Candid. Platform
for growth.

Streamingsdienst Quibi haalt ruim miljard binnen

Quibi

De streamingsdienst Quibi die in april van start gaat, heeft zo'n anderhalf miljard euro aan investeringen binnengehaald. Dat is uitzonderlijk voor een app die er nog niet eens is. Quibi gaat korte video's uitzenden op de smartphone. Maar er is nu al ruzie over wie eigenaar is van de slimme videotechnologie.

Quibi (afkorting voor quickbites) gaat vanaf 6 april video's brengen die je alleen kan zien op je smartphone. Alweer een concurrent voor Netflix erbij, vraag je je af. Nee, dat is niet de bedoeling, want Quibi gaat concurreren met Instagram, YouTube en TikTok. Het bedrijf zet in op flitsende en professioneel gemaakte video's die je op andere apps weinig tegenkomt.


Steven Spielberg doet mee
Het belangrijkste format is 'films in hoofdstukken': speelfilms of series die worden gesplitst in brokken van zeven tot tien minuten. Regisseurs als Steven Spielberg en Steven Soderbergh doen mee. Het gaat om hoge kwaliteit, professioneel gemaakt. En je kan het bekijken terwijl je op de bus wacht.

Initiatiefnemer is filmproducent Jeffrey Katzenberg bekend van Hollywood en Disney. CEO van Quibi is Meg Whitman, die eerdere Bay als CEO naar grote hoogte bracht. Investeerders hebben er veel vertrouwen in, want volgens de Wall Street Journal heeft het bedrijf inmiddels 1,75 miljard dollar binnengehaald.


Vijftig shows bij de lancering
Bij de lancering van de app zullen vijftig originele shows te zien zijn, meldt TechCrunch. Een titel is bijvoorbeeld 'Most dangerous game', een dystopische actiethriller. Of neem 'Murder house flip', waarin bewoners een huis proberen te renoveren waarin een beruchte moord is gepleegd. Daarnaast komen er dagelijkse flitsen met nieuws, entertainment en sport.

Voor het eerste jaar zijn 8500 delen gepland die vallen onder 175 verschillende shows. De abonnementskosten voor de app bedragen rond vijf euro per maand (met advertenties) of acht euro per maand (zonder ads). Een proefperiode van drie maanden kan ook, maar dan moet je je aanmelden op de Quibi-site voor de lancering op 6 april.

Quibi valt verderop door het gebruik van de slimme videotechnologie, waarmee kijkers naadloos kunnen switchen tussen een staand of liggend beeld. Sommige shows worden zo ontworpen dat je een andere kijkervaring krijgt afhankelijk van of je je smartphone liggend of staand houdt.


Ruzie over videotechnologie
Maar over die slimme videotechnologie is nu al gedoe, want die zou zijn gestolen. Het bedrijf Eko voor interactieve video zou die technieken hebben ontworpen en zegt dat Quibi het eigendomsrecht schendt. Eko zegt dat het informatie aan medewerkers van Quibi heeft verstrekt die eerder bij Snapchat werkten. Quibi zegt de technologie zelf te hebben ontworpen. Beide bedrijven hebben juridische stappen gezet.

De ruzie geeft aan dat veel apps met elkaar verstrengeld zijn. Medewerkers van bijvoorbeeld Snapchat stappen over naar een concurrent en kunnen technische geheimen meenemen. Het mag niet, maar zulke verhalen over de techwereld komen bekend voor.

Het doet niets af aan de potentie die Quibi heeft. Met zoveel geld zijn goede series te maken. En de initiatiefnemers zijn grote namen. Kwaliteit, kort en alleen op de smartphone, het zou zo maar kunnen dat het werkt.