Candid. Platform
for growth.

De goudmijn van New Skool Media

De goudmijn van New Skool Media

Ze namen negentien titels over, hebben er nu 23 en zijn bezig Elsevier te kopen. Waarom boekt uitgever New Skool Media wel succes waar anderen falen?

 
Hoe komt het dat veel media en uitgeverijen de grootste moeite hebben om geen rode cijfers te draaien en Rob Koghee samen met medeoprichter Cor Jan Willig vanaf dag één winst maakt met New Skool Media? Volgens Koghee is het vrij simpel: ,,Wij konden overnieuw beginnen toen we de negentien special-interesttitels van Sanoma overkochten, en hadden door deze nieuwe start veel lagere overheadkosten dan zij. Daardoor waren alle titels vanaf dag één winstgevend.” Dat zien de uitgevers niet als hun verdiensten. ,,Wel dat we vervolgens het ondernemerslef hebben gehad om de titels weer goed in de markt te zetten en er uiteindelijk een winstgevende operatie van hebben gemaakt.”

 
Line & brandextensions
Om ervoor te zorgen dat al deze titels succesvol konden blijven, was er een belangrijke verandering nodig, vertelt Koghee: ,,We zien ze niet als tijdschriften, maar als merken. Print is de basis, maar daar alleen zit geen toekomst in. Zo kijken we naar het domein waar het merk zich bevindt en wat voor e-commerce plannen en line- en brandextensions hierbij passen.” Precies in die omslag van denken zit de kracht van deze uitgeverij. ,,De basis is: wij helpen de consument. Vroeger werd er alleen over een product geschreven en moest je het verder als lezer maar uitzoeken. Maar zo werkt het niet meer,” zegt hij.

 
Foodlijn
Het fietsdomein waar Koghee een aantal titels in heeft, leent zich er bijvoorbeeld perfect voor om de lezer en dus consument van a tot z te bedienen. ,,We kunnen een samenwerking aangaan met een fietsenmerk, de lezer een fietstestrit aanbieden en ga zo maar door. We sturen ze niet meer alleen naar de winkel, waar ze die ene fiets waar we over schrijven misschien helemaal niet kunnen vinden, maar helpen ze echt.” Het draait uiteindelijk allemaal om één ding: ,,Wij hebben passie voor uw passie,” aldus Koghee. En dat gaat inmiddels een stuk verder dan een fietsrit. ,,Zo hebben we met delicious net een foodlijn uitgebracht met dertien verschillende producten als jam en thee. En verkopen we met Knipmode stofpakketten.” Toch heeft de uitgeverij zich niet ineens omgedoopt tot jam- of stoffenfabrikant. Koghee: ,,We weten niet hoe we jam moeten maken en houden er niet van om het wiel opnieuw uit te vinden. Daarom werken we samen met partijen die deze kennis wel hebben. Door joint ventures op te richten, kunnen we snel handelen.”

 
Specials
Door al die titels zit New Skool Media op een goudmijn aan content. Zonde om daar na één keer plaatsen niets meer mee te doen, vindt Koghee. ,,We zijn druk bezig met een plan voor het hergebruik van content en daarbij hoort ook het rubriceren van alle content. Zo is er een plan om een delicious receptenbak te maken en denken we zelfs aan publishing on demand. De lezer kiest zijn vijftig favoriete kerstrecepten en bestelt z’n eigen tijdschrift.” Door alle content te rubriceren wordt het uitgeven van specials ook een stuk makkelijker, volgens de uitgever de perfecte manier om in de media nog meer geld te verdienen. ,,Zo hebben we de delicious-kerstspecial en vanuit het merk 1900 ook de Johan Cruijff-special en een Max Verstappen-special uitgebracht. In de toekomst zouden we voor Knipmode bijvoorbeeld een maat 34-special of 54-special kunnen maken. In sommige gevallen krijgen abonnees de specials gratis thuis gestuurd en in andere gevallen kun je de special alleen in de winkel kopen,” vertelt Koghee.

 
Nick & Simon magazine
Natuurlijk heeft de uitgever ook weleens een blunder begaan. Koghee: ,,Dat hoort bij het willen en durven ondernemen. Zo hebben we een Nick & Simon magazine gemaakt, er zelf geld op toegelegd, maar zonder het gehoopte resultaat. Dat vind ik niet erg. Het irritante is alleen dat we niet weten waar het is misgegaan. Het is een nummer waar we uitermate trots op zijn. Was het onvindbaar? Was het moment niet goed? Gelukkig hebben we er wel een mooi feest met een exclusief optreden van Nick & Simon aan overgehouden.”

 
Advertentiemarkt
De inkomsten van New Skool Media bestaat gemiddeld voor 85% uit de lezersmarkt, 5% uit line & brand extensions en 10% uit advertentie-inkomsten. ,,Als je naar die inkomsten uit de lezersmarkt kijkt, hebben we meer abonnees dan losse verkoop. De verhouding is gemiddeld zo’n 60% om 40%. En het LBE-aandeel groeit binnen deze verdeling derhalve,” legt Koghee uit. Uit de advertentiemarkt valt nog veel winst te behalen. Zo merkt Koghee dat het binnen zijn uitgeverij nog steeds een uitdaging is om branded content te produceren. ,,Dat is organisatorisch nog wel lastig. Er is geen weerstand vanuit redacties, maar er moet wel een goede workflow gevonden worden als het om branded content gaat.” Eén van de voorbeelden die al perfect heeft gewerkt, is een eerdere samenwerking tussen Heineken en delicious. ,,Zo hebben we recepten met Affligem bier gemaakt en in print geplaatst. Een prima samenwerking die voor de lezer ook echt iets oplevert,” zegt hij.

 
Sterk merk
Volgens Koghee zijn er simpelweg drie zaken waarop je in de mediawereld moet letten om succes te boeken in de toekomst. ,,Het is verstandig om met andere uitgevers samen te werken. Iedereen is te veel bezig met zelf het wiel uit te vinden. Dat is onnodig en zonde. Bovendien word je anders voorbij gelopen door de Googles van deze wereld,” stelt hij. Als tweede punt noemt de uitgever, net als zijn succesvolle concullega Slaven Mandic van WPK , het grote belang van het denken als ondernemer. ,,Haal de bureaucratie uit je bedrijf. Je bereikt veel meer door vandaag iets te bedenken en het vervolgens morgen ook meteen te doen.” Anders haal je alleen maar het enthousiasme weg bij je mensen, legt Koghee uit. ,,Het hoeft bij ons niet eerst langs meerdere afdelingen. Dat scheelt. En het heeft ook helemaal geen nut om eerst iets dood te rekenen. Al is te veel risico nemen ook weer dom.” Als laatste punt stipt de uitgever nogmaals aan dat hij zijn titels niet als tijdschriften, maar als merken ziet en dat iedereen dat zou moeten doen. Koghee: ,,Denk in merken niet in mediumtypen en dus ook niet alleen in print. Bouw een brand identity, zorg voor een sterk merk en probeer wat non-traditioneler te denken.”