Candid. Platform
for growth.

Marketingsprekers denken vooruit: tijd voor een mentaliteitsverandering

Igor_Beuker_LiveonStage43366

De coronacrisis raakt ook de branche met de (marketing-)sprekers hard, omdat vrijwel alle events momenteel worden afgelast. Ook gerenommeerde podiumbetreders Cor Hospes en Igor Beuker worden er door getroffen. Maar ze zien ook kansen voor de marketingwereld.

Dat Igor Beuker (foto boven) en zijn organisatie zwaar lijden onder de gevolgen van het coronavirus voor de business, is een understatement. Zo'n beetje alle events waar Beuker als moderator, spreker of dagvoorzitter voor was geboekt zijn de komende tijd afgelast. Hij somt op: ,,De grote internationale events gingen eerst. Een week later werden 46 internationale en zeven nationale talks gecanceled of uitgesteld over de periode maart tot en met juni 2020. Dat betekende ook 46 vluchten en hotels annuleren. Alles moet eruit en opnieuw worden gepland. Dat is een mega logistieke en kostbare puzzel. Het probleem is dat alles na de zomer moet en dan heb ik al een overvolle agenda. Ik kan mezelf niet klonen en wat is dan farce majeure?"

Team van zeven mensen
Beuker - futurist en humanist - kan nu in maart al spreken van een rampjaar. ,,Ik heb wel een team van zeven mensen en een aantal freelancers. Het zijn strijders die me al jaren helpen de internationale top te beklimmen. Mensen die met ongekend veel passie elke dag aan mijn merk werken. Het is één familie met de mindset: the show must always go on. Ze hebben het zwaar. Dus nu moet ik voor hen gaan staan en laten zien wat ik backstage waard ben. Het is aan mij om voor hen te knokken."

Hij had zich het meest verheugd op One Future Summit en Necker Island, op uitnodiging van Richard Branson. ,,Ik was headliner act op een aantal grote marketing events. En ik baal ook dat hier in Nederland SpinAwards 2020 niet doorgaat. Gelukkig hebben we getekend voor 2021."

Marketingspreker
Cor Hospes is een veel gevraagd marketingspreker, met specialisme storytelling en contentmarketing. Ook hij voelt de coronacrisis. ,,Ik heb op korte termijn een paar afzeggingen. Trainingen en presentaties staan nu eenmaal op gespannen voet met het coronavirus. Dat is wel inkomstenderving, maar mogelijk kunnen deze events later dit jaar wel doorgaan. Het is niet anders." Voor Hospes is de situatie anders dan voor Beuker. Hij doet meer dan alleen 'spreken' of trainingen geven.

,,Ik heb zelf altijd gezegd: goede trainers en sprekers staan met hun voeten in de klei. Ik kan niet op een podium staan als ik niet weet hoe het werkt in de praktijk. Daarom werk ik met mijn bureau 'Merkjournalisten' ook voor bedrijven. Van schrijfopdrachten tot het opzetten van contentplatforms en contentmarketingstrategieën. Ook geef ik les op de Hogeschool Inholland. Igor is een internationaal spreekfenomeen en dan kan je van gigs leven. In Nederland alleen kan dat bijna niet. Dat wil ik ook helemaal niet. Mijn inspiratie haal ik uit werken voor mensen en merken."

Voor Beuker ligt dat dus anders. Er is niet een soort plan-B. ,,Corona is ongekend voor de wereld. Een tsunami. Het gaat om veel geld en dat vang je niet even op als fulltime professioneel en internationaal spreker. Daar is geen financieel plan B voor." Voor de parttime sprekers is er vaak nog spreiding van inkomsten. Platformsprekers stappen om niet of voor weinig podia op. Ze spreken om hun boek of consultancy te pluggen. Een heel andere situatie dan voor Beuker. ,,Ik heb in 20 jaar live on stage de 2008 crisis en de SARS-uitbraak meegemaakt. Dus ik raak niet snel in paniek. Maar COVID-19 is next level. Er is nu voor een aantal maanden een gat in mijn agenda. Toch pivot ik niet. Ik heb een 2025 plan. Een vis hoort in het water, niet op land. Ik hoor op een podium, of voor de camera. Dus ik kan nu mooi m'n boodschap en merk schalen zonder het vele reizen." 

Cor Hospes

Ook veel collega-trainers of sprekers hebben het momenteel zwaar, ziet Hospes. In zijn timeline ziet hij ze voorbijkomen. ,,Ze bieden hun diensten nu soms gratis online aan, zoals webinars of trainingen. Het zal heel goed bedoeld zijn, maar het is niet goed voor de branche en de mensen die dat betaald doen. Blijf jij je expertise straks ook gratis aanbieden? Leg dat maar eens uit. Ik zie verder ook weinig professionals die hun diensten ineens gratis weggeven? Ga dan mensen helpen in de zorg of anderen die bij je in de buurt wonen."

Hospes ziet ook voordelen van deze tijd, die volgens hem ook creatief maakt. ,,Ik zelf wilde altijd nog eens een online masterclass opzetten en dacht laatst bij mezelf: zie je wel, dat was nu handig geweest. Verder heb ik van mijn vader die in het onderwijs zat geleerd: 'Voorwaarts mars!'. Het heeft niet zoveel zin om paniekerig te doen. Ik hoop dat we er met zijn allen iets positiefs uit kunnen halen."

Durf kleiner te denken
Hij ziet ook een rol voor marketeers straks. ,,Stel dat er een denktank komt in Den Haag en ik mag aanschuiven, dan zou ik zeggen: durf weer wat kleiner te denken, waardoor we als Nederland weer groots kunnen worden. Waarom moeten we alles van ver halen, waarom moet alles goedkoper? Dan haal je toch vaak rotzooi in huis. Ik neem graag een voorbeeld aan de Italiaanse cucinapovera die is voortgekomen uit een schaarste van producten. Daarin draait het kort gezegd om het maximaliseren van smaak en het ten volste gebruiken van lokale ingrediënten. Laat die filosofie nou eens landen binnen en buiten het bedrijfsleven. Ga daarvoor creatieven, kunstenaars en communicatiemensen inschakelen. Geen tijdelijke campagne, maar iets fundamenteels. Het wordt tijd voor een mentaliteitsverandering."

Beuker heeft voor zijn eigen branche de boodschap: sprekersbureaus, event organisators en sprekers verenig je. ,,Wees inventief. Zorg voortaan voor spek op je botten. Je bent vaak de kop van jut en krijgt de eerste klappen. Dat geldt overigens voor alle on stage beroepen, ook dj's en muzikanten."

En de lessen voor ons allemaal, zijn volgens Beuker dat we beter op moeten letten bij sci-fifilms uit Hollywood. ,,Slimme denktanks met futuristen, trendwatchers en wetenschappers hebben die scripts ontwikkeld. Zij lieten het ons al zien: virussen, cyber attacks, cyber terror, AI, robots. Sciencefiction wordt steeds vaker en steeds sneller realiteit. Verder zeg ik als activist en humanist dat dit hopelijk een hele harde wake-up call is voor de mensheid. Klimaatverandering, oceanen vol plastic en 1 miljard mensen onder de armoedegrens. Dat draaien we niet even om met een maand lockdown. We kunnen onze handen ook niet in onschuld blijven wassen. Hebzucht, geld, winst ten koste van alles en iedereen? Het vernietigt onze planeet en ons erbij.Modern kapitalisme heeft z'n tijd gehad. Sustainability moet de nieuwe profitability worden: People. Planet. Profit."

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.