TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Nieuwe luistercijfers: Radio 538 bloeit, 3FM bloedt

Nieuwe luistercijfers: Radio 538 bloeit, 3FM bloedt

De overstap van het populaire dj-duo Coen & Sander van NPO 3FM naar Radio 538 heeft zijn uitwerking gehad op de luistercijfers van beide zenders.

Terwijl 3FM vorig jaar in september/oktober nog een derde plek bezette met een marktaandeel van 10 procent, luisterde de afgelopen meetperiode slechts 7,9 procent van de Nederlanders ouder dan tien jaar naar de zender. Daardoor duikelde 3FM naar de zesde plek van de ranglijst van het Nationaal Luisteronderzoek.

Radio 538, dat behalve Evers in de ochtend nu ook voor de middag een populaire show binnen hengelde, verstevigde zijn koppositie en zag zijn marktaandeel ten opzichte van vorig jaar groeien van 11,7 naar 12 procent.

ORN groeit
De nieuwe meting (doelgroep 10+, tijdvak week 6-24 uur) is de eerste waarin geen zomereffect meer zit. Waar QMusic weer een klein beetje marktaandeel moest inleveren (van 10,1 naar 9,9 procent), wisten de publieke regionale omroepen (ORN) er weer marktaandeel bij te veroveren (van 9,5 naar 9,7 procent). Dat betekende niet alleen een stijging ten opzichte van de laatste meetperiode, maar ook ten opzichte van dezelfde meetperiode vorig jaar toen de regionalen 9,4 procent van de luisteraars trokken.

Onder druk
Het aandeel van de publieke radiozenders staat onder druk. Behalve Coen & Sander verloor NPO 3FM ook middag-dj Gerard Ekdom aan NPO Radio 2. Die zender verloor desondanks marktaandeel ten opzichte van 2014 (van 8,8 naar 8,6 procent).

Daarnaast snoept de concurrentie luisteraars af door programmering en acties, zoals bijvoorbeeld ‘Het Geluid’ op QMusic (2e plaats, van 10,1 naar 9,9 procent).

Ook Sky Radio moest de afgelopen maanden fors marktaandeel inleveren ten opzichte van vorig jaar (van 10,1 naar 8,9 procent) en daalde van de tweede naar de vierde plek in de ranglijst.

Radio 10 is back
Radio 10 is het afgelopen jaar fors doorgegroeid naar een aandeel van momenteel 5,8 procent (was 4,4 procent). Dit is het hoogste aandeel sinds de zender weer op de FM-frequentie te beluisteren is.

Doelgroep 20-49 jaar
Gekeken naar de bij adverteerders populaire doelgroep van 20 tot 49 jaar liggen de verhoudingen iets anders, maar zijn de ontwikkelingen min of meer hetzelfde. Radio 538 wint fors marktaandeel (van 16,9 naar 18,7 procent) en staat fier aan kop. 3FM verliest fors (van 16,9 naar 12,1 procent) maar handhaaft zich op de derde plaats. Net als bij de 10+ meting staat Qmusic op de tweede plaats, maar de zender verliest wel marktaandeel (van 15,6 naar 14,5 procent). Hier lijkt het Ekdom-effect voor NPO Radio 2 wel merkbaar met een lichte plus van 7,1 naar 7,2 procent.

Terwijl Sky Radio ook onder deze doelgroep terrein verliest (van 10,3 naar 8,8 procent) zet de groei van Radio 10 bij deze groep luisteraars nog sterker door (van 4,3 naar 6 procent).

(Bron: NLO/GfK)
Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/