Candid. Platform
for growth.

'Gerard Ekdom' heeft vinkentouw van het stevige soort

Gerard_Ekdom_Radio10

Natuurlijk is het grote nieuws van de laatste radiocijfers (september/oktober) dat Radio 538 haar koppositie flink heeft verstevigd, maar eigenlijk is er iets anders aan de hand. Onder leiding van 'ochtendman' Gerard Ekdom doet Radio 10 een stevige aanval op de koppositie. Zijn vinkentouw is er eentje van het stevige soort.

De top 4 ziet er in september/oktober als volgt uit:
1. Radio 538 met 11,7 procent (stijging 0,5 procent ten opzichte van aug/sept);
2. NPO Radio 11,3 procent (stijging 0,3 procent);
3. Radio 10 9,9 procent (stijging 0,7 procent);
4. Qmusic 9,0 procent (daling 0,5 procent);

Ga maar na. Op dit moment zorgt Edwin Evers elke dag weer voor een enorme aanwas aan Radio 538-luisteraars, maar in januari stopt de populairste deejay van Nederland ermee. De nieuwe show van Frank Dane krijgt steeds meer invulling qua sidekicks, maar het lijkt bijna onmogelijk dat de broer van Jensen op de korte termijn de marktaandelen van Evers kan halen. Radio 538 zal dus waarschijnlijk iets terugmoeten en dan kan Ekdom in het hiaat duiken.

Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte, ochtendmannen op NPO Radio 2, doen het goed, maar het zijn niet de grote namen in de categorie 'Ekdom', 'Jensen' en 'Evers'. Misschien toch Ruud de Wild naar de ochtend halen? Op de podcast van Patrick Kicken was Toine van Peperstraten duidelijk. ,,Ik denk dat Radio 10 lachend de nieuwe nummer 1 van Nederland wordt (….) Het publiek van Evers gaat klakkeloos naar 10, die gaan niet naar Frank Dane. De doelgroep van Evers is voor Radio 538 te oud en Dane zal dat verjongen. Dat zal beter passen bij Radio 538, alleen in absolute getallen zal het een knauwtje zijn.''

Nummer 1 vacant
Die nummer 1 positie lijkt dus vacant vanaf januari en oud Radio 538-baas Jan-Willem Brüggenwirth heeft ons wel eens uitgelegd dat dit heel belangrijk is voor een station omdat veel adverteerders toch gaan voor het grootste bereik. Qmusic is trouwens ook een van de kandidaten om die toppositie over te nemen, maar het is de vraag of het marktpotentieel van de show van Mattie (Valk) en Marieke (Elsinga), gericht op een iets jongere doelgroep dan Ekdom, groot genoeg is daarvoor.

Jongeren luisteren toch iets minder vaak radio dan de doelgroep van Radio 2 en Radio 10, zo lijkt het. Kortom, Ekdom kan er helemaal voor gaan vanaf januari hoewel hij in de beginfase waarschijnlijk nog iets teveel concurrentie heeft van Radio 2 met de Top 2000 en Sky als 'christmas station'.

Kwam er verder nog nieuws uit de cijfers? Niet echt, Radio Veronica (3,4 procent) kan met Giel Beelen niet echt doorpakken en NPO 3FM blijft op 2,7 procent staan. 


Fotocredit: Talpa Radio/Radio 10

Extra fields