TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Meeste magazines halen de LINDA.-norm niet

Meeste magazines halen de LINDA.-norm niet

Een succesvol magazine is zoals LINDA. een echt merk. Met een focus op digitaal, een duidelijke doelgroep, slimme deals met adverteerders, een mooie social strategie, data en events. Helaas halen veel magazines de LINDA.-norm niet.

Zoals al eerder geschreven is de tijdschriftenbranche de lastigste tak binnen de media-industrie. Het is een krimpmarkt in zowel omzet als abonnementen.
Deze sector heeft pas laat ingezien dat het digitaal een grote slag moest maken. In 2015 maakte de digitale omzet nog geen vier procent van de totale omzet van magazines uit. Een schrijnend cijfer. Bij de Mercurs, de grote tijdschriftenprijzen die in december altijd worden uitgereikt, is ook pas sinds enkele jaren plaats voor ‘online only’ spelers. Maar juist die titels overvleugelen nu vaak de printtijdschriften. Neem NSMBL en de andere titels van online uitgever Wayne Parker Kent, Me-to-we en Saar (Snippet Media) en Franska.nl (van Franska Stuy, die jarenlang als hoofdredacteur het gezicht was van Libelle).

De LINDA.-normMaar er zijn nog best wat bladen die het goed doen. Laten we daarvoor de LINDA.-norm instellen. Al jarenlang het voorbeeld van hoe je een tijdschrift uitbouwt tot een echt merk. LINDA. kwam met de website Lindanieuws, ging evenementen organiseren voor de doelgroep, kwam met line-extensions Meiden en L’Homo en stapte ook in online video met LINDA.TV. Daarnaast begon LINDA. een eigen reclamebureau voor samenwerking op het gebied van contentmarketing met adverteerders.

Abonnementenmodel videosite geen succesNu lukt ook niet alles bij LINDA., want het abonnementenmodel van de videosite was geen succes. Dus is deze nu weer gratis toegankelijk en krijg je advertenties voor je kiezen. Verder helpt natuurlijk mee dat Linda de Mol tv-ster is en dat RTL Boulevard maandelijks gratis reclame maakt voor het nieuwe nummer (want Linda staat daar onder contract). Maar er is in de loop der jaren consistent aan het merk gewerkt. Het is trial and error: ze durven nieuwe dingen te proberen. Mislukt het, dan stoten ze het weer af, maar er is constant buzz.

Tuur je verder het tijdschriftenlandschap af, dan kom je al rap tot de conclusie dat er niet zo veel magazines de LINDA.-norm halen: een focus op digitaal, een duidelijke doelgroep, deals met adverteerders die verder gaan dan een 1/1 pagina, samenwerking met influencers, een mooie social strategie, het verzamelen van data over je doelgroep, events om die doelgroep te ontmoeten én een boegbeeld als hoofdredacteur. Dat zijn de ingrediënten.

Boegbeeld als hoofdredacteurOm met dat laatste te beginnen: een zichtbare hoofdredacteur helpt.
Een paar voorbeelden:
- Barbara Barend, hoofdredacteur van Helden, Thomas Hendriks van Quest (nu weg, maar Sanne Groot Koerkamp kan het ook), Hilmar Mulder van Libelle, Karin Swerink van Vogue en Cécile Narinx van Harper’s Bazaar. We vergeten er vast nog wel een aantal, maar deze mensen hebben gemeen dat ze zichtbaar zijn in de media, staan voor hun titel en precies weten hoe ze die verder moeten ontwikkelen. We moeten ook Marc van der Linden van Weekend en Royalty noemen, maar die twee titels ontwikkelen zich minder goed tot grotere merken. Weekend heeft last van de zwaar teruglopende gossipbladenmarkt en te grote concurrentie van de showrubrieken op tv en Royalty biedt wel een webshop online, maar daar is nauwelijks iets te koop. Toch is Van der Linden een zeer deskundige koningshuisexpert, misschien wel de nummer 1 op dat vlak.

Voor de andere voorbeelden van hierboven geldt dat het échte merken zijn geworden. Helden, Quest, Libelle, Vogue en Harper’s Bazaar.

Helden is veel meer dan een magazineZo is Helden inmiddels een platform over sporthelden, waar het magazine slechts een schakeltje in is, terwijl het ooit met het magazine begon. Het is storytelling (in goed Nederlands ook wel: verhalen vertellen), video’s en veel werk in opdracht van merken. Quest heeft verschillende spin-offs, er is online platform Quest Test Nederland, boeken en opvallende marketingacties.
Vogue heeft naast een stevig print- en online stempel ook zo’n vijftien events per jaar waarbij het merk in contact is met de doelgroep. Ook Harper’s Bazaar heeft een sterke print-, online- en eventmix. Libelle weet steeds mee te groeien met de oudere doelgroep en begon succesvol Libelle.tv. Daarmee maakte het vloggen voor senioren fähig.

Ook zonder boegbeeld kan hetMaar er zijn ook magazinemerken die zich zonder sterk boegbeeld uitstekend hebben ontwikkeld de afgelopen jaren, hetzij door goede koppeling van mediaplatformen en ecommerce (Vtwonen), of door dataverzameling en online video (Ouders van Nu dat met de Zwangersschaps- en Babybox successen boekt en een eigen online videoplatform heeft). En wat te denken van Cosmopolitan, dat de printoplage ziet afkalven, maar op tijd de online slag heeft kunnen maken met de nadruk op content die ‘extreem shareable’ is met daarbij een sterke focus op de mobiele gebruiker. Het leverde Cosmopolitan inmiddels meer dan een miljoen unieke bezoekers op.
En er is een titel als Runners World dat de groep ‘hardlopers’ uitstekend bedient en een echte (online) community voor die liefhebbers is geworden.

Conclusie: het gaat allemaal om liefdeMaar de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle titel die de LINDA.–norm ruimschoots haalt - en daar willen we mee eindigen - zijn misschien wel: liefde en creativiteit. Als je op die manier je magazine uitbouwt, kan het slagen. Het is wat dat betreft jammer dat de uitgeefwereld de afgelopen jaren enorm is uitgehold door reorganisaties en budgetsnijders die bepaalde bladen tegenwoordig laten maken door drie man, een paardenkop en vijf onbetaalde stagiaires. Het heeft de magazinewereld een beetje lamgeslagen. Zonde.
Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/