Candid. Platform
for growth.

The Body Shop wil de menselijke kant van de plasticcrisis zichtbaar maken

bodyshop_plasti_20190509-120203_1

De plastic soep is een groot probleem waarvan langzaam maar zeker de gevolgen zichtbaar worden. Maar er zit ook een menselijke kant aan: die van de waste pickers in India. Die kant wil The Body Shop nu belichten met een speciaal programma.

The Body Shop presenteert vandaag in Londen het eerste Community Trade-gerecycled plastic-programma, met plastic afkomstig uit Bangalore in India. De keten van verantwoorde beautyproducten zet zich al vanaf de start in 1976 in voor Fairtrade en cruelty-free producten en handelswijzen en komt nu met een nieuw initiatief rond de alsmaar groter wordende plasticberg wereldwijd en de tot nu toe slechte leefomstandigheden van de mensen die plastic verzamelen en opruimen.

The Body Shop gelooft wel dat plastic – indien verantwoord gebruikt – ook duurzaam kan zijn, maar dan moet er naast het aanpakken van de vervuiling ook iets gedaan worden aan 'waste management'.

Pins Brown, Head of Ethica land Sustainable Sourcing bij The Body Shop in het Verenigd Koninkrijk, legt uit: ,,Meer dan drie miljard mensen leven zonder formeel afvalbeheer. Dat is bijna de helft van de wereldbevolking en in meerderheid zijn het de vrouwen die het plastic verzamelen. De zogenaamde waste pickers. Het heeft geleid tot een informele afvalverwerkingseconomie. India alleen al heeft 1,5 miljoen afvalverzamelaars, die vrijwel onzichtbaar zijn in de samenleving. Deze mensen zijn kwetsbaar, want ze krijgen onregelmatig betaald voor hun werk en moeilijk toegang tot goed onderwijs, goede gezondheidszorg en financiële diensten. Toch spelen ze een cruciale rol in het voorkomen van de vervuiling door plastic in onze rivieren en oceanen."


Geen 'bad guy'

Het beautymerk is nu een samenwerking aangegaan met Plastics for Change. Deze NGO zet zich in voor de verbetering van de werkomstandigheden van 2.500 waste pickers in Bangalore. Daarnaast wordt het plastic uit deze stad gebruikt voor (een deel) van de plastic verpakkingen voor The Body Shop producten. Brown: ,,We streven ernaar 250 ton gerecycleerd plastic tegen een eerlijke prijs te kopen, in 2020 verdubbelen we dat en in 2021 willen we op 900 ton gerecycleerd plastic zitten."

Brown benadrukt dat plastic nu vaak als de 'bad guy' wordt gezien, terwijl dat niet helemaal terecht is. ,,Het is een van de meest waardevolle materialen ooit gemaakt en we moeten het daarom ook wat meer liefde geven. We geloven niet dat plastic uitbannen het juiste is om te doen, want het zal niet helpen de oceanen, rivieren en stranden te zuiveren. Wij geloven in een verantwoorde aanpak en hergebruik, terwijl we ondertussen ons uiterste best doen om te voorkomen dat er meer plastic in de afvalstromen terechtkomt."

Dolly
Wat gaat de consument concreet merken van het Community Trade-gerecycled plastic-programma? Door de waste pickers uit India letterlijk een gezicht te geven en het verhaal te vertellen over hoe hun leven en werk wat ze doen eruit ziet.

Brown: ,,Dat doen we ook in de winkels in de vorm van storytelling. Als je een van onze filialen bezoekt, zie je een poster van Dolly Raheema, die uit een familie van waste pickers komt. Zij is het gezicht van de campagne. Dolly's belangrijkste rol is het sorteren van droog afvalmateriaal, met name plastic, dat kan worden verkocht aan schroothandelaars en dealers. Dolly heeft veel te maken gehad met intimidatie van deze mensen. Nu geniet ze van de relatieve rust en veiligheid van haar nieuwe gemeenschap. Vorig jaar stopte Dolly met werken toen ze moeder werd. Binnenkort gaat ze weer aan de slag. Haar droom is om kleermaker te worden en haar dochter een betere toekomst te geven."

In het kader van het Community Trade programma wordt er vandaag in Londen ook een levensgrote installatie van kunstenaar Michael Murphy onthuld. Het kunstwerk van gerecycled plastic toont het portret van Dolly Raheema. 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.