Candid. Platform
for growth.

Taxi2Airport: 'Wij zijn geen disruptor als Uber'

taxi2airport

Hoe zet je een goede en eerlijke taxiservice op in de moeilijke branche die er qua imago niet zo goed opstaat? Taxi2Airport denkt dat te doen met service en kwaliteit. Het bedrijf wil niet de taxiwereld 'disrupten' zoals Uber, maar op een eerlijke en transparante manier te werk gaan. COO & Co-founder Gertjan van der Schaft: 'We willen de hassle wegnemen voor onze klanten en daarna taxichauffeurs helpen met het winnen van nieuwe klanten'.

Gertjan van der Schaft kent de travel business heel goed. Hij werkte namelijk tien jaar bij Booking.com, vanaf 2007 met een toen nog klein clubje. Dat ging van het acquireren van hotels tot uiteindelijk distributie opzetten met grote partijen als KLM en Tripadvisor. Toen Booking.com uitgroeide tot een internationaal bedrijf met 16.000 mensen, was het tijd om iets ander te gaan zoeken. Paul Montagne, de baas van VentureBuilders wilde met Van der Schaft over Taxi2Airport te praten, een bedrijf dat net in zijn portfolio zat. De klik was goed en de opdracht: laat het bedrijf groeien.

,,Vanuit het perspectief van de travelwereld zag ik het helemaal zitten. De digitalisering van de reisbranche begon ooit met vliegtickets. Die markt is helemaal uitgemolken en dan moet je een slimme jongen zijn wil je daar nog tussen komen. Vervolgens waren hotels aan de beurt en die markt is nu ook heel erg geconsolideerd. Je ziet overal in de travel de aanvullende diensten opkomen. Daar zitten tickets bij, maar ook taxiritjes naar vliegvelden toe."


Klein marketingbudget

Taxi2Airport is een start-up die twee jaar geleden is begonnen. Eerst deed Van der Schaft een jaar lang een proof of concept om te kijken of er iets zat. Dat bleek te lukken met een heel klein marketingbudget. VentureBuilders regelde funding van ongeveer een miljoen euro. Van der Schaft werd COO en Taxi2Airport groeide binnen twee jaar uit van een bedrijf met vijf man personeel naar ongeveer dertig. Het jonge bedrijf opereert nu wereldwijd en is beschikbaar op alle grote en drukste vliegvelden.

Er zit een filosofie achter het bedrijf die Van der Schaft op basis van zijn travelervaring heeft ontwikkeld. Hij legt uit: ,,Heel veel binnen travel is goed geregeld. Je kan perfect een hotel boeken, kiezen welke kamer je wilt en welke services. Een vlucht is ook vrij makkelijk te boeken. Maar over het begin en eind van de reis wordt pas heel laat nagedacht. Hoe ga ik naar de vluchthaven toe en hoe kom ik bij mijn hotel? Dat levert stress op. We willen helemaal naar seamless travel gaan. Je trip begint wanneer je de voordeur uitgaat. Juist in die niche proberen wij mensen te helpen. Daarvoor zetten we de taxi in."

Lastige markt
De eerste gedachte die opkomt: de taximarkt is een lastige markt. Taxi2Airport moet daar tussen laveren. Maar Van der Schaft ziet het anders. ,,We zijn echt een marktplaats, zoeken mensen die op reis gaan en taxichauffeurs. Taxi2Airport heeft een netwerk van taxi's over de hele wereld. Taxichauffeurs kunnen zich inschrijven bij ons en dan gaan wij een check doen. Hebben ze de nodige vergunningen, de juiste auto die heel netjes is en niet ouder dan drie jaar? Hoe zit het met de verzekering en uiteraard de service? Vervolgens monitoren we ze heel streng als ze een ritje hebben gehad. Hoe is die rit geweest? Wij proberen de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden."

Boeken kan via de website of app. ,,In die app komt steeds meer functionaliteiten, die de seamless experience moet gaan geven. Stiekem pikken we dat ook een beetje uit de Uber app. Je kunt heel makkelijk je taxichauffeur volgen en reviews achterlaten. Maar we zijn zeker niet app only. Mensen moeten kunnen boeken zoals ze zelf willen. Daarom steken we ook veel in het optimaliseren van de website."


Foto van de chauffeur

Vooraf stuurt Taxi2Airport de reiziger een foto van de chauffeur op, inclusief telefoonnummer en nummerplaat van de auto. Dat neemt al wat reisstress weg. Ook kun je opteren voor een meet and greet en staat de taxichauffeur op je te wachten met een naambordje. Verder wordt de prijs altijd vooraf bepaald en daar wordt niet vanaf geweken, ook al is er een file of moet de chauffeur omrijden. ,,Je zou bij wijze van spreken de taxi in kunnen stappen en uitstappen bij je hotel zonder een woord met de chauffeur te wisselen, want alles is geregeld."

Omdat je vooraf boekt, is de prijs lager dan een reguliere taxirit, belooft Van der Schaft. ,,Want de taxibedrijven waarmee wij werken kunnen heel efficiënt hun schema's indelen. Een taxi hoeft dus niet stil te staan en te wachten. Daardoor kunnen we goede tarieven aanbieden. In Amsterdam zijn we heel goedkoop: 38 euro naar Schiphol, waar je normaliter voor een reguliere taxi minstens 50 euro betaalt."


