Candid. Platform
for growth.

Xiaomi: dankzij 'hunger marketing' in top 4 van de wereld

Xiaomi_hunger_marketing

In de top vier van meest verkochte smartphones in de wereld zit een bedrijf dat we in Nederland nog niet zo goed kennen. De eerste drie zijn vertrouwd: Samsung, Huawei en Apple. Maar dan is er Xiaomi, dat pas sinds dit jaar smartphones in Nederland verkoopt. Het bedrijf werkt onder meer samen met Belsimpel en Kruidvat. Xiaomi is groot geworden dankzij een uitgekiende strategie van hunger marketing.

Bij hunger marketing creëren bedrijven bewust schaarste van een nieuw product. Dat gebeurt bijvoorbeeld samen met een social mediacampagne om het product in de schijnwerpers te zetten. Zo'n strategie roept emoties op en nog meer begeerte om zo'n nieuw product in handen te krijgen. Apple had er in het verleden wel eens een handje van, maar de topper bij hunger marketing is Xiaomi, inmiddels wereldwijd de vierde in smartphones.


De magie van hunger marketing
Apple gebruikte hunger marketing bij de Apple Watch, schrijft tech.co. Het slimme horloge was aanvankelijk alleen verkrijgbaar via voorintekening. Zo creëerde Apple de illusie dat het product schaars was. Zo'n innovatieve tech gadget spreekt daarbij tot de verbeelding. Wie op die manier geraakt wordt, zal proberen zo'n product hoe dan ook in handen te krijgen. Maar de effecten van hunger marketing gaan verder: de magie is dat het uiteindelijk kan leiden tot een hogere waarde van het merk.


Lancering van de Mi A2 in Barcelona
De letterlijke betekenis van Xiaomi is 'kleine rijst', maar het Chinese smartphonebedrijf heeft inmiddels bewezen dat het alles behalve klein is. De onderneming begon in 2010, haalde miljoenen aan investeringen binnen (dat gaat in China sneller dan in het westen) en is inmiddels een serieuze concurrent van Apple en Samsung.

Het bedrijf breidde van China uit naar de rest van Azië en zette vervolgens de stap naar Europa en de VS. Sinds dit jaar zijn de toestellen van Xiaomi officieel ook in Nederland te koop (via Amazon kon het al langer).

De toestellen van Xiaomi vallen op door de specificaties, vergelijkbaar met die van een iPhone, maar dan wel voor de helft van de prijs. In Europa werd deze zomer de Xiaomi Mi A2 gelanceerd tijdens een grote live event in Barcelona. Het toestel krijgt goede reviews vanwege de prijs/kwaliteitverhouding. Vooral de camera springt eruit. Kijk hier naar een commercial voor de Xiaomi Mi A2:


Goedkope smartphones vergelijkbaar met een iPhone
Vooral in de begintijd zet Xiaomi in op hunger marketing en combineert die strategie met lage prijzen voor supertoestellen. Ze zijn vaak kort verkrijgbaar en de aanvoer stopt voordat je er erg in hebt. Als potentiële koper loop je de aanbieding mis, je wordt er een beetje boos om, maar dat zal je niet nog een keer gebeuren als de smartphone later weer beschikbaar is. Zo werkte het perfect in de begintijd toen Xiaomi groot werd in China.

Het eerste vlagschipmodel Mi1 verschijnt in 2010. Een smartphone met daarin de nieuwste technologie voor minder dan 300 euro. Volgens de Wall Street Journal waren de eerste honderdduizend exemplaren in drie uur uitverkocht.

Techmagazine Crunchbase karakteriseert de methode als 'flash sales' om de vraag op te voeren. De beperkte aanvoer kan de hype rond de productlancering naar grote hoogten sturen. Vooral in China blijkt dat te werken. Het geeft Xiaomi een stevige basis, waarna het de rest van de wereld intrekt.

