Candid. Platform
for growth.

Social expert Elja Daae: 'We zitten met z'n allen op social media, maar we zijn niet sociaal'

Elja-Daae

De meeste bedrijven en merken zitten op social, maar gedragen zich niet als zodanig. Social expert Elja Daae schreef daarom het boek 'Super Social', om op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn een community te bouwen en mensen echt bij je merk te betrekken. Algoritmes spelen daarin een grote rol.

Het is ruim tien jaar geleden dat Elja Daae een Twitter-account begon en meteen ging een wereld voor haar open. ,,Ik woonde in de Verenigde Staten, kende helemaal niemand en had geen baan. Op Twitter ontdekte ik dat je de wereld kan bereiken. Het maakt niet uit wie je bent, of in welk land je zit, je kunt altijd met mensen praten over de onderwerpen die je interesseren."


Altijd met social media bezig

Sindsdien is ze altijd met social media bezig, vooral als trainer en spreker. Ze organiseert ook een Twitterchat die Blogpraat heet. Als communitymanager bij de blog Frankwatching deed ze eerder veel ervaring op over social. Op haar trainingen leert ze bedrijven hoe het nou echt werkt, welke content je moet plaatsen en hoe je makkelijk goede content maakt, zoals video's en Instagram Stories. ,,Het mooie van social media is dat als je veel deelt over een onderwerp anderen gaan zien dat je er veel over weet. Bij mij was het zo met bloggen. Ik ging de Twitterchat organiseren en praatte heel veel met andere bloggers. Toen ik voor Frankwatching werkte, ben als vanzelf gevraagd om trainingen te organiseren. Op metaniveau leerde ik hoe social media en marketing werkten, omdat ik daar zelf het levende bewijs van ben."


Tips voor zakelijk gebruik social media

Nu is haar boek Super Social uit, met meer dan 500 tips voor zakelijk gebruik van social media. Kern van het boek is dat elk bedrijf en merk wel een social account heeft, maar vaak niet goed weet hoe om te gaan met social media. Hoe komt het dat bedrijven zo onwetend zijn?

,,Dat heeft vaak te maken met hoe bedrijven georganiseerd zijn en welke positie communicatie en marketing innemen. Communicatie heeft vaak wel een grote rol, maar vaak is onduidelijk wat social media kunnen opleveren. Het kost ook tijd om het goed te doen. Veel merken zijn nog steeds alleen maar aan het zenden en zo krijg je geen impact op social media. Algoritmes zijn zó slim dat ze de boodschap wegfilteren. Het doet dus helemaal niks. Social media gaat echt om het opbouwen van een relatie met een doelgroep."


Groeien door online conversaties

Daae ziet vaak dat bedrijven en merken een LinkedIn-pagina aanmaken die ze gebruiken om links naar vacatures en bedrijfsnieuws te posten. ,,Dat is een probleem, want algoritmes houden niet meer zo van links. De content is heel erg gericht op het bedrijf en niet de ontvanger. En écht een groot probleem is dat bedrijven nauwelijks aan webcare doen op LinkedIn. Dus als je dan mensen bereikt en ze zijn ook nog zo aardig om te reageren, dan krijgen ze zelden antwoord van bedrijven. Conversaties laten je aantal volgers en engagement juist enorm groeien."

Zelfs hele grote bedrijven die wel hele webcare teams hebben op Twitter, doen dat niet op LinkedIn. ,,Dat is toch vreemd? Als ik in een winkel tegen jou zeg: 'We hebben een nieuw product' en jij antwoordt: 'Oh, wat leuk!', dan ga je daarna door met je conversatie en loop je niet weg. Daarom heet het boek ook Super Social: we zitten wel met z'n allen op social, maar zijn het niet. Even los van het feit dat het sympathiek is om te reageren, rekenen die algoritmes ons steeds meer af op hoe sociaal je je gedraagt. Ik vind dat ook een goede ontwikkeling.Die algoritmes zijn de afgelopen anderhalf jaar nóg strenger geworden op het sociale aspect."


Fout: afsluiten met een vraag, maar dan nooit meer antwoorden

Een andere veelgemaakte fout: veel - ook grote - merken die alom geroemd worden om hun Instagram- of Facebookpost sluiten af met een vraag. ,,Jarenlang werd gezegd dat als je interactie wilt, je mensen een vraag moet stellen om ze te verleiden. Bijvoorbeeld: 'Wij hebben nu dit en dat, vind jij dat ook heel belangrijk?', of 'Hoe vier jij Kerstmis?'. Vervolgens zie je dat mensen gaan reageren en het bedrijf zelf nooit antwoord geeft.

