Candid. Platform
for growth.

E-mailmarketing, werkt dat eigenlijk?

Emailmarketing

De komende tijd gaan we in acht delen iets meer vertellen over e-mailmarketing. Dat doen we - heel ouderwets - door basale vragen te stellen aan de mensen van Spotler en de antwoorden aan jullie door te geven. De eerste vraag was: dat e-mailmarking, heeft dat eigenlijk een beetje potentie?


Sponsored story


Niet zo lang geleden zaten wij om tafel met de mensen van Spotler die gespecialiseerd zijn in e-mailmarketing. Wij hadden de ambitie om onze nieuwsbrieven wat professioneler te maken en wij wilden meer weten over e-mailmarketing. Okay, dus wij maken een serie van acht blogs waarin we jullie iets vertellen over e-mailmarketing. Handig.


Hoe werkt het eigenlijk?

Maar wat gaan we nu precies vertellen? Hoe het werkt natuurlijk want dat wilden we zelf ook wel eens weten. Bij Spotler vertelden ze dat er best wat marketeers zijn die al iets weten over deze (oude) vorm van online marketing, maar er is ook een groep marketeers die het lastig vindt om alles te begrijpen.

Bovendien hebben 'digital savy' marketeers nog wel eens de neiging om het lekker ingewikkeld te maken. En zo bedachten we samen 'de alfa marketeer', we laten ons de komende weken door Spotler uitleggen wat je precies kan met e-mailmarketing. Dat allemaal op redelijk basaal niveau zodat we het kunnen doorvertellen aan jullie, onze lezers.


Nationaal e-mailonderzoek

Goed idee, vonden ze ook en dus kregen we ter inspiratie 'Het nationaal e-mailonderzoek' gemaild, de zesde editie om precies te zijn. Daarin waren de voornaamste conclusies: Nederlanders gebruiken hun e-mailadres voor persoonlijk communicatie en zakelijk contact, 94 procent van de Nederlanders is ingeschreven op e-mail nieuwsbrieven, smartphone is duidelijk het meest gebruikte device om e-mails te lezen, 72 procent van de Nederlanders schaft wel eens iets aan via een e-mail nieuwsbrief en tot slot: transactiemails en verjaardagsmails zijn populair om te krijgen.

Wisten jullie dat 46 procent van alle Nederlanders e-mail op een smartphone leest? Verder kwam eruit dat 79 procent van alle Nederlanders zich het afgelopen jaar voor minimaal één nieuwsbrief inschreef .


Experts in het onderzoek

Okay, voordat we wat meer naar de praktijk gaan nog even aandacht voor de interviews met experts in het onderzoek. Natuurlijk zijn het allemaal niet de grootste e-mail haters, maar het zijn gerespecteerde namen. Peter Rijcken bijvoorbeeld, marketingdocent aan de Hogeschool van Leiden. Hij is bovendien partner bij Mangominds, een bureau voor social marketing. Rijcken legt iets uit over de verschillende manier waarop mensen met e-mail en andere social media kanalen omgaan. ,,Het heeft allemaal te maken hoe wij sociale netwerken inzetten(….)

Een e-mail kan je eenvoudig bewaren, categoriseren en weer teruglezen. Dat maakt e-mail zo geschikt voor het officieel verkeer.'' Verder gaat hij in op het onderzoek naar uitschrijvingen van e-mail nieuwsbrieven. 61 procent van de ondervraagden zegt dat te doen vanwege het feit dat het onderwerp niet interessant is, een percentage dat in 2015 nog op 49 procent zat. ,,Wat je ziet is dat de consument steeds wijzer wordt. Consumenten doorzien de als post opgemaakte reclameboodschap direct en worden er wars van. Wat consumenten willen is authenticiteit. Weet je als adverteerder die snaar te raken dan blijf je succesvol.''

Er zijn verschillende redenen dat mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief; een recente aankoop op een website (59 procent), meer leren van het onderwerp (28 procent), ontvangen van aanbiedingen (67 procent) en passie voor het onderwerp (34 procent).


Dwang van het medium

Onafhankelijk e-mailmarketingexpert Jordie van Rijn reageert in het onderzoek op de uitkomst dat 68 procent van de ondervraagden reclame het liefst ontvangt via e-mail en 4 procent via Facebook (opvallend leuk trouwens: 16 procent ontvangst het liefst reclame door de brievenbus). Het heeft iets met de dwang van het medium te maken, zo is zijn redenering.

,,Je kunt je inschrijven voor berichten die je zelf wilt ontvangen en je kunt weer uitschrijven zodra ze niet meer interessant zijn.'' 60 procent van de ondervraagden noemt e-mail als kanaal waar ze het meeste vertrouwen in hebben tegenover WhatsApp 15 procent. Richard van Welie van Thuiswinkel.org over dat percentage: ,,Ik denk dat dit komt doordat wij e-mail als een veilige en persoonlijke manier van communiceren beschouwen. Niet altijd terecht omdat e-mail vaak niet goed beveiligd is.''


E-mail in de morgen

Interessant in het onderzoek is verder de vraag naar het eerste digitale communicatiekanaal waarvan mensen gebruiken nadat ze zijn opgestaan. WhatsApp is de populairste met 42 procent, daarna volgt e-mail met 31 procent en de derde is Facebook met 14 procent. Qua tijdstip zijn de ochtend- of avonduren het populairst; 43 procent van de ondervraagden leest vooral zijn mail tussen 7 en 9 uur en 49 procent tussen 19 en 21 uur. 40 procent van de ondervraagden checkt zijn mail 1 tot 3 keer per dag en 27 procent 4 tot 6 keer. 

Nou ja, je zou dus kunnen constateren dat: mensen in principe veel vertrouwen hebben in e-mail als medium voor reclame, dat veel mensen zich inschrijven voor nieuwsbrieven (maar dat ook veel mensen zich uitschrijven omdat het niet relevant genoeg is of de frequentie te hoog is). E-mailmarketing lijkt dus een heleboel mogelijkheden te bieden, weten wij nu ook op de redactie. Maar hoe ga je dat uitschrijven voorkomen, zorg je ervoor dat mensen een mail graag lezen en hoe zorg je vervolgens dat lezers ook actie ondernemen naar aanleiding van een mail? Daar gaan we het de komende zeven delen over hebben. Oh ja, mochten jullie het volledige onderzoek willen lezen, meld je dan hier aan. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.