Candid. Platform
for growth.

Zet hem op LINDA: 'Een vrouwenzender is voor een groot aantal adverteerders interessant'

Linda_de_Mol_NET5

Talpa Network heeft de uitgeverij van Linda de Mol, Mood for Magazines, deze maand gekocht. Interessant aspect daaraan is dat Linda zich - samen met LINDA-hoofdredacteur Jildou van der Bijl - gaat bemoeien met NET5, om daar weer een echte vrouwenzender van te maken. De experts zeggen dat zo'n vrouwenzender op tv kansrijk is, voor zowel kijkers als adverteerders.


NET5 is al een tijdje een beetje onzichtbare zender. Vroeger waren er avonden met goede series voor vrouwen, die zaten te wachten op McDreamy van Grey's Anatomy, Sex and the City, Desperate Housewives en Nederlandse series als Meiden van de Wit. Er waren ook thema-avonden. Toen had de zender ook nog een echt vrouwelijk profiel. Vervolgens gooide een nieuwe zendermanager het over een andere boeg en konden we die series op Netflix en andere video on demand diensten kijken. De relevantie van NET5 was en is een beetje weg.


Echte vrouwenzender

Met het binnenhalen van Linda de Mol en haar uitgeverij gaat NET5 nog dit jaar weer een echte vrouwenzender worden. Voor Tina Nijkamp, die tot 2011 als directeur televisie bij SBS ook NET5 onder haar hoede had, komt de match tussen LINDA/Mood for Magazines en Talpa/NET5 totaal niet als een verrassing.

,,Het idee om NET5 en LINDA aan elkaar te verbinden, is eigenlijk al zo'n tien jaar oud. Het was een plan van de toenmalige algemeen directeur van SBS Eric van Stade. Hij heeft toen Linda al eens gebeld of ze interesse had NET5 om te laten dopen tot LINDA-zender. Dat wilde ze destijds niet, onder andere omdat ze het te druk had, geloof ik."


'Best kansrijk, waarom niet?'

Maar nu het dan zover is, hoeveel kans maakt een echte Nederlandse (lineaire) vrouwenzender volgens Nijkamp? ,,Zo'n zender is best kansrijk. Waarom niet? Het draait voor de programmaleidingallemaal om de juiste formats bestellen."

Nijkamp doet een voorzetje. In haar tijd als tv-directeur van SBS (van 2005 tot 2011, ST) zag ze dat buitenlandse formats altijd succesvoller waren dan Nederlandse producties. ,,De meest succesvolle Nederlandse formats waren de wat bredere titels als Expeditie Robinson - dat SBS kwijtraakte aan RTL -, Het Blok, Peking Express en dramaseries Meiden van de Wit en De Co-assistent. En nu zijn dat dan een klein beetje het woonprogramma House Rules en Grenzeloos Verliefd. Dus een wat bredere insteek, met vrouwelijke touch lijkt me voor het nieuwe NET5 een goede zet. Ik was daar toentertijd ook altijd voor."

Nijkamp vermoedt dat Linda en haar team zeker Nederlandse dramaseries terug gaan brengen op de zender. ,,Verder moeten ze in ieder geval Masterchef proberen te houden, want dat is goed voor het marktaandeel. En natuurlijk de beste Amerikaanse en zeker ook Australische series aankopen en/of verlengen. Want behalve Nederlandse programma's zijn kleinere zenders qua budget ook heel erg afhankelijk van aankoopprogramma's en -series."


Jan Slagter: grote kansen

Omroep MAX-directeur Jan Slagter ziet grote kansen voor NET5 in combinatie met Linda de Mol. Ook nu de kijktijd naar traditionele televisie aan het teruglopen is. ,,Of dat zo alarmerend is als sommige mensen ons willen doen geloven, vraag ik me af. En bij LINDA en NET5 gaat het zowel om lineair als online. Dat is juist een dubbele kans.

Ik denk ook wel dat we in een tijd leven waarin mensen behoeften hebben aan informatie die speciaal op hen is afgestemd. Dus in dit geval vrouwen. Ik verwacht dat ze zich gaan richten op de doelgroep van het blad LINDA. John de Mol heeft niet voor niets de uitgeverij overgenomen. In die combinatie, zeker met alle onderwerpen die ze ook in het blad bespreken, zullen ze interessante en spannende content gaan maken."Tina Nijkamp: 'Het idee om NET5 en LINDA aan elkaar te verbinden, is eigenlijk al zo'n tien jaar oud''Succes hangt af van Linda de Mol'
Slagter noemt de overname een heel slimme constructie. ,,Ik verwacht dat het succes van niet alleen NET5, maar ook SBS6 straks heel erg van Linda de Mol afhangt. Zij is wel in staat om grote groepen kijkers mee te nemen naar haar programma's. Dat zie ik bij de andere tv-presentatoren niet zo snel gebeuren, maar Linda is echt een magneet. En dan is er ook nog de combinatie met haar blad en de vrouwenzender. John gaat heel veel plezier aan zijn zus beleven."Evert Bronkhorst: interessant voor adverteerders

Strategy director Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum vraagt zich af of je in deze genderneutrale tijden nog wel mag praten over een vrouwenzender.Als dat niet gelijk boze reacties oplevert, dan ziet hij een vrouwenzender wel degelijk als kansrijk. Ook op de advertentiemarkt.

