Candid. Platform
for growth.

Hoe twee vrienden een revolutie in de bananenhandel willen ontketenen

bananencovergoedefoto

Wat Tony's  Chocolonely met de chocoladesector heeft gedaan, staat nu met de bananenbranche te gebeuren. Althans, dat is het moedige plan van voormalig Chiquita-directeur Franklin Ginus en marketingman Randy van Dinter. Frank.news vroeg aan laatst genoemde: hoe?

Jullie willen een 'revolutie in de bananenhandel' ontketenen. Hoe kom je erop?
,,Franklin was ooit klant bij mij, via Chiquita, en daar is een vriendschap uit ontstaan. We kregen gesprekken over hoe wij met de aarde omgaan en hoe er überhaupt zaken wordt gedaan. We zagen steeds meer 'cv-managers', die alleen maar managen op kpi's met als enig doel het verrijken van hun eigen cv. Wat is de lol daaraan, begonnen wij ons af te vragen. Dat moet toch ook anders kunnen? We namen ons voor om er zelf iets aan te doen. Ik hou me mijn hele leven al bezig met het bouwen van merken, met creatie, maar vooral met het motiveren van mensen. En Franklin is een bananenman in hart en nieren. Breng dat samen en dan ontstaat er iets."

Hoe maak je van zulke idealen een concreet plan?
,,Franklin en ik zijn vaak samen in de tropen geweest om bananenfarms te bezoeken, onder meer in Ecuador en in Colombia. Daar zagen we ook goede dingen gebeuren, zoals met Fairtrade. Wij hebben heel veel doorgevraagd en hard gezocht naar wat zich achter de bühne van dat goede nieuws afspeelt. Dat is heel wat. Op basis daarvan hebben wij een model ontworpen, waar zowel mens als milieu compromisloos juist bejegend worden. Dat is BeFrank."

Wat voegt BeFrank toe aan Fairtrade?
,,Niemand weet precies waar al die certificeringsmodellen voor staan. Mensen denken: als ik Rainforest Alliance koop of Fairtrade, dan is het goed. Je winkelt dan bewust, wat goed is, maar wat koop je nou precies? Dat weten de meeste mensen niet. Fairtrade is een goede basis, maar er is heel veel wat nog niet oké is. Wij gaan ervoor zorgen dat iedereen in die productielijn, van Colombia tot hier, een fatsoenlijke boterham verdient, ook als supermarkten gaan stunten met prijzen. Nu is dan de kleine boer of zijn medewerker de dupe. Daarom gaan wij met een vaste inkoopprijs werken. Of je nou klein bent of groot, wij geven geen korting. Dat maakt dat er rust komt in de categorie, dat je allemaal continu een goed inkomen hebt, wat maakt dat je constant kunt herinvesteren."

Als de consument de waarde van Fairtrade al niet kent, hoe ga je BeFrank dan vermarkten?
,,Het allerbelangrijkste is dat je een verhaal maakt dat begrepen wordt door mensen. Waar mensen fan van worden, dat mensen inspireert. Tijdens ons vooronderzoek hebben wij heel veel gehoord dat mensen niet zitten te wachten op een verhaal van kommer en kwel. Onze boodschap is positief; er is hoop. We zullen aan de consument, NGO's en de handel moeten blijven vertellen over wat wij doen. We zullen het gezicht achter de farm moeten laten zien, maar ook ambassadeurs moeten creëren in onze eigen markt. Bijvoorbeeld door een op de vijf medewerkers hier in Nederland een vijftigplusser te laten zijn. We willen het voor iedereen beter maken."

Is er überhaupt behoefte aan een nóg eerlijker banaan dan Fairtrade?
,,We hebben geen kwantitatief onderzoek gehouden onder duizenden mensen, maar hebben wel veel geluisterd naar consumenten en handelspartijen. Wij zien dat er een behoefte ontstaat om het anders te doen. Hoe vaak het bij ons op de zaak aan de eettafel niet over de plastic soep gaat. Die mindset is er gewoon al."

Wil die consument er ook voor betalen?
,,Er wordt de laatste jaren steeds gestunt met bananenprijzen. In Engeland betalen ze 80 cent, dat is helemaal schrijnend. In Nederland heb je een kilo voor 99 cent. Maar er zijn ook partijen waar bananen voor 1,94 euro per kilo liggen, en bij de groenteboer zelfs voor 2,50 euro. Quizvraag; Wat zou nou een kilo gewone bananen moeten kosten als je wilt dat de verborgen kosten gedekt zijn en iedereen in die productielijn fatsoenlijk betaald krijgt? Slechts 2,29 euro! Die prijs wordt dus wel iets hoger, maar niet eens zoveel. Wel ten opzichte van die 99 cent, maar niet in vergelijking met die andere prijzen die al gangbaar zijn."

Liggen de BeFrank-bananen straks ook in het supermarktschap?
,,In deze handel eisen alle grote partijen exclusiviteit. Wij doen daar niet aan mee. Niet omdat wij per se groter willen worden, maar omdat wij iedereen de kans willen geven om het anders te doen. Want pas dan kun je een grote impact maken op die bananenketen. We beginnen klein, bij groenteboeren. Zodra daar 'helden' opstaan, willen we ook aan de supermarkten leveren. Vergelijk het met het traject dat Tony's Chocolonely heeft afgelegd. We zijn al in gesprek met alle grote partijen, waar het veranderen van de banaan op het schap een grote strategische discussie is. Wij hopen dat er supermarkten zijn die niet alleen inzien dat het vanuit strategisch oogpunt slim is om de duurzame keuze te maken, maar ook intrinsiek bevlogen zijn om het met hun bananen, het liefst met hun hele assortiment, anders te gaan doen."

Kan de consument straks een levensgrote bananenboer van karton naast het BeFrank-bananenschap verwachten?
,,Dat zou zeker kunnen, want wij willen precies kunnen vertellen over de herkomst van die bananen. Maar we willen verder gaan dan het communiceren. Wij willen uiteindelijk zo'n farm koppelen aan een retailer in Nederland. Wij willen de anonimiteit wegnemen door mensen echt aan elkaar verbinden, ze trots te maken en de consument daar onderdeel van te maken. Daarmee krijg je draagvlak en zullen steeds meer mensen inzien: als we het allemaal goed hebben, dan is het veel leuker."

Extra fields

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.candidplatform.com/

Be Candid,
it’s contagious.

Candidness is the quality of speaking with
honesty and authenticity. Our Candid editorial
team shares stories that matter on media, data,
marketing, creativeness and technology.