Candid. Platform
for growth.

Nieuwe baas Marqt: wij moeten nog meer aan storytelling doen

Marqt_Leeflang

Marqt bestaat tien jaar en heeft een nieuwe directievoorzitter: Joost Leeflang, afkomstig van Philips. Wat wordt de volgende stap voor de duurzame supermarktketen? En welke rol spelen storytelling en employer branding? ,,Door Marqt zie je nu ook een ander soort producten in veel schappen van grote supermarkten. Dat is eigenlijk het allerbeste bewijs dat onze strategie werkt."

Een overstap van Philips naar Marqt, dat is een heel ander marktsegment. Waarom?
,,In mijn tijd bij Philips kwam ik situaties tegen waar ik erg van schrok. Verdiep je maar eens in het medische systeem in Rusland bijvoorbeeld. Daar krijgt een hele kleine groep mensen hele goede zorg, maar een grote groep heeft daartoe helemaal geen toegang. Ik wilde dat veranderen; dit soort systemen beïnvloeden. Het past bij mij om een realistische verandering teweeg te brengen, op een bedrijfsmatige manier. Dat kan hier."


Wat spreekt je aan in het concept van goed en lekker eten?
,,Het spreekt me niet alleen persoonlijk aan, het is nu bovendien een heel relevant maatschappelijk onderwerp. De voedingsindustrie wordt beheerst door de laagste prijs en winst. Een systeem waar met name de makers van ons eten onder lijden en waardoor de consument steeds minder kwaliteit krijgt voor zijn geld. Het is eigenlijk gek dat het een uitdaging moet zijn om boeren, telers en producenten weer de ruimte te geven om met liefde en aandacht hun producten te maken zodat zij op de goede manier kunnen omgaan met wat de natuur ons heeft te bieden en we hen daarvoor met een reële en dus eerlijk prijs kunnen belonen. Het mooie van Marqt is dat we daar iets aan doen."



Wat kun je met je ervaring bij Philips voor Marqt betekenen?
,,Ik heb kennis gemaakt met de producenten-, de retail- en de consumentenkant. En ik heb me beziggehouden met scale-ups en multinationals. Dat helpt me om het groeipad dat een bedrijf moet doorlopen te herkennen. Met Marqt bevinden we ons nu in een transitiefase naar groei. Sommige bedrijfsonderdelen zijn al heel ver doorontwikkeld, andere staan nog aan het begin."


Marqt bestaat tien jaar. Kun je iets zeggen over hoe het zich heeft ontwikkeld in die tien jaar?
,,We hebben momenteel vijftien winkels, waarvan vijf buiten Amsterdam. En al die winkels doen het goed. Marqt is vooral van binnenuit gegroeid, door de enorme drive van de mensen die er werken. Omdat partijen bereid zijn ons financieel te ondersteunen - zoals onze nieuwe aandeelhouders Triodos Bank en Social Impact Ventures - en door de betrokkenheid van de aandeelhouders van het eerste uur kunnen we onze langetermijnvisie verder ontwikkelen en in een volgende versnelling gaan."


Zie je de effecten van de marktstrategie al?
,,Ja en daar ben ik trots op. We hebben een eerste start gemaakt bij het veranderen van het consumentengedrag, waarbij duidelijk wordt dat je als mens ook een andere keuze kunt maken. Die verandering heeft er mede toe bijgedragen dat je nu ook in veel schappen van grote supermarkten een ander soort producten aantreft. Dat is eigenlijk het allerbeste bewijs."


Wat zijn de concurrenten van Marqt?
,,Het is onze ambitie om de consument een bewuste keuze te laten maken in hun voeding. En eigenlijk bevindt Marqt zich dan op het snijvlak van de eetwinkel in de straat, het restaurantje om de hoek, de natuur- of buurtwinkel, de delicatessenzaak, het café en de supermarkt; eigenlijk alles en altijd waar het gaat om eetmomenten."

Wat is typisch voor jullie?
,,Niet zozeer één bepaald product. Het is eigenlijk eerder hoe wij producten selecteren. Een goed voorbeeld zijn de 'mini' pruimen van teler Kees Hamelink. Via via kreeg onze inkoper Wouter vorige maand een Facebook-berichtje waarop we gelijk actie hebben ondernomen. Door de aanhoudende droogte zat hij met een overschot van 60.000 kilo pruimen. Zijn fruit was drie millimeter te klein voor supermarkten. Onze inkopers sprongen hier gelijk op in. Het fruit werd meteen die maandag opgehaald en naar de winkels gebracht. Binnen no-time waren ze uitverkocht."



'Massamedia zijn niet erg effectief voor het vertellen van onze boodschap'




Komt dat vaker voor?
,,Een ander voorbeeld is de verkoop van de chocola van De Chocolatemakers. Door de verkoop bij ons hebben ze een fabriek in Peru kunnen bouwen, die dit jaar gaat draaien. Die is in eigendom van lokale boeren. Het betekent dat 55 boerenfamilies honderdduizend dollar bovenop de fairtrade prijs krijgen. De regels van reguliere retailers zijn vaak strikt en wij zetten bewust in op een ander spoor. In deze gevallen van zo min mogelijk food waste en het ondersteunen van producten met een goed verhaal."