,,Doelgroep-technisch gesproken is een vrouwenzender voor een groot aantal adverteerders interessant. Daarnaast: vrouwen kijken meer lineair televisie. Lineair tv kijken is echt nog niet dood."

Dat zegt ook head of strategy Han Roode van mediabureau M2Media. ,,De Luizenmoeder, Wie is de Mol, maar ook Miljoenenjacht bewijzen dat we nog steeds massaal kunnen afstemmen op lineair amusement. En doelgroep-tv is ook nog steeds wel kansrijk. Voor lineaire tv geldt eigenlijk: hoe ouder hoe beter en hoe groter de doelgroep hoe meer kans op succes. In het geval van een volwassen vrouwenzender is de potentie ongeveer 25 procent van Nederland. Dan heb je wel redelijk voldoende potentie om er iets van te maken."

Volgens Roode voelde NET5 nu als een vrouwenzender geprogrammeerd door mannen en dat kan dus alleen maar beter worden. ,,Linda de Mol heeft inmiddels wel bewezen dat ze de Nederlandse vrouwen begrijpt. Zij weet ten dode opgeschreven mediumtypen op eigen kracht weer tot leven te wekken. Hulde!"

Alles zal voor de vrouwenzender gewoon afhangen van de geboden content, zegt Bronkhorst. ,,Is deze goed genoeg en zit er ook een vorm van urgentie in, waardoor lineair kijken een must is? Als het 'voortkabbel tv' wordt, is de urgentie voor een lineaire zender veel minder."

Vrouwencommercials
De kansen voor adverteerders zijn evident, volgens Bronkhorst. ,,Minder waste. Heel simpel. Een duidelijk vrouwelijk profiel geeft adverteerders de mogelijk om gerichter hun specifiek op vrouwen gerichte commercials uit te zenden. En dat geeft ook minder 'vervuiling' van de andere blokken. Hoe vaak zien we niet 100 procent vrouwencommercials voorbij komen bij een programma dat vooral een mannelijk kijkerspubliek trekt? Adverteerders die vooral de goedkoopst mogelijke pakketten inkopen zal het wellicht vegaworst zijn, maar een beetje slimme adverteerder die weet dat Umfeld een belangrijke factor voor impact is, zal hier zeker gebruik van kunnen maken."

Roode ziet voor adverteerders zeker een markt bij het nieuwe NET5. ,,De Nederlandse vrouw bepaalt nog steeds voor een groot gedeelte wat er thuis op tafel komt. Adverteerders vinden het ook fijn als ze een selectieve doelgroep kunnen aanspreken. En er zijn waarschijnlijk straks ook wel mooie mogelijkheden om alle online en offline extensies van het merk LINDA in te zetten en te combineren."

Dat denkt ook Bronkhorst, die verder denkt dat de samenwerking voor NET5 het noodzakelijke zetje in de goede richting kan zijn. ,,Het profiel van NET5 is de laatste jaren sterk verwaterd. Dus vanuit Talpa's oogpunt is het een slimme move: 100 procent focus op vrouwen met NET5, 100 procent focus op mannen met Veronica en (SBS)6 moet de bereikszender bij beide groepen worden. Dat wordt dan dus 'Net5 Vrouwen', 'Veronica Mannen' en (SBS)6 Mensen."Evert Bronkhorst: 'Dat wordt dan dus Net5 Vrouwen, Veronica Mannen en (SBS)6 Mensen'Noem de zender gewoon LINDA

Tina Nijkamp betreurt het wel dat NET5 vooralsnog NET5 blijft heten. ,,Dat vind ik een gemiste kans. Ik denk dat de kans op succes vele malen groter zou zijn als je de zender LINDA. noemt. Het kan dan echt haar identiteit krijgen, ook qua promo's en alle andere uitingen. En gezien Linda's populariteit en sympathie bij Nederlandse vrouwen, denk ik dat de kans groot is dat het een enorm succes zou zijn. Ik begreep dat Linda en Jildou voorzichtig beginnen met het vullen van één avond. Dat vind ik weinig. Wellicht vinden ze het risico nu te groot en gaan ze de zender op termijn LINDA noemen."

Heeft omroepbaas Jan Slagter tot slot nog tips voor collega's Linda en John? Lacht: ,,Dat hoef ik ze niet te geven. Het zou heel gek zijn om dat van mij te horen. Ze kennen de markt. Linda heeft vanuit het niets een zeer succesvolle uitgeverij uit de grond gestampt. Beiden weten wat tv maken is. Ik heb er alle vertrouwen in."

Extra fields