TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

Nederlanders snelste adopters van Europa

Nederlanders snelste adopters van Europa

Nederlanders Twitteren het meest, kijken het meest naar Netflix, maken het meest gebruik van Snapchat en kopen de meeste smartwatches in Europa. Daarom ziet internationaal onderzoeksbureau GfK Nederlanders als de snelste adopters van nieuwe media en technieken.

 
,,Nederland is het digitale lab van Europa,” stelde hoofd media en entertainment Niko Waesche van GfK tijdens het MWG-congres. ,,Daarom wordt in het buitenland voor ideeën vaak naar Nederland gekeken. Hier worden de ‘best practices’ opgezet.”

GfK zit inmiddels in 100 landen en heeft 13.000 marktonderzoekers in dienst. Waesche werkt vanuit Londen en houdt voor het onderzoeksconcern wereldwijd mediazaken in de gaten. Zijn afdeling doet onderzoek voor en levert data aan omroepen, uitgevers en digitale klanten.

 
Hoogste bereik Netflix
Netflix – aanbieder van OTT-tv (Over The Top, dus niet via de traditionele kanalen) – heeft in Nederland een penetratiegraad van 23 procent. Dat is het hoogste in Europa. Volgens Waesche is Netflix een van de grote disruptieve diensten in de markt. ,,Een verbazingwekkend bedrijf, onderwerp van vele discussies,” aldus Waesche.

In een nieuwsbrief aan zijn aandeelhouders over het vierde kwartaal van 2015 rapporteert Netflix dat het 2015 heeft afgesloten met bijna 75 miljoen gebruikers. Een groei van 17 miljoen over het hele jaar. Dat toont volgens Netflix aan dat de wereld internet-tv omarmt. Omdat de dienst nu ook in China verkrijgbaar is, verwacht de aanbieder 6 miljoen nieuwe leden in het eerste kwartaal van 2016.

Mobiele smartphones spelen een belangrijke rol in de strategie van Netflix. ,,In sommige delen van de wereld vormt mobiel de belangrijkste toegang voor mensen tot het internet,” schrijven CEO Reed Hastings men CFO David Wells. Daarom gaat Netflix de mobiele ervaring voor smartphones verbeteren.

 
Overlapping VOD diensten
Maar niet alleen Netflix, ook andere OTT-diensten zijn in opkomst in Nederland. Ziggo on Demand heeft een bereik van 10 procent, Ziggo MyPrime van 5 procent, KPN Videotheek Thuis van 4 procent en de VOD service van iTunes 3 procent. Veel Nederlanders zijn abonnee op verschillende diensten. Zo gebruikt 15 procent van de Netflix-gebruikers ook Ziggo on Demand.

 
Speciaal in oppikken nieuwe dingen
Nederland staat op veel lijstjes van GFK bovenaan. Met 25 procent bereik is Twitter hier het grootst. Ruim de helft (52 procent) van de jongeren van 13 tot 17 jaar gebruikt Snapchat, het hoogste in Europa. De nieuwsapp van Nu.nl is door 3,6 miljoen gebruikers geïnstalleerd en woordspelletje Wordfeud staat bij 2,6 miljoen mensen op de smartphone. Van de SmartWatch zijn er in Nederland 60.000 verkocht, in Duitsland 20.000 en in het Verenigd Koninkrijk 10.000. ,,Daarom zijn Nederlanders zo speciaal in het oppikken van nieuwe dingen,” stelt Waesche. Overigens is er één cijfer dat hem verbaasd en dat het imago van Nederlanders als snelle adopters van nieuwe technieken teniet doet. 1,9 miljoen mensen kijkt nog steeds gemiddeld 24 minuten per maand naar het ouderwetse Teletekst.

 
Bereik van de big 4
Volgens GfK neemt vooral het internetgebruik op mobiel toe. Waesche: ,,De wereld van het ene scherm is voorbij. Gemiddeld gebruiken we 3,6 verschillende schermen zoals de smartphone, laptop, tablet, PC, smart-TV en de e-reader. We zijn omgeven door schermen en de mobiele schermen worden steeds groter.”

GfK monitort het gebruik van de mobiele apps van de grote vier, ook wel ‘the four horseman of mobile’ genoemd. Dat zijn Google, Facebook, Apple en Amazon, samen goed voor 425 miljard euro aan verkopen.

Koploper is Facebook, inclusief WhatsApp en Instagram, dat in Nederland 9,6 miljoen gebruikers telt die het social medium gemiddeld 6,5 uur per maand gebruiken. Op twee staat Google, dat door 9,6 miljoen Nederlanders gemiddeld 2 uur per maand wordt gebruikt. Daarna pas volgen Amazon en de Apple Store.

 
Data is de sleutel
Ook het gebruik van andere apps neemt toe. Via Horizon Go kijken 2 miljoen Nederlander gemiddeld 5 minuten per maand tv op elk gewenst scherm. De Rabobank bankieren app wordt door 3,5 miljoen mensen gemiddeld 6 minuten per maand gebruikt. Een game-app als Candy Crush houdt 1,2 miljoen mensen gemiddeld 21 minuten per maand bezig. ,,Dat kunnen we allemaal meten,” zegt Waesche. ,,We weten hoe content gebruikt wordt. Data is de sleutel om waarde te ontsluiten voor alle mediagroepen.”

 
Grootste in programmatic
Ook op het gebied van innovatie in digitale reclame loopt Nederland voorop. Het aandeel programmatic in online advertenties is in Nederland gestegen naar 60 procent, vertelt Waesche. In het Verenigd Koninkrijk, de nummer twee in Europa, is dat 59 procent. Ook de groei van programmatic van 387 procent in Nederland is het hoogst van heel Europa.
Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/