Doelgroep van leisure tot business

De doelgroep die het bedrijf bedient is breed, van leisure tot business. ,,In België boeken heel veel senioren ons, maar in Nederland meer de jongere doelgroep. Dat heeft ook een beetje te maken met wat Uber voor ons gedaan heeft. Zij hebben van de taxibusiness meer een commodity gemaakt. De service die wij bieden werd voorheen heel erg als luxe ervaren. Studenten in de hoofdsteden zijn niet anders gewend dan om even een Ubertje te pakken. Dan worden ze dertig, gaan ze settelen en de hoofdstad uit, want het is niet meer te betalen, maar zijn nog wel het gemak van de taxi gewend. Uber rijdt in de grote steden en daarbuiten niet, maar Taxi2Airport wel."


Uber wordt gezien als de grote disrupter van de taxibranche. Hoe wordt er naar jullie gekeken?
,,Wij willen de taxibranche niet disrupten, maar juist verder helpen. Onze taxipartners zien dat ook zo. Veel bedrijven kunnen niet meekomen in de digitalisering van deze wereld en vinden het heel moeilijk om klanten te werven buiten hun kanaal: de eigen stad en kennissenkring. Via ons kan dat dus wel. Wij willen supplier friendly zijn. We willen de 'hassle' wegnemen voor onze klanten en daarna taxichauffeurs helpen met het winnen van nieuwe klanten."


Dus Taxi2Airport mag je absoluut niet met Uber vergelijken?
,, Nee, we zijn anders. Hun spel is om in alle stedelijke omgevingen in te spelen op verminderd autobezit, maar wij willen absoluut geen vervanging zijn van eigen vervoer. Om die service goed uit te kunnen voeren, werken wij samen met taxibedrijven, terwijl Uber zzp'ers inzet. In de optiek van Uber is dat heel logisch: om de taximarkt te veroveren moet je niet met de spelers in de markt samenwerken. Maar als een zzp'er zich verslaapt of pech heeft, dan gaat het fout. Er is geen vervanging. Uber kan dat in Amsterdam oplossen omdat er duizenden chauffeurs rijden, maar in Alkmaar niet. Een ander verschil is dat wij alleen ritten naar de luchthaven doen."


Hoe past Taxi2Airport in deze tijd van sharing economy?
,,We zijn er wel mee bezig om ons platform open te stellen om shared rides te kunnen boeken zodat je taxikosten kunt delen. Denk aan shared shuttles, kleine busjes waar je een stoel kunt boeken. Dat lijkt op een paar plekken wel te werken. Maar we moeten niet te veel weggaan van onze filosofie. Er kan veel misgaan. Dus we blijven echt focussen op kwaliteit en service."


Hoe zorg voor je de groei?
,,Door partnerships met touroperators als Thomas Cook, Tui en Sunweb. Op het moment dat zij onze service aanbieden aan potentiële klanten is dat een interessante groeimogelijkheid."

Gertjan van der Schaft


Hoe ziet jullie marketingstrategie eruit? Is alles data driven?
,,Zo proberen we het wel aan te pakken, ja. Via onze Google-campagnes - paid of unpaid -analyseren we iedere week waar we verschuivingen in vraag zien. En dan gaan we kijken of we er iets mee kunnen. Zo zijn we bijvoorbeeld aan Dubai gekomen. We zagen veel zoekopdrachten, maar hadden er nog geen taxichauffeurs rijden. We hebben toen een taxipartner aangesloten en gezegd: we weten niet of het wat wordt, maar kun je voor ons rijden? Daarna hebben we nog betaalde marketing gedaan op de luchthaven van Dubai en dat ging als een raket. Als je zoveel vraag in één keer hebt dan is het makkelijker om taxibedrijven aan te sluiten. Op die manier kun je de beste eruit vissen.
Op het moment dat je de beste kwaliteit aanbiedt, kun je naar de lokale reismarkt gaan en zeggen: wij hebben een hele goede service, misschien moet je ook jouw klanten bij ons laten boeken. Momenteel zijn we in gesprek met de grootste online reisbureaus in het Midden-Oosten. Zo kunnen we het per bestemming verder uitrollen."


Hoe bereik je de nieuwe doelgroep?
,,
Heel veel via Google en dat maakt het best interessant voor ons. We kunnen zo heel goed targeten welke doelgroepen geïnteresseerd zijn in een taxi naar Schiphol. Daarnaast willen we meer samenwerken met de reispartners. Daar komt ook interessante data uit. We zijn ook in gesprek met verschillende luchtvaartmaatschappijen om ons aan te bevelen. Dat is denk de meest relevante manier om te doen."


Maar de beste marketing is word of mouth.
,, Ja, op de site kun je precies zien wat de laatste boeking was, waar dat was en hoe de rit was. Social trust. Reviews zijn voor ons een belangrijk middel, omdat de taxibranche nu eenmaal geen goede naam heeft. We laten ook slechte reviews zien en dan gaan we er werk van maken om de service te verbeteren. Taxi2Airport gaat zich nog meer richten op de 'post booking experience'. Als je geboekt hebt dan hebben we nog niet ons hele belofte ingelost. Dus willen we eigenlijk tot je thuis bent die service blijven geven. Niet de meest makkelijke opgave, maar wel erg belangrijk." 

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.