverhalen allemaal doorleest dan denk ik wel eens; het kan ook een tikkie minder qua enthousiasme over jezelf.

Iedereen die heel handig vakkundig rechtdoor kan lopen, zet het op LinkedIn en gretig 'liken' alle mensen met een zakelijk belang deze meer dan briljante daad. Je ziet bovendien dat sommige mensen moeite hebben om hun persoonlijk op social media en echte persoonlijkheid bij elkaar te brengen. Onze Sjaak Vane zou daar vast iets moois over kunnen schrijven.


Hoe oprecht is je personal brand?

Ergens tussen Gouda en Rotterdam Centraal werd ik nieuwsgierig naar wat nu zo'n beetje de wetten zijn voor het opbouwen van je personal brand. Daar moet toch ook iets over 'oprechtheid' in staan of maakt het niet uit dat je online de ondernemende 'kansenpakker' bent terwijl je in het echte leven een weifelende dromer bent? Het meeste kan je altijd leren van de beste en dus vroeg ik even dat onderzoek op van Hendrik Beerda die een jaartje geleden onderzocht wie er nummer 1 is qua personal brand onder de artiesten. Het grootste merk van alle Nederlandse artiesten was in 2018 André van Duin. Natuurlijk.

Onder 3450 respondenten is qua bekendheid, waardering en binding Van Duin het grootste merk. Deze respondenten kennen hem dus bijna allemaal, ze waarderen hem het meest om wat hij doet en bovendien vinden ze hem heel bereikbaar. Volgens de onderzoekers had Van Duin in die fase vooral veel waardering opgebouwd door zijn rol in de serie 'Hendrik Groen', plek als tafelheer in de DWDD en zijn presentatie van Heel Holland Bakt. Allemaal nieuwe elementen in de loopbaan van de grootste komiek die we hebben.


Precies zichzelf

Als je terug redeneert dan kun je stellen dat Van Duin vooral heel erg benaderbaar is. Aan tafel bij DWDD stelt hij de vragen die wij allemaal hebben. Hij is heel erg normaal en handelt ook zo. Ik kan trouwens een heel klein beetje beoordelen of dat imago klopt met zijn identiteit. Een jaar of vier geleden interviewde ik hem en het is echt een hele aardige, normale bescheiden man. Iemand die rustig de vragen afwacht, alles goed uitlegt en die eigenlijk best wel een beetje saai is buiten zijn werk. Net als wij allemaal een beetje saai zijn natuurlijk.


Geen experts meer nodig

Eigenlijk zouden we dus alle personal brands experts moeten negeren, maar het levensverhaal van André van Duin moeten analyseren. Van Duin is een groot komiek en toen hij iets ouder werd, toonde hij een kant die altijd in hem zat. Die van een hele aardige man die oprecht belangstelling heeft voor andere mensen. Hij vernieuwde zichzelf, maar niet door opeens iets te worden wat hij niet was. Dat zouden meer mensen moeten doen. 

Na mijn afspraak in Oud- Beijerland moet ik trouwens zelf lachen om mijn quasi intellectuele analyse want er zijn ook gewoon mensen die helemaal niet hoeven nadenken over hun personal brand. Ik interviewde namelijk een drieling die samen een businessboek had geschreven, bovendien waren die mannen vroeger model geweest. Dan heb je die lessen van Van Duin helemaal niet nodig. Sommige mensen hebben ook altijd geluk. 


Beeld:  Roland Reinders/MAX

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/