Candid. Platform
for growth.

3FM is van de makers en het publiek, niet van de bazen

3FM_seriousrequest

Twee opmerkelijke interviews over 3FM. Een van de nieuwe zenderbaas en een van de naar KINK vertrekkende dj Michiel Veenstra. Wat valt er te leren van die twee vraaggesprekken over de toekomst van de zender die nog 2,6 procent marktaandeel heeft?

Okay, even eerst de aanleiding in tweevoud. Michiel Veenstra, voormalig 3FM-dj en de nieuwe baas en dj van KINK vertelde bij het leuke MAX-radioprogramma De Perstribune en in NRC over zijn periode bij de zender 'formerly known as jongerenzender'. Hij baalt ervan dat het beleid zo weinig consistent was toen topdj's als Gerard Ekdom en Giel Beelen de zender verlieten in respectievelijk 2015 en 2017. Als hij dan een leuk nieuw gitaarbandje had gedraaid dan moest hij altijd een hit draaien ter compensatie.

Bij De Perstribune: ,,De koerswijziging had ook in 2015 gekund. (…) Op een gegeven moment was ik van mening dat als het zo slecht gaat met de zender, je dan beter voor één focus kunt kiezen. En dan niet nog liedjes plannen voor de breedte. Daar ben je ook een publieke zender voor." En in NRC vertelt hij ook waarvan hij baalde. „Compensatieplaten draaien". Een onbekender nummer moet volgens het 3FM-beleid worden opgevolgd 'door een dikke hit van Ariana Grande of The Chainsmokers'. Hij is klaar met soortgelijke compromissen, zegt hij. „KINK zal niet het station van de massa worden."


Nieuwe zenderbaas
komt met nieuwe koers
Met 'de koerswijziging' doelt hij op de plannen van de nieuwe zenderbaas Sharid Alles die 'toevallig' afgelopen week aan 3 voor 12 een zeer uitgebreid interview gaf over de plannen van de zender. Zij wil terug naar de basis waarbij de zender de concurrentie met de commerciële stations loslaat en gaat focussen op alternatieve muziek. ,,Ik maak al zestien jaar radio en kijk dus vooral naar de positionering van radiostations op dit moment.

Als je heel zwart-wit kijkt naar wat daar gebeurt: Radio 2 is veel meer een familiezender, waar de veertigplusser met zijn kinderen op de achterbank naar luistert op weg naar je schoonmoeder. FunX is die urbanzender voor een heel jong publiek, en grootstedelijk. Radio 10 is de oudere muziek, gezellig met Gerard Ekdom. En 538 heeft lichte muziek, makkelijk behapbaar. Waar staat 3FM in dat geheel? De afgelopen jaren draaide 3FM veel hitmuziek en urban. Mijn mening is: als er concurrenten zijn die dat een stuk beter kunnen dan jij, dan moet je je daar niet aan wagen. Op alternatief gebied zijn we de enigen met een etherfrequentie, we moeten in die zin back to the roots."


Goede weg

Dat klinkt goed, de zender lijkt op de goede weg. De keuze om (eindelijk) te stoppen met Serious Request in de huidige vorm getuigt natuurlijk ook van moed, maar er moet nog wel iets meer gebeuren. Waarom komt die wijsheid van Veenstra achteraf? Giel Beelen, Gerard Ekdom en Veenstra wisten toch veel eerder wat er moest gebeuren om het schip niet verder te laten wegzakken? Zij hadden toch dagelijks direct contact met het publiek, verstand van hun vak en voldoende levenservaring om een mening te hebben? Waarom zijn zij niet eerder opgestaan om te zeggen; zo gaan we het doen en niet anders?

Je kan veel over die mannen zeggen, maar het lijken geen types die gewoon doen wat de bazen zeggen. En zo hoort het ook, als Wilfred Genee vindt dat er minder reclameblokken moeten komen bij Veronica Inside dan gaat hij dat regelen. Dus dat moet dus wel iets te maken hebben met de stroperige organisatiestructuur van de publieke omroep. Dat interview over het beleid bij 3FM had Veenstra lekker vijf jaar eerder moeten geven en dan had de zenderbaas van destijds kunnen zeggen; bedankt voor de tip, zo gaan we het inderdaad doen met zijn allen.


Denkfout

De denkfout bij de huidige zenderbaas zit in het volgende citaat waarbij Alles ingaat op de vraag of foute grappen nog mogen bij de zender. De interviewer doelt hierbij vooral op Giel Beelen die nog wel eens - inderdaad - iets onhandigs zei over Sylvana Simons. Het gaat over de maatschappelijk betrokken generatie, jongeren die de wereld beter willen maken, die lekker wakker zijn met zijn allen.

