Candid. Platform
for growth.

Zo zet je Black Friday slim in voor je merk

Black_Friday

85 procent van de Nederlanders is inmiddels bekend met het fenomeen Black Friday. Overgewaaid uit Amerika en dus ook steeds populairder in Nederland. En dan vooral onder Generatie Z, zo blijkt uit recent onderzoek van Motivaction. Maar hoe zorg je er voor dat Black Friday van toegevoegde waarde is voor je merk? Frank.news vraagt het retailexpert Hans van Tellingen.

Eerst nog even terug naar het onderzoek en de opvallendste resultaten: 26 procent van de consumenten verwacht morgen of in de dagen daarna op koopjesjacht te gaan. In 2017 stond de teller nog op 14 procent. Ruurd Hielkema, senior researcher bij Motivaction licht toe: ,,Zelfs als we deze verwachtingen corrigeren voor 'overclaiming', is het nog steeds reëel om te stellen dat één op de vijf consumenten mee gaat doen aan Black Friday."


Populair bij jongeren
Dat Black Friday bij Generatie Z (18 – 24-jarigen) met 45 procent het populairst is, daar kijkt Van Tellingen niet van op. ,,Je ziet het ook bij een Amerikaans fenomeen als Halloween dat nu in Nederland steeds populairder wordt. Jongeren zijn nu eenmaal gevoelig voor wat er in Amerika speelt."


Start voor feestseizoen
Hoe kan Black Friday voor jouw merk van toegevoegde waarde zijn? Van Tellingen: ,,Het is de perfecte start voor ons feestseizoen dat hier zelfs eerder begint dan in Amerika. Ideaal al die kortingsacties zo vlak voor Sinterklaas. Je kan het als merk nog meer eigen maken en vernederlandsen door hier nog meer op in te spelen en er bijvoorbeeld een Sinterklaas-draai aan te geven."


Lange kassabon-effect
Op welke manier zorgt het ook echt voor meer omzet? ,,Door korting te geven prikkel je de koopdrang bij de consumenten. Om er vervolgens ook daadwerkelijk iets aan over te houden, is het verstandig om ze te enthousiasmeren nog meer producten te kopen door bijvoorbeeld slimme combideals te bedenken. Het zogenaamde lange kassabon-effect."


Populairste producten
Om meer kans te maken op die lange kassabon, helpt het waarschijnlijk als je je vooral richt op de populairste producten die tijdens Black Friday gekocht worden. Namelijk: bovenkleding (31 procent), schoenen (28 procent), parfum/eau de toilette (26 procent), speelgoed (23 procent) en onderkleding (19 procent). Zo blijkt uit het Motivaction-onderzoek.


Online vs fysieke winkel
Vier op de tien Black Friday fans verwachten hoofdzakelijk of uitsluitend online te gaan winkelen, één op de tien gaat vooral of alleen naar fysieke winkels en precies de helft maakt op dit punt geen onderscheid. Door een eerder interview met Van Tellingen weten we dat het online winkelen alleen niet per se in het voordeel van de retailer werkt.

Op welke manier kan je dit dan toch in je voordeel laten werken? ,,Door mensen te lokken naar de winkel. Als je het online bestelde product ophaalt, krijg je ook een cadeautje. Of nog een paar procent extra korting. Als de consumenten in de winkel zijn, worden ze namelijk vaak verleid om uiteindelijk meerdere producten af te rekenen. Als het bij een internetbestelling blijft, is het vaak maar één product,'' aldus Van Tellingen.


Lange termijn
In the end heb je als merk pas echt iets aan Black Friday als je de consument voor de lange termijn weet vast te houden en dus een manier vindt om hem of haar terug te laten komen, zegt Van Tellingen. ,,Bedenk iets waardoor je hen beweegt om later weer iets bij jou te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een kortingsbon voor de volgende maand. Januari staat bovendien al bekend als uitverkoopmaand dus daar kan je mooi op inspelen." 

Extra fields