Candid. Platform
for growth.

Op zoek naar de ballen van LINDA (punt).

Linda_NET5_advocaten

Dat was wel interessant, Jildou van der Bijl te gast in een 'Podcast over Media'. Jildou was natuurlijk altijd hoofdredacteur van LINDA en nu creatief directeur van het nieuwe oude tv-merk Net5. Ze leest ons altijd dus we kunnen haar wel een beetje helpen met wat merkadvies;-).

,,Net 5 is heel succesvol met Amerikaanse series en films….dat dus met weinig middelen een zo hoog mogelijk marktaandeel houdt. En dat is goed gedaan. Linda en ik kijken of we daar Nederlandse producten aan kunnen toevoegen die meer profilerend zijn. Ik geloof namelijk dat je in dit gefragmenteerde medialandschap alleen kan overleven door hele sterke merken te bouwen want daarmee kan je een relatie aangaan als kijker. Iets wat niets zegt, ga je geen relatie mee aan. Print en lineaire televisie zijn eindig en dus moet je er dingen bijbouwen en dat kan alleen als je een sterk merk bent. En dus moet je na, denken over wat je met het publiek doet.''


Meer dan een verzameling tv-programma's

Zo is het natuurlijk. Een zender is in essentie natuurlijk een verzameling tv-programma's, maar het zou goed zijn als ze een beetje een eigen gezicht hebben. Want dan kan je 'je tenminste iets veroorloven, een iets minder programma opvangen en ook andere dingen doen dan tv maken zoals events organiseren. Een tv-zender moet ergens voor staan, voor een breed gedragen gevoel. En hoe doet Jildou dat?

,,We kijken ernaar hoe we dat doen? Maar ik lees dan op Facebook: leuk die talkshows, maar waar zijn mijn series? We gaan echt niet tornen aan Grey's Anotomy en New Amsterdam, maar NCSI is ook op andere plekken verkrijgbaar en dat is dus minder een Net 5 merk.''


Over goede merken praten mensen

Belangrijk bij een merk is dat er over je gekletst wordt. Ajax speelt altijd aanvallend voetbal en de mannen van 'Een podcast over media' zijn millennials, maar leuke millennials. ,,Dat is een begin, je moet zorgen voor 'rumour around the brand'. Ik vind dat je een keuze moet maken, je wilt iets betekenen, anders hoeft het voor mij niet.''

Wat dat betreft is de populariteit (meer dan 800.000 kijkers) van die nieuwe show met naakte BN'ers (For One Night Only) wel goed, maar inhoudelijk brengt het je misschien niet verder. Er waren verschillende meetings over hoe Jildou en Linda de Mol Net5 zien zodat ze kunnen bouwen aan het merk.

,,Dan gaat het over identiteit. Wat als zou er gebeuren als je Linda er tegenaan plakt? Dan zie je dat Net 5 en Linda allebei vrouwenmerken zijn die een andere identiteit hebben, maar die gemeenschappelijk hebben dat je mooie dingen wilt maken voor vrouwen.''


Bladendokter erbij halen

In het laatste boek van Bladendokter Carolien Vader genaamd 'zo maak je een bladformule' gaat het ook over de noodzaak dat je een merk bent als blad of site. Zij haalt Carol S Pearson aan die in 2001 het boek 'The Hero and the Outlaw' publiceerde, waarin werd uitgelegd dat elk verhaal in de wereld wordt verteld aan de hand van twaalf rollen of karakters. Je kunt het ook koppelen aan de term 'merkpersoonlijkheid'. Een van de voorbeelden van zo'n archetype is de rebel, iemand die schopt tegen de gevestigde orde en onder die noemer schaart ze LINDA.

,,Toen LINDA in 2003 werd gelanceerd was dat uit onvrede met het toenmalige medialandschap. Vrouwenbladen waren braaf lief en roze (…). Het rebelse karakter van LINDA heeft bijgedragen aan het succes van LINDA." Vader vat het even samen. Ambitie: vrijheid en vechten tegen de gevestigde orde, valkuil: luidruchtig, illegaal, wil niet deugen. Angst: niets kunnen bereiken of veranderen, machteloosheid.


De ballen van LINDA.

Jildou zit dus middenin een zoektocht naar de ballen van LINDA. Oftewel: wat gaat de merkpersoonlijk worden van Net5 dat om de een of andere reden geen LINDA TV mag heten, maar 'Net5 Powered by LINDA.'? Die nieuwe merkpersoonlijkheid zou je vrij gemakkelijk moeten terugzien in dat twaalftal vriendinnen van de show 'Ladies Night'. Merel Westrik, Linda de Mol, Fidan Ekiz, Stella Bergsma, Nikkie de Jager, Antoinette Scheulderman, Roxeanne Hazes, Olcay Gulsen. Vrouwen met een mening, met loopbanen waarmee het soms goed gaat en soms slecht, gewoon vrouwen die het zeggen als ze ergens iets van vinden. Die werken, opvoeden en liefhebben net zoals wij mannen dat doen. Dat lijkt een prima basis voor een merkpersoonlijkheid.

Slimme vrouwen met een mening die eerlijk zijn over wat er lukt of misgaat in hun leven. Vrouwen met een ideaal, een visie hoe de wereld eruit moet zien als het aan hen zou liggen. Als je dan bepaalde idealen hebt die je wilt verwezenlijken dan moet je ook altijd dat merk zijn.

Dat betekent geen flauwe datingshows met b-artiesten, maar inhoud. Goede documentaires over onderwerpen die de vrouwen van Ladies Night interesseren, sterke tv-series van goede scenarioschrijvers (en ja, die advocatenserie is al hartstikke leuk). Maar als je een merk bent, betekent dat ook keuzes maken: geen ontploffende taarten, flauwe quizjes of roddelrubieken.

Jullie hebben de ballen om Nederland een beetje te veranderen; praten over glazen plafonds, over rode Ferrari's, belastingtarieven, woningnood onder jongeren en als jullie iets willen veranderen dan ga je naar Den Haag om iets te dóén. Je bent het praktische activisme van Sander van Quote, maar dan in de vorm van allerlei leuke vrouwen. En oh ja Jildou, als Ajax en FC Almere zouden fuseren dan heet de nieuwe club gewoon Ajax. Doei…