Candid. Platform
for growth.

Zo komt je reclame op Netflix

Zo komt je reclame op Netflix

Er wordt vaak over gespeculeerd: komen er ooit reclameboodschappen of spotjes voorafgaand aan een serie of film van Netflix? Maar de online streamingdienst is groot geworden met het abonnementenmodel en dat is niet voor niets zo populair. Toch zit Netflix al vol reclame, want non-spot en product placement vinden ze geen vies woord, zo blijkt. Goed om te weten voor adverteerders.

 
De Netflix-abonnee huivert bij de gedachte aan reclame. Het is één van de belangrijkere redenen waarom kijkers kiezen voor deze en andere online streaming diensten en waarom het lineaire tv-businessmodel zo zwaar onder druk staat.
Onlangs kwam de site Cordcutting met een onderzoek waaruit bleek dat intensieve Netflix kijkers in totaal zo’n 160 uur per jaar aan reclame bespaard blijft. Als je het gaat doorrekenen loopt Netflix ongetwijfeld miljarden aan spotinkomsten mis, maar dat weegt toch niet op tegen de 1,34 miljard omzet die het bedrijf wereldwijd volgens de laatste cijfers ophaalt met abonnementen.

 
Test met eigen reclame
Want komt Netflix wel met spotreclame dan schiet het in eigen voet. Het succesvolle en ‘disrupting’ businessmodel is nou eenmaal gebaseerd op reclamevrij kijken. En dat beloven de bazen ook. Vorig jaar was er wel even paniek, toen de streaming dienst liet weten tests te gaan doen om reclame te tonen voorafgaand aan films en series. Abonnees gingen steigeren, maar een woordvoerder stelde de kijker gerust: het ging hier niet om advertenties van derden, maar slechts om trailers voor Netflix Original-series. Dat is vergelijkbaar met hoe het ook reclamevrije HBO dat doet. Slechts een beperkte groep abonnees kreeg de advertenties te zien. Puur om te testen, beloofde de zegsman. En vaak komt Netflix niet verder dan testen, zei hij er nog achteraan.

 
Native advertisingMaar eigenlijk zit Netflix vol reclame, al zal de kijker het niet als zodanig zien. Als je weet dat elke Netflix Original serie al zo’n 100 miljoen dollar kost, dan moet je misschien ook andere wegen zoeken om aan omzet te komen. Product placement dus. Hier ook wel non-spot genoemd, of tegenwoordig native advertising. Als je een Netflix binge watcher bent en je let goed op, dan zul je talloze reclame-uitingen tegenkomen in series.
Neem de populairste serie House of Cards. In seizoen 1 is er een scène waarin Kevin Spacey ergens een kamer binnenkomt en tegen de tegenspeler zegt: ,,Is that a PS Vita? Which games does it have?” De persoon zegt: ,,All of them.” Spacey antwoordt dat hij een console thuis heeft, want hij speelt graag om te relaxen. En: ,,I oughta get one of these for the car.”
Dat iedereen in House of Cards graag een van de biertjes van brouwer Anheuser-Busch InBev drinkt, bijvoorbeeld een fijne Budweiser, is ook geen toeval. Vorig jaar werd bekend dat
Netflix deals heeft gesloten met de bierproducent en ook met Samsung voor product placement in House of Cards. In de nieuwe serie The Ranch, die sinds dit voorjaar op Netflix te zien is, speelt Budweiser ook weer een bijrol. Het Chinese OnePlus zou 3 ton hebben betaald om zijn telefoons in House of Cards te krijgen. Dat is niet eens zo veel geld voor wereldwijde exposure.

 
Product placementEr is een blog dat keurig bijhoudt welke product placement er in series en films zit. Neem bijvoorbeeld Orange Is The New Black, waar prominent een beker Pepsi, een Samsung telefoon, een zak Fritos en een Dell computer en laptop voorbijkomen.

OnePlus maakte dan zelf bekend hoeveel het Netflix betaalde voor deze sluikreclame. De top van de streaming dienst gaat zelf niet vertellen hoeveel het in totaal verdient aan product placement. Netflix haast zich bovendien te zeggen dat het de producenten van de series zijn die bepalen hoeveel en welke merken in de series ‘infiltreren’. We mogen er wel vanuit gaan dat Netflix een substantieel bedrag aan non-spotreclame incasseert.

 
GeloofwaardigDat is prima, zolang het de trouwe abonnee om wie het allemaal draait, maar niet tegen de borst stuit. Non-spot bestaat al jaren en is eigenlijk gewoon common sense in series en films. Als het maar niet irriteert, zoals spotreclame op tv en non-skippable in-stream ads dat wel vaak doen. Van Kevin Spacey pik je het dat hij het over de PS Vita heeft. De kijker vindt hem cool en kijkt er niet van op dat hij om stoom af te blazen thuis ook even zit te gamen. Je gelooft het. Heel anders wordt het als smeris De Cock in de serie Baantjer tussen twee moorden door ineens een Yakultje naar binnen slaat.

 
Brug te verBij mediabureaus en media-exploitanten filosofeert men er wel eens over dat het de Netflix-kijker heus niet zal deren als er (slechts) één reclamespot wordt getoond voordat een serie of film begint. Zo lang het maar een kwalitatief hoogstaande commercial is, toegespitst op het profiel van de kijker.
Maar dat lijkt voorlopig nog een brug te ver. Hoewel Netflix in juli geen supercijfers presenteerde – het verhogen van het maandabonnement was daarvoor een indicatie – luistert de dienst naar de abonnee en weet ze met data precies wat deze wel en niet wil. Reclamespots in ieder geval niet. Dan liever nog iets meer betalen voor een abonnement. Adverteerders weten inmiddels dat ze de mogelijkheid hebben om bij Netflix op andere manieren in beeld te komen.