,,Maar bepaalde acties die eerder hebben plaatsgevonden, die zou ik niet goedkeuren. Keiharde foute grappen die soms niet eens grappen waren, dat moeten we niet meer willen.''

En daar dreigt het opnieuw mis te gaan. 3FM is namelijk niet van zenderbazen, van de STER of van de overheid, maar 3FM is van de dj's en van het publiek dat ze bedienen met hun muziek en verhalen. Net zoals een tijdschrift van de makers en de lezers is. Die mannen en vrouwen die bij 3FM werken staan zo dichtbij hun publiek dat ze veel beter weten wat er met de zender moet gebeuren dan welke baas dan ook. Zij zouden de merkbepalers en -bewakers moeten zijn. En als de dj's de persoonlijkheid hebben om een harde grap te maken dan moeten ze dat gewoon lekker doen. Ze zouden de overzichtelijke criteria van een cabaretier moeten volgen; het is alleen grappig als het publiek lacht. Dat interview over wat er moet gebeuren had Veenstra inderdaad vijf jaar geleden moeten geven, maar blijkbaar kent de NPO niet de organisatiecultuur om die vorm van opstandigheid mogelijk te maken. Jammer.


Prachtig 88

Zo'n zender zou een beetje te vergelijken moeten zijn met een voetbalelftal waar de spelers de lijnen uitzetten en de coach faciliterend is, zeker als ze zoveel ervaring hebben als Beelen, Ekdom en Veenstra. Denken jullie dat Rinus Michels de grote baas was in 1988 toen Oranje Europees Kampioen was of in 1974? Nee, dat waren respectievelijk Ruud Gullit en Johan Cruijff, want Michels wist heel goed hoe dat hij Oranje in ieder geval geen kampioen kon maken. Zo zal dat ook gaan op het WK van 2022, dan bepalen Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Memphis wat er gebeurt en Ronald Koeman is de grote meneer die de klappen naar buiten toe opvangt als het een beetje misgaat.


Dienend leiderschap

Toevallig interviewde ik afgelopen week Universitair Docent bedrijfskunde Gert-Jan Melker en hij schreef een boeiend boek over leiderschap genaamd 'Leiderschapskwaliteiten'. Ergens in het boek staat een grote passage over dienend leiderschap. Melker haalt daar Frans Trompenaars, managementdenker en hoogleraar Cross Cultural Management aan de VU, aan die daar samen met Robert Greenleaf (bestuursvoorzitter van het Greenleaf Centre for Servant Leadership) interessante dingen over heeft gezegd. Zij beschreven zeven kenmerken van dienend leiderschap waarvan dit de eerste drie zijn:
1. Leiden door te dienen;
2. Hanteren van regels door uitzonderingen toe te laten;
3. Bouwen aan teams van creatieve individuen.


De sleutel van 3FM

Dat is wat er (had) moet(en) gebeuren bij 3FM natuurlijk. Mensen als Michiel Veenstra, Gerard Ekdom, Giel Beelen en Sander Lantinga hadden een jaar of zeven geleden de sleutel van 3FM moeten krijgen. Zo van: ditzijn de uitgangspunten, laat het allemaal maar zien want jullie zijn de kenners van het publiek. Zij hadden samen een goed plan moeten maken, dat naar buiten moeten brengen en ruimte inbouwen voor een tegengeluid. De Ruud Gullit of Johan Cruijff is bij creatieve organisaties altijd de beste en die moet je ruimte geven om te excelleren.

Maar ja, creatieve gasten als Beelen hadden vaak te maken met een grote NPO-baas, een radiobaas, een STER-baas, een omroepbaas en nog wat andere mensen die hun mening gaven over hun werk en van die onduidelijkheid worden creatieve mensen niet beter. En dus moet deze nieuwe zenderbaas tegen de huidige Gullit of Cruijff van 3FM zeggen: ,,Sander, Frank en Angelique, jullie krijgen de sleutel in handen van deze muziekzender, dit zijn je randvoorwaarden en doe verder vooral lekker wat je wilt doen. Als jullie vinden dat er ook ruimte is voor een opstandig geluid in plaats van alleen brave 'WOKE-heid' dan kan dat gewoon.''

Waar die vrijheid om te excelleren waarschijnlijk beter is geregeld? Inderdaad, bij KINK waar Veenstra het voor het zeggen heeft en waar hij zelf dj is. Daar heb ik dan voorlopig ook wat meer vertrouwen in dan in 3FM. Fotocredit:  Raymond van Olphen

Extra fields