Candid. Platform
for growth.

Komt er ook circulaire marketing?

circulairemarketing

Nieuw is uit, gebruikt is in. Dat is geen reclameslogan voor Marktplaats, maar over pakweg twintig jaar de nieuwe werkelijkheid. Hoe gaat marketing zich daar aan aanpassen?

Die nieuwe BMW of Audi met wervelende commercial, reviews voor de nieuwste iPhone, reclame voor de meest zuinige wasmachine of koelkast, spotjes over die nieuwe keuken waar verhalen ontstaan. De marketing- en reclame-industrie bedenkt er nu nog mooie campagnes voor, maar die kunnen over enkele jaren bij het grofvuil. De reden: de circulaire economie.


Rigoureuze verandering
Tussen al het nieuws over het klimaatakkoord, de doorgerekende klimaatdoelen en de politieke debatten daarover heeft het onderwerp de afgelopen maanden niet zoveel aandacht gehad. Toch gaan de kabinetsplannen voor een circulaire economie onze maatschappij de komende dertig jaar nog veel rigoureuzer veranderen dan de klimaatplannen en de energietransitie. Het rapport dat het Planbureau voor de Leefomgeving hier begin dit jaar over uitbracht schetst wat dat betreft een mooi beeld van de toekomst.


Grondstof is goud
Doel van dit beleid is dat in Nederland in 2050 niets meer weggegooid wordt en alles als grondstof hergebruikt wordt. In 2030 moet Nederland al de helft minder grondstoffen gebruiken. Onbelangrijk? Grondstoffen raken uitgeput en vormen in de toekomst het nieuwe goud. Nu al worden er in Afrika oorlogen gevoerd over bijzondere aardmetalen voor al onze smartphones, elektrische auto's en zonnepanelen, zoals je kunt lezen in boeken als 'Coltan, Congo's curse'. En wie denkt dat de betrokkenheid van een bedrijf als Huawei bij de aanleg van ons 5G-netwerk eng is, moet maar eens een paar verhalen lezen over China's monopoliepositie bij de winning en handel van dit soort zeldzame metalen.


Refurbishen
Niet voor niets is de inzameling van gebruikte smartphones om die aardmetalen terug te winnen slimme business geworden. Binnen de circulaire economie doen dat straks echter niet de recyclingbedrijven, maar Apple en Samsung zelf. Ze verkopen je ook geen nieuw toestel meer. Ze geven er eentje in bruikleen, die ze na een paar jaar terugnemen, opknappen – met een mooi woord refurbishen – en weer in de markt zetten. Of uit elkaar halen en de onderdelen hergebruiken of omsmelten voor nieuwe smartphones.

En niet alleen bij smartphones zal dat de norm zijn. Ook de koelkast van Bosch, de elektrische auto van Tesla of Volkswagen, de televisie van LG en de koptelefoon van Gerrard Street worden geleased of gehuurd en na gebruik teruggenomen door de fabrikant. Producten worden niet verkocht, maar als een service aangeboden. Mensen hebben namelijk geen boormachine nodig, maar willen een gat in de muur.


Platformeconomie
Daar zijn al genoeg bekende voorbeelden van binnen de platformeconomie. Uber maakt optimaal gebruik van het bestaande wagenpark. Voor Airbnb hoeven geen nieuwe hotels meer gebouwd te worden. Bij Peerby leen of huur je alle spullen die je maar een paar keer nodig hebt gewoon in je eigen buurt. Via Swapfiets heb je altijd een fiets bij de hand en Snapcarr maakt een nieuwe auto overbodig. Bij Bundles.nl neem je nu al een abonnement op een wasmachine, bij Philips huur je je verlichting en Bettje geeft kinderbedjes door aan het volgende gezin.


Exit Action
Veel bedrijven zijn ook al bezig met vergaande recycling en hergebruik van grondstoffen.

In de strijd tegen het verfoeide plastic maakt Bar-le-Duc zijn waterflessen van 100 procent gerecycled plastic, al is dat economisch gezien nog geen succes. Unilever kondigde onlangs aan zijn plastic verpakkingsmateriaal recyclebaar en afbreekbaar maken te maken en zoveel mogelijk te verbannen. Maar circulair betekent niet alleen recyclen en hergebruiken van afval, maar ook producten repareren, terugnemen, sterker en duurzamer maken, zodat ze niet zo snel weggegooid hoeven worden. Ergo: exit Action en andere aanbieders van goedkope wegwerpproducten.


Hip
De circulaire economie rukt snel op. Nu al telt het planbureau 85.000 activiteiten op dit gebied, waarbij 450.000 banen zijn betrokken. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Schoenmakers en kledingmakers worden weer hip, alleen zitten ze straks gewoon bij Zara en Omoda in de winkel. De MediaMarkt wordt een leasebedrijf. Online webshops als Coolblue zijn straks meer logistieke platformen voor halen en brengen in plaats van snelle verkopers.


Gevolgen voor marketing
Wat voor gevolgen heeft dit voor marketing en reclame? Wie het bovenstaande leest kan maar één ding concluderen: dat heeft gigantische gevolgen. De focus op het verkopen van nieuwe spulletjes zal voorbij zijn. Dus geen kortingen, aanbiedingen, 2-halen-1-betalen campagnes. Geen concurrentie tussen winkels - dat worden slechts doorgeefluiken -, maar nog meer tussen merken. Want klantenbinding, service en merkreputatie worden cruciaal in de concurrentiestrijd. Waar gaat de consument zijn producten lenen of leasen?

Bij wie voelt hij zich het best op zijn gemak of het meest vertrouwd? Merkbinding, brand safety of klantenloyaliteit worden de nieuwe kpi's. Mond-tot-mondreclame (WOM) een conversiemodel.


Volop kansen
Marketeers zullen nog meer dan nu de kwaliteit en service moeten benadrukken, het gemak van omruilen tegen een nieuw artikel, de duurzaamheid in gebruik. Bovendien hebben al die platforms slimme marketeers nodig om hun boodschap de wereld in te slingeren, wat voor veel nieuwe business zorgt. Kansen volop dus.

Maar net zoals bij alle trends en veranderingen in het verleden geldt: wie er het eerste bij is, wordt spekkoper. Nu al een paar werkgroepjes optuigen die gaan brainstormen hoe de marcombranche hierop gaat inspelen lijkt dus geen overbodig advies. 

Extra fields