Advertenties heeft Xiaomi in de begintijd praktisch niet, want dat kost geld en de smartphones moeten vooral zo goedkoop mogelijk blijven. Maar activiteit op social media is er wel, zoals op Weibo, de Chinese Twitter-variant. Positieve reviews van klanten stuwen de verkoop omhoog.


Zegetocht naar het buitenland
Met zoveel succes in China trekt Xiaomi naar het buitenland. Niet meteen naar Europa, maar eerst naar groeimarkten als Singapore, Rusland en India. Voor de internationale expansie wordt Hugo Barra van Google/Android aangetrokken. Vooral India is een gigantische groeimarkt, waar Xiaomi strijd levert met andere Chinese merken.

Apple heeft geen kans, want is veel te duur. Xiaomi raast als een storm over India, schrijft
CNN. In 2017 wordt Xiaomi met acht miljoen geleverde toestellen het grootst in het land. Wie op YouTube zoekt op reviews van Xiaomi smartphones, ontdekt dat veel reviews uit India komen. De schaal waarop het bedrijf opereert, maakt dat Xiaomi ook andere grote markten snel kan domineren.


Comeback met marketing
Maar in 2015 gaat het mis in China. Het bedrijf valt als grootste smartphoneverkoper in het land terug naar de vijfde plaats. Het is niet eerder gebeurd dat een smartphonebedrijf zo'n grote klap te boven komt, schrijft Wired. Maar Xiaomi komt terug. Het bedrijf opereert vooral online en heeft veel klanten verloren aan nieuwelingen als Oppo en Vivo die met retailbedrijven in zee gaan. En terwijl Xiaomi nauwelijks adverteert, zijn de smartphones van de nieuwe concurrenten overal te zien op billboards in de metro en bij bushaltes.

Xiaomi past dan de strategie aan met eigen winkels en advertenties.
Forbes stelt vast dat het budget voor marketing steeds hoger wordt. Het werkt. De uitbreiding van de winkels van Xiaomi gaat nog steeds door: het bedrijf mikt voor 2019 op duizend winkels in China en tweeduizend in andere landen.


Samenwerking met Kruidvat en Belsimpel
Vanaf 2016 groeit Xiaomi ook in Europa. In Midden- en Oost-Europa is het bedrijf vierde als het gaat om de verkoop van smartphones, meldt tech-site Canalys. In West-Europese landen gaat het minder hard, daar hebben Apple en Samsung nu nog een grote dominantie. In Nederland werkt Xiaomi onder meer samen met Kruidvat, dat meedeed met een Black Friday deal. Binnenkort komen de smartphones daar in de schappen. Ook Belsimpel verkoopt de toestellen.

Tegelijkertijd proberen andere Chinese bedrijven Europa te veroveren, zoals Lenovo (dat Motorola in handen heeft) of OnePlus (deels eigendom van Oppo). De Chinese smartphones staan voor kwaliteit, ze zijn snel, hebben goede camera's en zijn bovenal goedkoop. Maar consumenten aarzelen ook, want de toestellen missen een klinkende naam als Apple en China roept bij veel mensen vragen op (wie weet of de Chinese overheid niet stiekem met de klanten meekijkt, is een zorg in het westen).


Geen tech-gigant
Xiaomi is grotendeels afgestapt van hunger marketing. Misschien vindt de smartphonegigant dat niet meer passen of is het niet meer effectief. Afgelopen zomer ging het bedrijf naar de beurs. Daar was een flinke hype omheen gecreëerd, want Xiaomi wil niet alleen smartphones verkopen, maar presenteert zich ook als nieuwe tech-gigant. De koers is sindsdien gedaald en de hype kan daar wel eens de oorzaak van zijn. Xiaomi is nu eenmaal geen tech-gigant, wel een snel groeiende smartphoneproducent. Nog niet zo bekend in Nederland, maar dat kan wel eens snel veranderen.

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.