Candid. Platform
for growth.

Zo gaat tweedehandskleding app Vinted de volgende fase in

vintedgast2klein

Tweedehandskledingapp Vinted is pas sinds vorig jaar actief in Nederland, maar maakte het afgelopen jaar belangrijke stappen. Zo werd recent het Nederlandse United Wardrobe overgenomen. Tv-reclame blijkt in Nederland een belangrijke pijler onder de groeistrategie. De Nederlandse CEO Thomas Plantenga over de volgende stappen.


In ons interview met Thomas Plantenga vorig jaar constateerden we al dat tweedehandskleding aan populariteit wint. Nu weer ruim een jaar verder waren we benieuwd hoe het gaat met Vinted, dat bij veel Nederlanders inmiddels wel een bekende naam is. Mede dankzij de reclames die veel in de blokken op verschillende tv-zenders te zien zijn en waren.

Ook tijdens de Covidcrisis blijken mensen nog steeds interesse te hebben in het kopen of verkopen van hun tweedehandskleding, zegt Plantenga. Daarom is het bedrijf ook gedurende het jaar verder gegroeid. ,,Ook al sloten we in sommige markten tijdens de eerste Covid-lockdown. Toen we weer open gingen, ontdekten we dat leden nog steeds graag wilden kopen en verkopen, waarschijnlijk omdat ze meer tijd hadden om hun kleerkasten op te ruimen en hun items op Vinted te uploaden." Vinted is ook gegroeid door de overname van concullega United Wardrobe en heeft nu ruim 34 miljoen 'leden' wereldwijd en 1 miljoen in Nederland.

Waarom was dit het juiste moment voor de overname van United Wardrobe?
,,Vinted is sinds vorig jaar actief in Nederland, waardoor de managementteams elkaar al langer kennen en elkaars werk bewonderen - we hebben een goede relatie. Zoals alle beste ideeën, werd deze geboren met een biertje. Ik zat met Thijs Verheul van United Wardrobe te kletsen in een bar toen het onderwerp voor het eerst ter sprake kwam. Sindsdien hebben we samen met onze teams en investeerders hard gewerkt om een sterk partnerschap op te zetten en een product te ontwikkelen waarvan we echt geloven dat het de ervaring voor gebruikers in heel Europa zal verbeteren. Samen kunnen Vinted en United Wardrobe sneller opschalen, waardoor de uitbreidingssnelheid naar nieuwe markten wordt verdubbeld."

Wat hebben jullie de United Wardrobe gebruikers te bieden en andersom?
,,De United Wardrobe gebruikers krijgen gratis vermeldingen en toegang tot een groter internationaal platform, met een breder scala aan tweedehands mode dan ooit tevoren. En ze kunnen nu gratis artikelen kopen en verkopen. Leden van beide platforms krijgen toegang tot een grotere verscheidenheid aan items en een grotere gemeenschap van potentiële kopers, en profiteren van geïntegreerde betalingssystemen en een reeks verzendopties."

Want je zei
vorig jaar al dat de Nederlandse markt speciaal is, omdat mensen hier meer openstaan voor het kopen van tweedehands kleding.
,,Ja, hier groeien is een belangrijke strategische prioriteit voor ons geweest. Er is hier een geweldige community en er is een sterke hang naar tweedehands mode. Daarom is Vinted vorig jaar in Nederland begonnen en sindsdien hebben we geïnvesteerd in de groei van ons merk binnen deze markt."

We zien Vinted dagelijks voorbijkomen met commercials op tv. In Nederland geloven jullie erg in tv in combinatie met online en je gelooft sowieso in traditionele media. Wat heeft het inzetten van tv-reclame het afgelopen jaar voor jullie hier opgeleverd?
,,Grotere naamsbekendheid. We zien dat er succes is in onze marktpenetratie en ons groeiende ledenbestand, en we weten dat tv-reclame dit ondersteunt, naast andere investeringen in verschillende marketingkanalen."

Gaat Vinted door met deze marketingstrategie?
,,
Ja, hoogstwaarschijnlijk blijven we investeren in tv-reclame, maar zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe manieren om contact te maken en ons dichter bij onze gemeenschappen te brengen."

Welke manieren denk je dan aan?
,,Bijvoorbeeld digitale advertenties en samenwerkingen met influencers."

In welk land is Vinted nu het grootst?
,,We zijn op 2 december begonnen in Italië, wat betekent dat we nu actief zijn in dertien markten - waarvan twaalf in Europa. Onze grootste markt blijft Frankrijk met meer dan 12,5 miljoen leden, gevolgd door Duitsland met 8,5 miljoen leden. Ook landen als België, Spanje, Polen maken een aanhoudende groei door. Het betreden van nieuwe markten in Europa is een belangrijk onderdeel van ons uitbreidingsplan. We zullen ook constant blijven investeren in ons product. Door ons eigen systeem op basis van onder meer artificial intelligence en machine learning kunnen we waarde en gemak bieden."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.