Jullie zijn qua marketing vrij onzichtbaar. Komt daar verandering in?
,,Het klopt dat je ons op dit moment niet in de massamedia terugziet, zoals bijvoorbeeld op tv, in de krant of out of home. Dat heeft twee redenen. Enerzijds omdat de boodschap die we hebben verteld moet worden en daar is dat soort media niet erg effectief voor. En daarnaast focussen we ons op de omgeving van de winkel: de buurt. Daar hebben we de meeste impact. En dat zie je overigens wel in het straatbeeld terug. Het Marqt fietskrat en het recycle tasje zie je overal voorbijkomen. We willen wel onze digitale marketing sterk uitbreiden. Dat kun je heel goed op een regionale manier inzetten, gericht op de buurt."

Marqt moet het dus vooral hebben van storytelling, zoals we in een eerder artikel over Marqt al stelden? 
,,Ja, verhalen zoals die van de 'minipruimen' zijn voor ons heel belangrijk. Deze verhalen vertellen heel duidelijk wat we doen en waar we voor staan. We willen dit soort storytelling vaker en beter gaan doen."


Hoe zie je dat terug bij de consument?
,,We weten dat de klant de grotere weekboodschappen via thuislevering in huis haalt, of één keer in de week naar de supermarkt gaat. Daarnaast doen ze, dichterbij het eetmoment zelf, nog extra last minute boodschappen. Daar zijn we van toegevoegde waarde en kunnen we veel verschil maken. Daarom richten we ons op het aangaan van de dialoog met de buurt.

Dit doen we bijvoorbeeld voor buurtproeverijen te organiseren en daarnaast is er ons 'Boer op de Vloer' programma, waar onze producenten zijn/haar product onder de aandacht brengen in de winkel."


Employer branding is ook een belangrijke pijler.
,,Onze beste storytellers zijn inderdaad onze medewerkers. Zij zijn van grote, onderscheidende waarde. De mensen die bij ons werken komen bevlogen binnen. Willen graag onderdeel zijn en blijven van de Marqt-familie. Veel medewerkers zijn al vijf jaar of zelfs vanaf het begin in dienst. Ze maken graag een praatje, denken mee over recepten, beschikken over veel productkennis en vertellen je waarom we de producten die we verkopen precies geselecteerd hebben. Tot slot hangt in elke winkel een feedback bord, waarop vaak een actieve dialoog te zien is."


Hoe zit het met de groei en uitbreiding van Marqt? In tien jaar tijd lijkt het slechts gestaag te groeien, van eerst drie naar nu vijftien supers. Oprichter Quirijn Bolle wil stap voor stap naar zestig winkels. Ga je deze strategie voortzetten?
,,Ik sta volledig achter die groeistrategie. We zijn er om het voedselsysteem te veranderen en als we daarin echt impact willen maken dan moeten we meer mensen bereiken. We weten dat de klant met name vlak voor het moment dat ze willen eten komt winkelen. In onze groeistrategie gaan we nog dichter op het eetmoment zitten. De ene keer komt een klant bij Marqt omdat hij uitgebreid wil koken en dan zijn wij er om te helpen met ingrediënten, maar het andere moment heeft de klant minder tijd en dan bieden we componenten die je snel op tafel zet.''


'Er is fors geïnvesteerd in de toekomst van Marqt en dat gebeurt ook dit jaar'



Marqt moest in 2017 voor het eerst winst gaan maken. Dat is nog niet gebeurd. Geen reden voor paniek?
,,Met Triodos en Social Impact Ventures is Marqt direct van start gegaan met de vraag hoe we onze impact zo snel mogelijk konden vergroten. We zijn toen samen met deze aandeelhouders gekomen tot een nieuw strategisch plan. Zowel de uitvoering en onderbouwing van deze koerswijziging hebben hun impact gehad op het financiële resultaat van 2017. Er is fors geïnvesteerd in de toekomst van Marqt en dat gebeurt ook dit jaar. Zonder deze investeringen was het resultaat in 2017 rond break-even uitgekomen."


Nieuwe producten die eventueel in jullie assortiment worden opgenomen, worden secuur getest. Wat is het verhaal daarachter?
,,Dat was één van de dingen waar ik, tijdens mijn eerste bezoek aan het hoofdkantoor, meteen heel veel energie van kreeg. Er zit hier een heel team van echte foodies die hier gedurende de dag letterlijk allerlei nieuwe producten ruiken, voelen, bereiden en proeven. Zij staan in direct contact met producenten en boeren. We moeten alles lekker vinden en er is er een groot aantal criteria op het gebied van mens, natuur, milieu en dier gedefinieerd, die in een uitgebreid kwaliteitsbeleid zijn doorvertaald. Bij ieder product wordt gekeken wat het verhaal van het product is." 


Foto's: Ingrid Hofstra

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.