TODO: /blogs/entry/default.php
TODO: /blogs/entry/default.posts.php

'Personal branding begint altijd met de essentie van iemand'

Funs_Gregory_personal_brand

Profvoetballer Gregory van der Wiel richtte onlangs samen met merkstrateeg Funs Jacobs en creative director Ricardo Mingacho Bare Knuckle op, een 'creative shop' voor personal brands. Doel is de visuele merkidentiteit van personal brands zoals sporters, artiesten en ondernemers te ontwikkelen. Frank.news sprak Funs Jacobs: 'De kunst van personal branding is eruit halen waar de persoon echt voor staat, van houdt en in gelooft'.


Bestond een bureau als Bare Knuckle nog niet?
,,Er zijn natuurlijk veel creatieve bureaus, agencies en shops en iedereen heeft zo zijn eigen stijl. Wij hebben Bare Knuckle opgericht om onze eigen visie op personal brands uit te bouwen en die in te zetten voor anderen. Ook zien wij een gat in de sportindustrie. Personal brands, met atleten als voorbeeld, zijn bedrijven an sich geworden, maar wij missen een zelfde benadering vanuit de creatieve kant. Veel atleten missen een visuele identiteit, iets herkenbaars, iets dat verder gaat dan enkel een logo."


Bare Knuckle vindt dat de term personal branding verkeerd wordt gebruikt. Waarom?
,,Wat wij verstaan onder branding is de essentie. Het neerzetten en uitdragen van een visie, een verhaal. Een opmerking die ik vaak te horen krijg als ik praat over hoe belangrijk branding is: 'Steve Jobs had Think different ook niet vanaf de start van Apple'. Dit is precies waar het fout gaat. Branding gaat niet om een slogan, een logo of een bepaalde kleur. De branding van Apple begint bij de visie en het verhaal dat Steve Jobs had. Daarmee kreeg hij de briljante Steve Wozniak zo ver om met hem aan de slag te gaan in plaats van te gaan werken voor een dik uurloon. Idealiter beginnen we met deze essentie, dit bouwen we dan vervolgens uit naar een visuele identiteit en daarna kijken we hoe we dit online en offline kunnen neerzetten.

Personal branding vergt een iets andere aanpak. Daar draait het vooral om de persoon en hoe we dat op de beste manier uitdragen. Voor een personal brand kun je dus niet zomaar iets verzinnen wat op dit moment hot is, maar wellicht totaal niet bij de persoon in kwestie past. De kunst is om eruit te halen waar de persoon echt voor staat, van houdt en in gelooft. Dit vertalen we dan visueel en we beginnen vanaf daar."

Kan dat ook voor meerdere personen?
,,Personal branding is, naar onze mening, voor één persoon. Je kunt een collectief of een duo branden, maar dit zal nooit helemaal identiek zijn aan het individu."

Met name in de sport leeft personal branding nog niet zo. Hoe komt dat?
,,In sport is er inderdaad nog veel groei mogelijk. Grote atleten zijn vaak geheel afhankelijk van hun grote sportsponsor zoals Nike, Adidas, Under Armour of Puma. Als je iets indrukwekkends van de atleet ziet op social media komt het altijd van deze bedrijven. Onlangs heeft Roger Federer laten zien wat daar een groot nadeel van is. Toen hij namelijk besloot om na al die jaren van sponsor te switchen en Nike te verlaten, betekende dit ook het einde van een van de meest prestigieuze logo's in de sport. Het klassieke RF logo van Federer is namelijk eigendom van Nike en mag hij dus niet meer gebruiken. Daarom: take ownership. Creëer je eigen identiteit en als een brand met je wil werken, weten ze waarmee ze aan de slag moeten."'De Champions League van personal branding? Drake!'Wie zou er in Nederland nog wel wat hulp kunnen krijgen bij personal branding?
,,Ik praat niet graag over anderen, maar kijk liever naar mezelf. Het is aan ons om te laten zien dat we het beter doen dan de rest en dat wij de juiste partij zijn om zijn of haar personal brand naar een volgend niveau te tillen."

Drake 

Hoe kunnen merken inspelen op personal branding? 
,,Een sterk personal brand heeft enorm veel invloed en kan een achterban in beweging brengen. Als Lebron James een bepaald merk support, dan zal dat merk dat terugzien in hun sales-prestaties. Die power is wat je zoekt als merk. Natuurlijk niet alleen maar op dat niveau. Stel dat je je graag wilt mengen in de wereld van skateboarders, dan zoek je naar een sterk personal brand dat in die wereld een bepaalde following heeft. Dan is er nog een verschil tussen invloed en bereik. Want veel volgers hebben zegt niet alles meer in deze tijden. Welk personal brand kan mensen echt in beweging brengen, daar gaat het om."


Gregory van der Wiel is naast partner natuurlijk ook een groot voorbeeld van een personal brand. Kun je vertellen wat hem dat allemaal gebracht heeft?
,,Zijn stap naar de Amerikaanse Major League Soccer vanuit de Europese voetbalcompetities bracht een mooie mogelijkheid om hem op de juiste manier in een nieuwe markt te zetten, namelijk als zichzelf. Het belangrijkste verschil met Europa is dat hij zich daar nooit uitgesproken heeft over wie hij eigenlijk is, waar hij van houdt en wat hem bezighoudt buiten voetbal. Nu hij dit wel doet krijgt hij daar enorm veel lof voor. Zijn achterban groeit steady. De fans van Toronto FC, waar hij nu speelt, houden van hem en zijn eigen vertrouwen groeit daarmee ook. Een win-win. Ook commercieel gezien biedt dit veel meer mogelijkheden."


Wie speelt er volgens jou nou echt in de Champions League van personal branding?
,,Een mooi, recent, voorbeeld is rapper, singer-songwriter Drake. Zijn album Scorpion kwam afgelopen zomer uit en sindsdien is alles wat hij doet of aanraakt in lijn met het album en de hiervoor gecreëerde branding. De cirkel is rond en dat is enorm belangrijk. Net als bij Apple alles voelt als Apple, de winkels, de verpakkingen, de reclames. Drake en zijn team doen precies hetzelfde met Scorpion, waarvoor chapeau. Andere goede voorbeelden zijn de band Swedish House Mafia en rapper Kendrick Lamar."


Foto boven: Funs Jabobs (links) en Gregory van der Wiel

Vragen?
Direct onze hulp nodig?
Wij nemen contact met u op.
Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Extra fields

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/