Candid. Platform
for growth.

'Probleem Marqt ligt niet bij de marketing'

Marqt_2

Duurzame supermarkt Marqt zit in zwaar weer en wil het over een andere boeg gooien. Wat zijn de opties? Retailprofessor Laurens Sloot: 'Het ontbreekt Marqt aan 'operational excellence''.

Marqt presenteerde in 2017 een nieuwe koers, nieuwe investeerders en vorig jaar kwam er ook een nieuwe directievoorzitter: Joost Leeflang. Na nog geen jaar is Leeflang vertrokken, heeft ook oprichter Quirijn Bolle zich teruggetrokken en moet er weer een nieuwe strategie komen. De investeerders willen meer rendement, want het in 2006 opgerichte duurzame retailbedrijf maakt nog altijd geen winst. RTLZ berichtte vorige week over wat er mis ging.


Groei en uitbreiding
Frank.news sprak vorig jaar uitgebreid met directeur Leeflang. Hij beloofde de strategie van groei en uitbreiding te zullen voortzetten naar uiteindelijk zestig winkels.,,Ik sta volledig achter die groeistrategie. We zijn er om het voedselsysteem te veranderen en als we daarin echt impact willen maken dan moeten we meer mensen bereiken,'' zei hij.

In mijn buurt in Amsterdam (Zeeburg) kwam er onlangs nog een winkel bij, maar daar lijkt het nu voorlopig even bij te blijven. Marqt moet pas op de plaats maken en gaan snijden in de kosten. Het paradoxale is volgens de kenners dat de uitbreiding van het aantal winkels betekent dat er handigere inkoopmogelijkheden zijn en minder overhead, dus zou de duurzame supermarkt sneller winst kunnen maken.

De koerswijziging houdt onder meer in dat Marqt meer de samenwerking gaat zoeken met andere retailers. Is dat een wijs besluit? Laurens Sloot, bijzonder hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen en algemeen directeur van EFMI Business School, ziet momenteel weinig andere opties voor Marqt. ,,Het zou voor Marqt een zegen zijn als ze worden overgenomen door een bestaande supermarktretailer. Zo heeft La Place het ook gered. Wie weet stapt Whole Foods Market erin, dat zou een mooie uitkomst zijn."


Vergelijkbare formule
Het Amerikaanse Whole Foods Market heeft een redelijk vergelijkbare formule: het is een supermarktketen die uitsluitend producten verkoopt die vrij zijn van geharde vetten en kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen. Amazon nam het bedrijf twee jaar geleden over en dat zegt dus wel wat over de kansen voor een dergelijke supermarkt.

Heeft Marqt niet ook te weinig aan zijn naamsbekendheid gedaan en aan marketing? Leeflang erkende dat het beter kon en dat ze veel meer aan storytelling moesten gaan doen. Volgens Sloot past storytelling goed bij de 'ambachtelijke' super die Marqt is. ,,Ze doen die storytelling ook gewoon goed. Ik denk dat het marketingconcept prima is, maar dat het verdienmodel niet solide genoeg is. In mijn ogen zijn vooral de personeelskosten veel te hoog en wordt er ook niet scherp genoeg ingekocht."

Het ontbreekt Marqt volgens de retailprofessor aan 'operational excellence'. ,,Dat is eigenlijk al vanaf het begin zo. Dit remt ook de groei omdat er te weinig locaties zijn waarmee Marqt met haar concept een positieve contributiemarge kan halen. Vervolgens trappen ook investeerders op de rem: of dit nu maatschappelijke geëngageerde investeerders zijn of niet (Triodos Bank en Social Impact Ventures. ST), uiteindelijk wil iedereen resultaat zien."

Sloot zegt wel degelijk te geloven in retailformules als Marqt. ,,Maar het begint bij de kosten beter in de hand houden. Er zijn ook voldoende succesvolle voorbeelden uit het buitenland, zoals het al eerder genoemde Whole Foods Market, of Waitrose. Een goed retailgezegde is 'Poor people need low prices, but rich people love them', oftewel: niemand betaalt graag teveel, ook de 'happy few' in Amsterdam niet." 

Extra fields