TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

‘Zonder STER geen goede programma’s’

‘Zonder STER geen goede programma’s’
Door Jan-Willem Brüggenwirth

Een zender als 3FM is diep weggezakt en Spotify zet het lineaire radiomodel onder stevige druk. Daarom stellen we marketing- en mediaman Jan-Willem Brüggenwirth maandelijks een vraag over radio. Vandaag: is het voor de radio een goed idee om de STER af te schaffen?

Mooie vraag. Door een uitspraak van NTR-baas Paul Römer is de wereld in rep en roer.

Het gaat er dus om of je wél of niet achter het idee gaat staan dat de STER afgeschaft wordt. De meeste kritiek op die uitspraak is het uitgangspunt dat de overheid de gemiste inkomsten zal compenseren, maar dat laatste gelooft helemaal niemand.

 
Niet letten op luistercijfers? OnzinVolgens Römer moet de NPO zich juist bezighouden met het maken van nieuwe creatieve programma’s en zich geen zorgen maken over kijk- en luistercijfers. Dat is toch echt de reinste onzin? We maken toch geen programma’s om het maken alleen? De programma’s die tv-en radiomakers bedenken en produceren zijn juist bedoeld voor grote groepen Medelanders. En als je dan niet langer op de kijkcijfers zou letten, ben je iemands hobby aan het subsidiëren en dat kan niet de bedoeling zijn.

 
Minder commercie NPO leidt tot minder kwaliteitEen nóg belangrijker onderdeel van deze hele discussie vormen de effecten van deze mogelijke move op de kwaliteit van tv- en radioprogramma’s. Dus wat betekent wegnemen van commercie bij NPO voor radio en tv? Volgens mij zal dat een verschraling van de kwaliteit opleveren. Want laten we eerlijk zijn, als radio alleen te boeken is bij de commerciële omroepen en niet bij de STER dan missen adverteerders het publiek dat bestaat uit mensen die liever naar de publieke omroep kijken en luisteren. Ik kan als merk of bedrijf niet meer iedereen bereiken en dat kan ook niet de bedoeling zijn voor adverteerders. Deze laatste groep wil immers niets liever dan een medium waar het de doelgroep mee kan bereiken. Zo’n plek zou dan niet meer voorhanden zijn.

 
Ja, er zijn vast mensen bij commerciële omroepen te vinden die zo’n plan om de STER af te schaffen zullen omarmen. ‘Dan komt er meer geld onze kant op en dan kunnen we betere programma’s maken’, is hun redenering. Dat is een gedachte voor de korte termijn, want op de lange duur zullen de budgetten van bedrijven en merken voor alle media teruglopen in de breedte. Ze zullen wellicht naar online alternatieven gaan en weg is dan het budget om goede programma’s van te betalen.

 
Geen freaky zenders
We willen toch geen freaky zenders waar naar hartenlust op geëxperimenteerd wordt en waar hele kleine groepjes mensen naar kijken en luisteren? Dat is pas echt verkwisting. Dus terugkomend op de vraag of reclame op de publieke omroep haar langste tijd hebben gehad kunnen we volmondig nee zeggen. Zonder STER geen goede radio- en tv-zenders.

 
Vertrek Frank van der Lende
Over teruglopende luistercijfers gesproken, er gebeurt van alles bij NPO3FM en tijdens het schrijven van deze blog werd bekend dat deejay Frank van der Lende van het middagprogramma is gehaald. Dat sluit mooi aan bij mijn eerdere blog waar ik al aangaf dat dj’s met een randje nodig zijn om het verschil te maken. Je moet iets eigens, bijzonders hebben waaraan mensen je herkennen. En dan doel ik niet op uiterlijk :-) En dat heeft Frank niet. Dus ik denk dat het een goede beslissing is om hem een andere rol te geven. En of dit een positieve uitwerking op de luistercijfers heeft? Ik dacht al dat het niets positiefs zou doen met de cijfers omdat het onopvallende radio is. Maar dat zou met de nieuwe persoon vanaf september natuurlijk flink kunnen veranderen. Maar ja luistercijfers komen heel langzaam naar buiten dus we zullen wel een beetje geduld moeten hebben.

Jan-Willem Brüggenwirth was van 2004 tot 2013 directeur van de 538Groep.  Daarna was hij Director ILP World Wide bij Brand Loyalty. Inmiddels is hij werkzaam bij direct-marketingbureau ‘de creatieve directie’. Oorspronkelijk komt Brüggenwirth trouwens uit de reclamewereld dus we zullen hem vooral marketingvragen stellen.

 
Lees ook 'Serious Request moet zeker niet blijven' van Jan-Willem Brüggenwirth
https://www.frank.news/2017/07/07/serious-request-moet-zeker-blijven/
Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/