TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Franks Weekly: Zuckerberg, AH en Pokémon (bis)

Franks Weekly: Zuckerberg, AH en Pokémon (bis)

In Franks Weekly bespreken we de afgelopen marketing- en mediaweek. Waar gaan maandag de gesprekken over bij de koffieautomaat, welke quotes inspireren en waarom maakt een tv-commercial indruk?

 
1. Het nieuws: Global community
Facebook-baas Mark Zuckerberg schreef vorige week een uitgebreid manifest van 5700 woorden waarin hij klinkt als een ware politicus. Hij lijkt hiermee te reageren op de kritiek die Facebook kreeg naar aanleiding van de verkiezing van Donald Trump. Door de grote macht van social media waaronder Facebook zou het relatief eenvoudig zijn om fakenieuws te verspreiden. Ook zou de live-functie gebruikt worden om nare dingen als zelfmoord of marteling te laten zien. ,,Europeanen hebben minder problemen met naaktfoto’s dan Aziaten en mensen uit het Midden-Oosten. We willen daarom naar een systeem met lokaal toezicht,” schrijft hij. In zijn ogen kan Facebook houvast bieden. ,,Wereldwijd zijn er mensen die achterblijven door globalisering en door bewegingen tegen globale connectiviteit. In deze tijden is het bieden van een sociale infrastructuur waarmee mensen een wereldwijde gemeenschap kunnen bouwen die voor iedereen werkt, het belangrijkste wat Facebook kan doen,” aldus Zuckerberg. Het manifest, genaamd ‘building a global community’ ‘wordt gezien als een voorbode op het mogelijke presidentschap van de 32-jarige in 2020.

 
2. Het filmpje: New York Times
Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu beweerde  via zijn eigen Facebook-kanaal dat hij artsen had gesproken die eerder de stekker eruit trekken bij mensen met een migrantenachtergrond dan autochtone Nederlanders. Vooralsnog is er echter niemand gevonden die de beweringen van Kuzu kan bevestigen en Minister Edith Schippers sprak schande van de bewering. Tja, soms is het ideaal zo’n direct lijntje met je publiek zonder journalistieke inmenging, maar dan moet je wel even een factchecker in je contentmarketing-redactie zetten natuurlijk. Zo’n bewering toont toch het belang aan van de journalistiek. Niet voor niets lanceerde New York Times een tv-commercial  met de slogan ‘The truth is hard’.

 
3. De ‘persoon’: John Hanke
Hanke, CEO van Niantic Labs, een van de bedenkers van Pokémon Go, gaf een groot interview aan Adweek en zei daarin boeiende dingen. Aanleiding was de lancering van de update van Pokémon Go met tachtig nieuwe figuren. De eerste versie wist wereldwijd 500 miljoen gebruikers te trekken. In het magazine staat dat de game maar liefst 1 miljard US Dollar opleverde voor de bedenkers, vooral via de extra mogelijkheden in de app. Ook sponsors doken op de hype, Starbucks organiseerde bijvoorbeeld speciale marketingacties op de locaties. Hanke over het advertisingmodel: ,,We willen dit doen, zoals Google AdWords en Search. We gaan geen advertenties in het spel brengen, maar we doen aan geïntegreerde, organische sponsoring die een leuke, complementaire ervaring oplevert. En ik denk dat het goed werkt.”

 
4. De quote: ‘Je moet jongeren binnen je organisatie hebben’
,,Dat is ook een beetje het geheim achter ons succes. Je moet jongeren binnen je organisatie hebben om te begrijpen wat je publiek wil.” Aan het woord is Vice CEO-Shane Smith aan de vooravond van de lancering van het analoge tv-kanaal Viceland. In het sterke interview in Adformatie: ,,De babyboomers hebben lang hun stempel gedrukt op media en advertising. Nu is het de beurt aan een hoogopgeleide, diverse en voor anderen vaak ongrijpbare groep youngsters. Zij willen pakkende, echte verhalen.” De toekomst van Vice hangt vooral af van content, zo is zijn visie. ,,Alleen de echt grote concerns met een enorme bibliotheek aan films, series en scripted verhalen gaan winnen. Daarom gaan wij nog meer investeren in film en scripted stories. We wonnen de juryprijs in Cannes voor American Honey en eveneens een juryprijs op het Filmfestival van Venetië voor The Bad Batch. We zorgen er dus voor dat we onze bibliotheek uitbreiden. Als het gaat om het directe contact met de consument, dan hebben wij genoeg content om te concurreren met andere grote partijen.”

 
5. De Commercial: Even Apeldoorn ehhhh.. bellen
De zestigste ‘Even Apeldoorn Bellen-commercial’ van Centraal Beheer is een feit. Nu is het natuurlijk een beetje flauw, afgezaagd en niet onze stijl om reclames te recenseren - verzin anders zelf een betere -, maar het klopt wel een beetje dat het niet de allerbeste is in de reeks. Goed, Hulk Hogan is een ware held door het jaren ‘80 retrogevoel, maar je ziet, zoals onze collega’s van Marketingfacts zeggen, de clou al van ver aankomen. Onze lievelingsfilm van de verzekeraar allertijden? De cipier natuurlijk en misschien wordt het tijd voor iets anders. P.S: wie belt er eigenlijk nog?

 
6. Inspirerend: AH
Je kan zeggen wat je wil over AH, maar het Zaanse bedrijf neemt de rol van marktleider wel behoorlijk serieus. Deze keer geen leuk nieuw contentplan over prachtige paprika’s of tv-commercial met allerhande vrolijke medewerkers, maar het nieuws dat er supermarkten en cafés komen in verschillende vestigingen. Volgens Het Parool worden de komende maanden in tientallen vestigingen koffiecafés en restaurants geopend. AH noemt het restaurant Deli Kitchen en het café Bakery Café. De winkel op het Amsterdamse Gelderlandplein krijgt als eerste deze concepten. In deze ‘hangplekken voor ouderen in oprichting’ zijn onder andere verse pizza’s en salades te eten en klanten kunnen kiezen of ze die meenemen of ter plekke nuttigen. In Parool zegt bestuurslid Marit van Egmond van Albert Heijn: ,,Voor elke winkel kunnen we de opzet aanpassen. Die beslissing hangt af van de grootte en locatie van de supermarkt.”

 
7. Het cijfer: 9,99 (euro)
Er werd lang over gesproken in de boekenbranche, maar eindelijk is hij er dan toch: Spotify voor boeken. Voor bijna een tientje per maand kun je onbeperkt kiezen uit maar liefst 33.795 e-boeken voor je e-reader. Het heet Kobo Plus, een initiatief van Kobo en Bol.com. Het meest gelezen boek vooralsnog van de nieuwe service: Judas van Astrid Holleeder. Logische vraag: waar blijft de versie met managementboeken voor het zakelijke boek? In 2015 lanceerde Bruna al ‘Bliyoo’, maar het werd vooralsnog niet het grote succes.
Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/