Candid. Platform
for growth.

Chinese influencers afhankelijk van rijke weldoeners

fotofilmfrankyrepublic

In de Recode Media Podcast waren filmmaker Hao Wu en journaliste Loretta Chao te gast. Ze kwamen praten over de documentaire van Wu genaamd 'Peoples Republic of desire' over live streaming via YY en de gevolgen van het businessmodel. Chao is een voormalig journalist bij Wall Street Journal die zich bezighoudt met de techindustrie in China.

Wu was in het verleden werkzaam in Silicon Valley en later in China bij Alibaba, Tripadvisor en Yahoo China. In 2014 hoorde hij over 'YY', een streaming platform in China dat destijds al heel populair was en bovendien beursgenoteerd.


Iets anders dan YouTube

YY werkt een beetje anders dan YouTube, legt Chao uit. Hij vertelt dat er twee soorten livestreamingmodellen in China zijn. Als eerste het Twitch-model, waarbij je kijkt naar gamers, en het tweede model, waarbij mensen in studio's hun eigen shows maken op vaste tijdstippen. Denk veel karaoke, dansen of moppen vertellen zoals bij YY. Het grote verschil met YouTube is de manier waarop de makers betaald krijgen. Je deelt bij YY als kijker geld uit aan de personen waar je naar kijkt en de 'performer' krijgt daar een deel van.

Wu legt uit hoe dat precies werkt. ,,Toen de westerse media voor het eerst rapporteerden over livestreaming in China ging het over de 'hormoonindustrie', waarbij oudere mannen via streams fantaseerden over jonge vrouwen, maar er zit wel iets meer achter." Een tipcultuur om precies te zijn. ,,Je krijgt een situatie waarbij rijke mensen populair worden doordat iedereen ziet dat ze bepaalde artiesten steunen en die rijkaards krijgen daardoor een 'egoboost'."


Bluffen
Dus het is zaak voor de makers om eerst veel (arme) fans te vergaren. Die grote aantallen trekken vervolgens weer de rijke mensen aan die laten zien dat ze goed bezig zijn, want ze kunnen zich veel digitale cadeautjes veroorloven. Er ontstaat dus een cultuur van rijke 'donateurs' die een beetje aan het bluffen zijn dat ze goed bezig zijn (het systeem lijkt trouwens heel erg op het gelijknamige Patreon waar we eerder over schreven. Die link wordt op de podcast niet gelegd helaas). Chao: ,,Normaal gesproken zien die rijke mensen alleen andere rijke mensen, maar nu is dat anders. Ze gaan naar een plek waar 20.000 fans zitten en daarmee winnen ze aan populariteit bij een groep mensen met wie ze anders geen contact zouden hebben."


In korte tijd heel rijk
Wu legt uit hoe die cultuur ontstaan is. ,,Je krijgt een systeem waarbij mensen, via internet, willen laten zien hoe rijk ze zijn geworden." De supergoede interviewster Kara Zwisher (doorvragen, doorvragen) vraagt hoeveel van die 'rijke patrons' mensen kunnen hebben. ,,Die mensen hebben zomaar 10.000 dollar te besteden op een avond," zegt Chao. In de wereld van YY heten zij 'kings'. Een top live streamer kan zomaar op een avond tien 'kings' in zijn of haar showroom krijgen. Het mechanisme is dus altijd dat ze eerst genoeg arme fans naar binnen halen zodat het daarna interessant wordt voor de rijken. En daarnaast moeten ze de band onderhouden met de rijke patrons met wie ze vaak privé chatten via WeChat en die ze ook wel eens live ontmoeten.


Maatschappelijke gevolgen van dit systeem

Op basis van dit principe is een complete micro-economie ontstaan en in de film gaat het erover wat de maatschappelijke gevolgen zijn van dit systeem. Chao: ,,Er zijn wat positieve aspecten. De livestreamers hebben bijvoorbeeld vanuit het niets een bestaan opgebouwd. Ze hadden immers geen opleiding. De personen die ik in de film heb gevolgd verdienen ongeveer 80.000 tot 100.000 dollar per maand. Ze zijn superrijk, maar voelen zich miserabel omdat ze het huis niet uitkomen en de druk ervaren om de relatie met de 'donateur' te onderhouden."


Gevangen
Hij vertelt over de karaoke zangeres uit de film die voordat ze livestream deed een zuster was in een groot ziekenhuis. Zij was er op tijd bij om te zingen voor gamers en verdiende al snel zo'n 5000 dollar per maand. Zij stopte met haar baan, onderhoudt haar familie en is heel rijk. Maar toch voelt ze zich 'gevangen'. ,,Ze is 22 jaar en de hele familie is afhankelijk van haar. Daarbij moet ze omgaan met allerlei online trolls die haar beschuldigen van allerlei affaires. En als derde moet ze omgaan met de 'schenkers' die met haar naar bed willen. Ze heeft geen andere mogelijkheden om geld te verdienen."


Isolement
Chao brengt ook zo'n arme fan van YY in beeld, een man dus die het publiek vormt voor de rijke 'patron'. Het gaat om een jongen die - zonder opleiding - is verhuisd naar de grote stad en daar achter een receptie van een hotel staat. Omdat hij vrij geïsoleerd leeft van zijn oude vrienden zoekt hij zijn lol online. Hij besteedt 20 procent van zijn salaris van ongeveer 450 dollar per maand aan YY om wat geld te geven aan de 'performers' die hij idealiseert.

,,Zijn routine bestaat uit werken, kijken op live streamen en werken. Dan vraag ik aan hem waarom hij geen opleiding volgt om baas te worden bij een bakkerij en dan twijfelt hij of hij dat wel kan. Probleem is dat hij de Chinese droom van de makers idealiseert om rijk te worden."


Nadenken over telefoonverslaving

Wu heeft als ambitie om mensen te laten nadenken over de gevolgen van constant online zijn. ,,Overal in de wereld zijn mensen verslaafd aan hun telefoon, maar in China nog meer omdat er heel veel apps zijn die vechten om aandacht. Jonge mensen zijn bovendien echt in hoge mate afhankelijk van hun telefoon voor relaties. De livestreamers die ik heb gesproken winnen er iets mee, maar ze leveren ook iets in. Ik hoop dat mensen daar over nadenken. Het is heel makkelijk om voldoening te krijgen voor even, maar willen we dat op de lange termijn ook?"

Chao kijkt er iets anders tegenaan. ,,Ik denk dat de mobiele cultuur niet de oorzaak is van de problemen, maar dat het onze problemen blootlegt. Het probleem met deze mensen in de film is dat ze al geïsoleerd waren voordat ze zich op YY stortten." Zwisher: ,,Het gaat allemaal om de strijd voor aandacht en de tactieken zijn vergelijkbaar met casino's."

Extra fields