Als die bedrijven zelf reageren, was het bereik veel groter geworden. Anderzijds weten volgers dat de vraag niet echt gemeend is. Je moet goed vooraf weten wat je plaatst, omdat je zeker weet dat mensen tegen je gaan terugpraten. In je team moet je dus afspreken wie er dagelijks een uurtje vrijmaakt om te reageren en te liken. Zo ingewikkeld is het allemaal niet."


'Doe je best of ga van Twitter af'

Het automatisch tweeten van persberichten en blogs is ook not done, volgens Daae. ,,Ik zie nog heel wat uitgevers en bloggers die dat doen, ook grote namen. De tekst is dan de titel van het stuk en daaronder staat de link. Dat doet helemaal niets. Geen Twitteraar vindt het leuk, want die voelt dat er helemaal geen aandacht aan is besteed. Doe er even je best op, of ga van Twitter af."

Durven merken dat wel, met social media stoppen? ,,Je ziet nu wel dat Facebook-accounts verwijderd worden. De enige kanttekening die ik daarbij heb is dat je beter niet helemaal je account kan verwijderen. Want als je jarenlang een account hebt gehad en er zit een substantiële groep volgers, dan heb je nog altijd een goede advertentietool en informatiedatabase in handen. Stop dan met plaatsen en maak duidelijk dat je voortaan ergens anders te vinden bent."


Social media goed op orde

Er zijn uiteraard ook bedrijven en merken die hun social media goed op orde hebben. Daae roemt het Amsterdamse waterbedrijf Waternet. ,,Die hebben heel leuke content die heel losjes is, maar vaak met humor en gericht op de doelgroep van bewoners van Amsterdam. Ze zijn heel bewust bezig met voorlichting en bewustwording. Bijvoorbeeld een filmpje van een vies riool waarbij ze wat grapjes maken. Ze laten dan zien wat er gebeurt als je babydoekjes door het toilet spoelt. Ze nemen hun volgers door de jaren heen mee met wat er allemaal onder hun voeten in die riolen gebeurt. Dat is heel knap."

De tip uit haar Super Social die Daae wil delen: algoritmes zijn steeds belangrijker en die algoritmes willen meer dan alleen likes. ,,Ze willen zien dat mensen tekst typen en liefst meer dan alleen ja en nee. Ook heel belangrijk is dat er snel reactie komt. Op basis van hoe snel mensen reageren op je bericht, wordt je bereik steeds groter. Het betekent ook dat het zonde zou zijn om eerst vier uur te wachten totdat jij zelf daar weer op reageert. Het is dus slim om stand-by te zijn en je notificaties aan te zetten."

Daae ziet het algoritmespel als - figuurlijk gesproken - een gevecht om zichtbaar te blijven. ,,We dansen ook allemaal naar de pijpen van Facebook. Vorige week kwamen ze met een bericht dat ze de algoritmes voor video gaan veranderen. Ze willen nu video's van drie minuten en gebruikers moeten het liefst een minuut blijven kijken. Dat legt een behoorlijke druk op de gebruiker."

Voor Daae geldt dat ze in haar lessen vaak moet bijsturen vanwege die onvoorspelbaarheid van de algoritmes. ,,Nu is 'text only' belangrijk om zichtbaar te zijn, een paar jaar geleden was een afbeelding plaatsen heel belangrijk. Het verandert voortdurend. Voor mij is het zaak dat bij te houden, maar ook de andere trends te volgen. Bijvoorbeeld hoe jongeren met social omgaan. Ook dat gedrag verandert constant." Ze blijft zelf bij door 'een belachelijke hoeveelheid tijd' op social te zitten. ,,Ik zit ook in een aantal Facebookgroepen met wereldwijde experts, lees veel blogs en spreek veel vakgenoten op social."

De grote dynamiek van social media maakt dat Daae er nooit genoeg van krijgt. ,,Het afgelopen jaar bijvoorbeeld heb ik enorm veel plezier beleefd aan Instagram, wat ineens ook echt meer een conversatieplatform is geworden zoals Twitter was. Ik verveel me echt nooit op social."


Elja Daae – Super SocialExtra fields